Afacerea zilei

Ușoară creștere a profitului pentru Carbochim, cel mai mare producător de produse abrazive din România, în ciuda pandemiei

Producătorul clujean de abrazive, Carbochim SA, deținut de omul de afaceri Iulian Dascălu prin firma Carbo Europe SRL, filială a Grupului Iulius, a raportat date financiare bune pentru anul 2021 în ciuda faptului că multe business-uri au fost afectate de restricțiile impuse de pandemie. Carbochim a declarat o creștere a profitului net, dar și a cifrei de afaceri și a numărului de salariați.

În 2021, Carbochim SA Cluj-Napoca a înregistrat venituri totale de aproape 6,9 milioane euro, față de aproximativ 6,5 milioane euro în 2020 și 7,4 milioane euro în 2019. În ultimii 20 de ani valoarea veniturilor totale ale companiei clujene au variat între 6,3 milioane euro și aproape 10 milioane euro.

Profitul net declarat anul trecut de Carbochim a fost de peste 291 mii euro, în ușoară creștere față de anul 2020 când a declarat un profit net de peste 281 mii euro. În urmă cu trei ani, producătorul de abrazive a avut un câștig net de 14 mii euro (acesta a fost cel mai mic profit din ultimii 20 de ani). Cel mai mare profit net a fost declarat în 2015: peste 600 mii euro.

În 2021, compania a avut un număr mediu de 171 de angajați față de 164 în anul 2020.

Carbochim Cluj-Napoca a fost înființată în 1949, iar în prezent este cel mai mare producător de produse abrazive profesionale din România, adresându-se unor piețe extrem de variate. În 2020, Consiliul Concurenței a aprobat preluarea Carbochim de către Carbo Europe.

Conform conducerii companiei, anul acesta, pentru optimizarea costurilor și eficientizarea activității, platforma industrială Carbochim se va reloca pe bulevardul Muncii nr. 18, într-un spațiu adaptat capacității de producție și va beneficia de investiții majore în tehnologizare. În total, sunt programate investiții de peste 5 milioane euro în mutarea și modernizarea fabricii, cu obiectivul de a dezvolta activitatea industrială a acesteia. Procesul se va realiza fără perioade de inactivitate.

În acest moment, platforma CARBOCHIM se întinde pe aproximativ 14 hectare, iar din această suprafață mai puțin de 30% este funcțională. Restul sunt spații dezafectate și reziduale.