Politica

USR Cluj a ales drept opozant primarului Boc un tânăr student din Constanța. Interviu cu Eden Yasin Ibraim, care la doar 23 de ani a preluat discret organizația municipală

Scris de 2370

Filiala USR Plus din Cluj-Napoca a organizat alegeri interne în urma cărora, în mod șocant, conducerea a fost preluată de un tânăr tătar în vârstă de doar 23 de ani. Tot într-o manieră șocantă, pentru alegerea juniorului pe locul de lider al filialei a fost nevoie de doar 42 de voturi, în măsura în care filiala are 700 de membri.
Ziar de Cluj a stat de vorbă cu Eden Yasin Ibraim, noul președinte ales al filialei USR PLUS Cluj-Napoca, cel care teoretic ar trebui să îi facă opoziție primarului Emil Boc. În interviul pe care l-am obținut în exclusivitate de la acesta se poate observa naivitatea cu care juniorul tratează ruptura alianței.
Ibraim vine de la Constanța, intrând în partid în organizația de tineret a USR. Ibraim este student la Universitatea Tehnică, iar în CV și-a trecut faptul că la 18 ani era profesor de robotică la un liceu din Constanța. Sursele spun că juniorul a fost luat sub aripă de deputatul Viorel Băltărețu, trecându-și în CV o perioadă în care a fost referent la Camera Deputaților, iar în prezent se zvonește că e omul lui Dan Barna și comunică intens cu actualul lider național al useriștilor – Cătălin Drulă.
Șocant e că filiala USR PLUS, cea care s-a remarcat în ultimii ani printr-o sumedenie de scandaluri, demisii, înregistrări audio cu ședințele interne apărute în presă, mail-uri anonime și comunicări ”pe surse” către ziarul favorit Media 9, acum când Ibraim a preluat conducerea filialei nu doar că nu s-a dat un comunicat de presă, ci Radu Molnar, cel care facilita aparițiile în presă la Ionel Lespuc și site-ul Media 9, ar fi dorit ca întregul eveniment să fie trecut cu vederea.
Dacian Cioloș ar urma să demisioneze peste doua zile, pe 20 mai, decizie luată în mod calculat pentru că în weekend alianța politică demarează școala de vară de la Mamaia. În scenariul în care vechii membri ai partidului PLUS îl vor urma pe Dacian Cioloș într-un nou proiect politici, organizația de la Cluj-Napoca ar pierde două treimi din totalul celor înscriși.

Rămâne de văzut cum o să reziste filiala, dat fiind că alegerile de tip lider tânăr, venit din altă regiune, cu rădăcini din alte popoare, la Cluj-Napoca nu se încadrează într-un tipar care să funcționeze pe plan politic. O analiză mai amplă despre istoria filialei USR PLUS de la Cluj-Napoca, dar și despre tiparele care dau greș din punct de vedere politic în acest oraș conservator puteți urmări pe StrictSecret. 

Citește și:

USR pregătește la Cluj un contracandidat bombă pentru Emil Boc: un puștan de 23 de ani pe nume Ibraim Yasin Eden, recent ales președinte de filială municipală 

 

Noi i-am luat primul interviu din funcția de președinte al filialei municipale și ne-a răspuns decent, pe alocuri naiv, dar și ezitant, aspecte care confirmă ipoteza că tânărul nu este de fapt un lider ci mai degrabă un pion.

Ales de doar 6% din filială, fără un proiect propriu

Ibraim a candidat la alegerile interne care au avut loc duminică, 15 mai, fiind ales prin votul a doar 42 de persoane, tradus în 6% din totalul membrilor. Filiala alianței USR PLUS este cunoscută la nivel național ca fiind cea care are cei mai mulți delegați la congresele convocate la București. Lipsa membrilor la alegerile interne de duminică a transmis un mesaj clar: nu îl vor susține pe junior la cârma filialei municipale.

Mihaela Trif: Ați fost ales cu 42 de voturi. Vă întreb dacă vă simțiți președinte legitim, dat fiind numărul de membri din filială?

Ibraim: Cu siguranță. Până la urmă am fost ales de o majoritate în cadrul filialei și pe viitor o să avem o prezență mai mare. În momentul de față se știe că în USR are loc o reorganizare, inclusiv la nivel național, și la Cluj, și acesta este unul dintre motivele pentru care prezența n-a fost mai ridicată.

Mihaela Trif: Câți membri ale filiala acum?

Ibraim: Nu vă pot spune acum acest lucru ținând cont că este un aspect intern.

Mihaela Trif: Eu am înțeles că, cu PLUS-ul care încă este valabil, ar fi vorba de un total de 700 de persoane.

Ibraim: Aproximativ, da.

Ibraim pare un norocos din cale afară, asta dacă luăm în considerare că ascensiunea USR-ului s-a datorat proiectelor care au avut priza la public. În loc să exprime un plan clar cu proiecte pe care și le-ar dori să le implementeze la Cluj-Napoca și cu idei de opoziție, pentru tânărul tătar a fost necesară doar prezența pentru a câștiga alegerile.

Mihaela Trif: Cu ce proiect ați candidat la șefia filialei municipale?

Ibraim: În primul rând, eu am venit cu o listă de proiecte care sunt deja în curs de implementare în cadrul filialei noastre. Vom avea o reformă a comunicării pe care o facem pe plan local și o comunicare inclusiv prin cadrul consilierilor locali pe care îi avem și la Cluj-Napoca vom încerca să venim alături de cetățeni. În momentul de față s-a văzut că noi nu am reușit să fim în stradă, datorită pandemiei, deși noi am făcut-o în trecut alături de campaniile pe care le-am avut, „Fără penali”, „Oameni noi”, și în campaniile electorale. Asta ne dorim în momentul de față să facem și filiala este de acord, inclusiv conducerea completă, nu doar eu, în calitate de președinte sunt de acord că ar trebui.

Mihaela Trif: Dar dumneavoastră cu ce proiect ați candidat?

Ibraim: Am o candidatură completă, cu mai multe proiecte, care sunt o parte interne și, fiind interne, nu pot să vi le prezint. Însă, pe partea de extern, reforma comunicării partidului, o colaborare mai bună cu organizația la nivel județean și național. Și un sprijin ridicat pentru aleșii locali, pentru a avea mai multe proiecte în cadrul Consiliului local.

Mihaela TrifCe părere aveți despre activitatea consilierilor locali și județeni și a parlamentarilor, de aici, pe Cluj?

Ibraim: Consider că este o activitate care este una constantă, sunt mulțumit de activitatea lor. Este clar că noi, în postura în care suntem, în minoritate în Consiliul local și Consiliul județean, nu putem să venim cu proiecte și să le trecem noi în forurile acestea, și în continuare trebuie să facem o opoziție constructivă și la nivel județean, și la nivel de Cluj-Napoca.

Pleacă două treimi din organizație în noul proiect politic al lui Dacian Cioloș? 

Dacian Cioloş (cel care a fondat partidul PLUS) îşi pregăteşte demisia din USR, împreună cu câţiva apropiaţi și pune bazele unui nou proiect politic. Alianța USR PLUS la Cluj înseamnă o majoritate provenită din vechiul partid PLUS.

Mihaela TrifCe veți face în cazul în care 2/3 din organizație pleacă cu domnul Dacian Cioloș? Și rămâneți cu un singur parlamentar?

Ibraim: Nu cred că sunt în situația în care pot discuta niște zvonuri care nu au fost confirmate inclusiv de Dacian Cioloș.

Mihaela TrifEra vorba că dânsul va demisiona din data de 20.

Ibraim: Este doar un zvon. Dânsul n-a transmis asta nicăieri. Nici intern, nici extern.

Mihaela Trif: Atunci, credeți că nu se va întâmpla acest lucru?

Ibraim: Nu știu ce poate face sau ce dorește să facă Dacian Cioloș, tot ce vă spun este că nu ne-a comunicat acest aspect. Noi ce știm este atât cât știți și dumneavoastră, am văzut că sunt articole în presa națională, însă nu s-a discutat nici măcar în forurile de conducere superioare.

Mihaela Trif: Deci nu luați deloc în calcul varianta că două treimi ar putea pleca din organizație? Nu vă faceți planuri în acest sens?

Ibraim: Și-n cazul în care… Nu cred că se va întâmpla acest lucru, dar și dacă se va întâmpla, în continuare vom merge să facem opoziția pe care am făcut-o și până acum și în Parlament, și în consiliile locale, județene. Nu cred că este neapărat o problemă. Nu cred că USR este un partid care stă în spatele unui singur om. La fel cum Dan Barna a fost președinte și acesta s-a retras, nu și-a dat nimeni… Nu și-au dat două treimi din organizație demisia. 

 

Profesor la 18 ani

Născut în 1999, Ibraim, noul președinte de partid și-a trecut în CV activitate de profesor la un liceu din Constanța. Nu a candidat pentru un post de cadru didactic, ci a profesat printr-o societate comercială care presta servicii pentru elevii înscriși la after-school.

Mihaela Trif: Am observat în CV-ul d-voastră că v-ați trecut ca profesie profesor la 18 ani la un liceu. Vă întreb cum ați devenit profesor la 18 ani?
Ibraim: Da, acolo vă pot explica. Dacă citiți acolo, am scris că am fost profesor de robotică. Eu… robotica nu este o materie recunoscută sau acreditată neapărat de către Ministerul Educației și această activitate pe care am avut-o a fost prin prestări servicii către o școală particulară în Constanța, pentru un club de after-school s-ar putea numi.

Mihaela Trif: Adică ca un PFA sau cum?

Ibraim: Prestări servicii, da, printr-un SRL.

Mihaela Trif: Printr-un SRL la care erați angajat?

Ibraim: Ă…..două secunde… Da, printr-un SRL cu care eu aveam contract, da.

 

Bănuit că sifona la presă

Scandalurile din ultimii ani, petrecute în interiorul organizației județene de la Cluj, au apărut în timp record în presa locală. Înregistrări, mail-uri de pe adrese fantomă, declarații „pe surse”, toate au transpirat în ziarele din Cluj-Napoca, culminând cu demisii și îndepărtarea din partid a celor mai vechi și implicați membri. Ibraim este bănuit ca fiind cel ce se afla în spatele mai multor înregistrări audio transmise jurnaliștilor. Atât de puternică era bănuiala încât o parte din cei din partid au consultat avocați pentru a face demersuri de a afla IP-ul care emitea informații din bucătăria internă a organizației. Deputatul Radu Molnar, cel care îl susține pe juniorul Ibraim, și-a făcut prieteni printre jurnaliști. Relația acestuia cu Ionel Lespuc, administratorul ziarului Media9 era dovedită prin rapiditatea cu care apăreau informații din partid în acest portal de știri. Culmea, despre alegerile interne de duminică nu s-a spus nimic. Întrebat despre ce contracte cu presa are USR PLUS la Cluj, Ibraim pare să nu fie adeptul transparenței.

Mihaela Trif: V-ați înregistrat colegii de partid la ședințe și ați transmis presei înregistrările? 

Ibraim: Cu siguranță, că nu… Inclusiv intern am spus că nu sunt de acord cu astfel de demersuri și nu este o… nu este o practică pe care… cu care eu sunt de acord.

Mihaela Trif: Deci nu v-ați înregistrat colegii de partid?

Ibraim: Nu.

Mihaela Trif: Ce contract are USR Cluj cu presa? USR Cluj-Napoca, că dumneavoastră sunteți liderul USR Cluj-Napoca acum. Ce contracte aveți cu presa din Cluj-Napoca? Și naționale, dacă e cazul.

Ibraim: Cluj-Napoca nu are contracte cu presa, deoarece, pe statutul organizației, filiala locală nu are o entitate juridică separată și nu poate să facă contracte separate.

Mihaela Trif: Cunoașteți contracte cu presa între entitatea județeană și jurnaliști locali?

Ibraim: Între filiala județeană și presa locală, de aici, din Cluj?

Mihaela Trif: Da.

Ibraim: Da, știu că sunt contracte în desfășurare, însă nu cunosc exact cu care anumit… care ce, care sunt persoanele terțe în aceste contracte.

Mihaela Trif: Veți decide să deschideți comunicarea filialei și cu ziarele care vă critică?

Ibraim: Cu siguranță.

Ibraim: Cu siguranță. În primul rând, critica în cadrul presei este un lucru bun. Dacă nu ar exista critică nu ar mai fi democrație. Nu cred că este ok să comunicăm doar cu persoanele care ne laudă, deoarece nu suntem perfecți în politică. Și este foarte ok să fim criticați pentru a ne putea îmbunătăți. Acesta este și motivul pentru care am fost dispus să vă dau acest interviu.

Singurul plătit de USR PLUS pentru munca în campanie

Protecția lui Ibraim în interiorul partidului nu s-a făcut doar pe linie politică ci și prin ajutor financiar. În vreme ce alți membri cu același statut ca el în filială făceau voluntariat în campaniile electorale, Ibraim a reușit să încaseze aproape 2.000 de euro pentru două luni de muncă. Sursele din interiorul filialei susțin că acesta a fost singurul care a fost plătit în campania de la alegerile parlamentare, fiind și răsplătit cu postul de referent la Camera Deputaților după.

Mihaela Trif: Ați fost plătit din banii USR și dacă da, cu cât?

Ibraim: Am fost coordonator de campanie județean, la alegerile parlamentare, timp de două luni. Am avut contract de muncă cu USR-ul, însă nu mai țin minte care este suma cu care am fost plătit și, din câte țin minte, în contract, această suma era confidențială.

Trebuie să menționăm că după încheierea interviului, noul șef al filialei USR PLUS Cluj-Napoca a revenit printr-un mesaj, comunicând că a avut un contract cu partidul din care face parte pentru două luni de prestări servicii contra sumei de 4.000 lei/lună.

CV Politic (1) (1)ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 16 hours Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 18 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 20 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 20 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 21 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 22 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 22 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 23 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 1 day Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 1 day Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 1 day Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 2 days PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
Citește și...
Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]