Sanatate

Profesorul Oprea, militant pro-vaccin și voluntar permanent al SMURD, explică de ce ascunderea adevărului a dus la o rată foarte scăzută a vaccinării: ”Ați încercat să mușamalizați cazurile de efecte adverse și ați vrut să duceți de nas o țară întreagă insultând inteligența fiecărui cetățean în parte”

Scris de 545

Datele unui raport nedatat și ținut ascuns de autorități ar putea explica eșecul campaniei de vaccinare anti-Covid din România și de ce conspiraționiștii au avut mai mult succes cu propaganda lor decât oficialii, susține Sabina Fati într-oanaliză publicată pe site-ul DW.ro.

”Raportul de activitate al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 pentru anii 2020 – 2022 a fost publicat pe ascuns și descoperit întâmplător de Bogdan Oprea, profesor la Facultatea de Jurnalism a Universității București. Specialist în comunicare, fost purtător de cuvânt la Minsterul Sănătății, pentru scurtă vreme chiar în perioada pandemiei, și cunoscător al sistemului, Oprea a sesizat în acest raport o serie de probleme care pun sub semnul întrebării buna credință a celor care au administrat campania de vaccinare și profesionalismul lor.

Adevărata campanie de vaccinare a început oricum târziu și a fost folosită des ca o vitrină oferită politicienilor. Raportul Comitetului începe, de altfel, cu o cuvântare a președintelui, urmată de o declarație a premierului Nicolae Ciucă și de un lung expozeu al doctorului-colonel Valeriu Gheorghiță, ca fost președinte al acelui Comitet Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19. Colonelul Gheorghiță a fost comparat în perioada mandatului pe care l-a avut cu omologul său din Portugalia, viceamiralul Henrique Gouveia e Melo, fost comandant de submarin, care a reușit să convingă peste 90% din populația țării sale să se vaccineze prin campania sa unitară și prin argumentele lui clare, adesea provenite din limbajul defensiv al militarilor, dar și prin sinceritate și empatie.

Rezultatul colonelului Gheorghiță a fost mult mai modest, după cum arată de altfel și raportul pe care oficialii români ar fi vrut să-l țină într-o zonă cvasinecunoscută: 41,85%. Tânărul colonel se laudă în document că succesul său s-a bazat pe „buna credință, transparența, onestitatea, echilibru, (…) empatie şi înțelegere față de ezitările şi preocupările oamenilor”. Mai departe, însă, raportul scoate în evidență și lucrurile despre care nici doctorul-colonel nu a vorbit și nici ceilalți din echipa lui, cu toate că le cunoșteau: 41.486 de oameni au suportat reacții grave – unii au făcut boli inflamatorii ale inimii, alții afecțiuni ale sistemului nervos, inclusiv cazuri de paralizie facială, peste 400 de cazuri de reacții alergice și 12 cu șoc anafilactic. Bogdan Oprea se întreabă „câți dintre acești oameni, nu cifre, au murit? Câți au rămas bolnavi și cu sechele pentru tot restul vieții? Câți au beneficiat de analize medicale și tratament asigurat de stat pentru că au crezut mesajele autorităților care vorbeau doar despre beneficii și care mușamalizau cazurile de efecte adverse? De câți ați avut grijă și în ce fel, domnilor și doamnelor de la Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19?”

Profesorul Oprea, care este un militant pro-vaccin și un voluntar permanent al SMURD, explică de ce ascunderea adevărului a dus la o rată foarte scăzută a vaccinării: „Ați încercat să mușamalizați cazurile de efecte adverse și ați vrut să duceți de nas o țară întreagă insultând inteligența fiecărui cetățean în parte. Orice persoană care a răsfoit un manual de comunicare de criză a înțeles că prima regulă în aceste situații este să spui adevărul pentru că orice minciună se întoarce întotdeauna împotriva ta”. Absența explicațiilor oneste și ținerea la secret a acestor cazuri au dat apă la moară conspiraționiștilor și propagandei antivacciniștilor care au defilat cu tot felul de exemple nerecunoscute la nivel oficial.

Apoi, în raportul Comitetului se mai spune că „toate acțiunile au fost implementate fără un buget alocat acțiunilor campaniei de informare şi de educare a populației”, dar din datele publice rezultă că guvernul a oferit mass-media cel puțin 50 de milioane de euro pentru campania de informare. Ce s-a întâmplat cu acești bani publici? Și-au atins ținta? Câți oameni au fost convinși prin campaniile de presă plătite că vaccinarea îi poate salva? Până la urmă există un audit de cheltuieli făcute în pandemie? Și dincolo de raport, Ministerul Sănătății a cerut un audit independent în ce privește Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19? Fără astfel de analize, nimeni nu poate afla dacă banii statului au fost cheltuiți cu sens.”

Poate ați uitat cine au fost papagalii sinecuriști ai sistemului de cumetrie român, cei care au primit bani să nu facă nimic, sau să mintă cu nerușinare cu privire la non-strategia Guvernului în Pandemie.

CITIȚI: “APOSTOLII APOCALIPSEI SANITARE” AU RĂMAS FĂRĂ OBIECTUL MUNCII: S-a desființat Grupul de Comunicare Strategică. Informațiile despre Covid-19, la Ministerul Sănătății. Vezi cine au fost sinecuriştii “Grupului”

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Din oras
  Mașina de vot a lui Boc a fost convocată în ședință extraordinară. S-a votat, dar s-a și adoptat (și, viceversa)
 • Acum 10 hours Politica
  În următoare ședință de Consiliu Județean se prefigurează la vot scumpiri la salubritate?
 • Acum 11 hours Justitie
  SĂ APĂRĂM PLAGIATUL CU DINȚII. Ai Justiției, firește: În apărarea onoarei nereperate, Lucian Bode mai deschide un proces la București
 • Acum 11 hours Editorial
  Mult prea competentul Lucian Bode ar trebui să-și dea demisia. Dar este atâta de ratat ca om și profesie încât ”sistemul” nu poate găsi unul mai bun
 • Acum 11 hours Sanatate
  N-A PLECAT, NU S-A ASCUNS: În noul raport COVID, crește numărul de infectări și se raportează zeci de decese în doar câteva zile
 • Acum 12 hours In vizor
  Curtea de Conturi a găsit abateri financiare de peste 9 milioane lei la Primăria Cluj-Napoca. Mai pune Boc un milion de la el și-i dă la ”U” Cluj
 • Acum 12 hours Sport
  ”U” Cluj primește 10 milioane de lei, bani publici nerambursabili, de la Primărie
 • Acum 13 hours In vizor
  Cum încearcă PSD și PNL să scape de cartoful fierbinte al pensiilor nesimțite, cunoscute în ”famiglie” drept ”speciale”
 • Acum 13 hours Jos palaria
  NU ARATĂ RĂU: Muzeul de Istorie a Farmaciei se pregătește de deschidere
 • Acum 13 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Headhunter-ii, târgurile de cariere şi platformele de recrutare îţi vând ceva. Astăzi este munca remote. Mâine săptămâna de patru zile. Poimâine, pensia la 45 de ani. Ai grijă ce cumperi!
 • Acum 14 hours Eveniment
  SIMULARE BAC: Elevii dau astăzi proba scrisă la Limba română
 • Acum 15 hours Politica
  Marcel Ciolacu: ”PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondaje le opinie, dar e problema dânşilor, nu e problema noastră”
 • Acum 15 hours Din oras
  CHIRII A LA ”E FAIN LA CLUJ”: Cu buda lângă aragaz, arome ca la ”mama acasă”…
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE