Din oras

Parcul Est merge mai departe fără aviz de mediu: «Nu va fi un proiect cu punere în practică foarte rapidă…»

Scris de 564

Proiectul de amenajare a Parcului Est va continua fără aviz de la Agenția pentru Protecția Mediului Cluj. Potrivit autorităților în domeniu, planul de elaborare a studiului de fezabilitate și a planului urbanistic zonal pentru obiectivul „Amenajare Parc Est” NU necesită un aviz de mediu.

Recent, reprezentanții administrațiai locale au publicat poziția Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Cluj privind elaborarea studiilor necesare amenajării celui mai mare parc din municipiul Cluj-Napoca.
Conform acestora, proiectul „nu necesită evaluare de mediu, planul urmând a fi supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu”, semnalează APM Cluj.

„A.P.M. Cluj anunță publicul interesat că planul/programul „Elaborare Studiu de Fezabilitate și Plan Urbanistic Zonal în condițiile legii nr. 350/2001 modificată și actualizată pentru obiectivul Amenajare Parc Est, Cluj-Napoca”, în municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj, nu necesită evaluare de mediu, planul urmând a fi supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu”, se arată în documentul publicat de autorități (aici).

Studiul de Fezabilitate și PUZ-ul pentru Parcul Est s-a aflat în dezbatere publică până la mijlocul lunii aprilie 2022.

Potrivit celor mai optimiste scenarii, în 2023 ar putea fi lansată licitația pentru execuția proiectului.
Cel mai probabil, proiectul amenajării Parcului Est va reprezenta o temă de campanie electorală pentru anul 2024.

„Nu va fi un proiect cu punere în practică foarte rapidă…”

„Acesta este cel mai important proiect verde din istoria Clujului, atât ca dimensiune, cât și ca importanță și se încadrează în dimensiunea nepoluantă, verde a orașului.
Ne aflăm la faza de realizare a Studiului de fezabilitate, care urmează să fie predat pentru sfârșitul lunii aprilie 2022, după care urmează etapa de exproprieri și de punere în practică a proiectului.
Țin să menționez faptul că nu va fi un proiect cu punere în practică foarte rapidă, dar va dăinui pentru eternitate la Cluj-Napoca prin modul în care îl vom implementa”, declara edilul Emil Boc în noiembrie 2021.

Termenul inițial pentru predarea studiului de fezabilitate a fost martie 2022.

CITEȘTE ȘI: Parcul Est: „Se lucrează intens la proiect”. Martie 2022, termenul de predare a studiului de fezabilitate

Din păcate, Parcul Est, unul dintre cele mai mari parcuri din municipiul Cluj-Napoca, este proiectat în continuare în viitor.

Potrivit autorităților, proiectul ce vizează amenajarea unui spațiu verde de cca 45 ha este unul complex, context care explică durata de desfășurare a etapelor birocratice pentru realizarea SF-ului și a PUZ-ului necesare pentru acest obiectiv.

Contractul are o valoare de 6,2 milioane de lei, fara TVA. Suprafața vizată este de peste 45 ha.

În februarie 2021, administrația locală anunța câștigătorul concursului internațional de soluții: Metapolis Architects + Atelier Mass + Studio de peisaj Ana Horhat (Proiectanți asociați ai amenajării ansamblului urban Cetățuia, Cluj). Echipă mixtă româno-belgiană coord. M.Munteanu/S.Aldea/A. Horhat. Valoarea premiului era de 6.288.360,00 de lei fără TVA (contract de proiectare).

În martie 2021 a urmat semnarea contractului pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) și a studiilor de fezabilitate a acestui obiectiv fazat pe 3 secțiuni pentru amenajarea Parcului Est.

Pe lista «Priorităților Primăriei pentru anul 2022», proiectul amenajării Parcului Est figurează la Capitolul –  „Lucrări și obiective de investiții pentru care se realizează documentaţiile tehnice necesare (concurs de soluții, studiu de fezabilitate, proiect tehnic, documentaţii de urbanism, exproprieri etc.) în vederea organizării procedurilor de licitaţie proiectare/execuție lucrări”.

Acesta se regăsește menționat printre proiecte precum: realizarea centurii metropolitane, proiectul metroului şi a trenului metropolitan sau amenajarea ansamblului Cetățuia.

Autoritățile nu au înaintat încă un termen precis privind realizarea acestui proiect.ULTIMA ORĂ

 • Acum 38 seconds General
  Cică abia se descurcă cu banii, dar a preluat afacerea de milioane de la fostul consilier judeţean Traian Florinel Cuc, judecat pentru evaziune
 • Acum 55 mins Sanatate
  Numărul cazurilor COVID crește alarmant. Anunțul ministrului Sănătății: “Numărul de decese, din fericire, rămâne mic” (…) “Estimăm o creștere a infectărilor”
 • Acum 1 hour Politica
  Noroc cu Daniel Buda că mâncăm porcul “ieftin şi bun”: “Fără subvenții, un kg de carne de porc ar costa 60 de euro”. Şi cât ar fi costat dacă clasa politică nu ar fi distrus întreaga Agricultură, din România?
 • Acum 2 hours Cooltura
  Cea mai recentă premieră a Naționalului clujean: teatru pe tonalități de alarmă antiaeriană cântată la saxofon
 • Acum 3 hours Editorial
  În maximum 30 de zile Rareş Bogdan nu va accepta ceva. Orice, numai să fie într-o zi de marţi. Ca să „scârţi-scarţi”!
 • Acum 4 hours Din oras
  IPOCRIZIILE LUI EMIL BOC: Una fumăm în spaţiul public, alta în scris, oficial. Nu a reuşit să ia Băile Someşeni? Băile Someşeni pot să piară!
 • Acum 6 hours Sport
  U Cluj a fost ciuca bătăilor în stagiul de pregătire din Austria
 • Acum 18 hours General
  Gazeta de Cluj a câștigat procesul intentat de un contabil cercetat pentru evaziune
 • Acum 24 hours In vizor
  UN ADEVĂRAT SUCCES AL LUCRĂRILOR DE REȚELE DE ALIMENTARE CU APĂ din Cluj: În 12 localități, oamenii primesc apă cu ”porția”
 • Acum 1 day Rautacisme
  După cum era de așteptat, Parcul de Est ”VA FI”, ”VA AVEA” (cândva, cumva), dar, deocamdată, ARE NEVOIE DE 96 de milioane de euro pentru a fi creat. Încă o poveste peste care bate vântul viitorului
 • Acum 1 day Sport
  ÎN RITMUL ACESTA, NE AȘTEAPTĂ PLAY-OFF-OFF-UL: Universitatea Cluj, la a treia înfrângere în stagiul din Austria. Clujenii n-au marcat niciun gol
 • Acum 2 days In vizor
  Clădirea Filialei BCR Cluj-Napoca este scoasă la vânzare din 2019. Acum Emil Boc zice că o cumpără din motiv de metrou
Citește și...
Recomandările redacției
General

test

test

TOP CITITE