Justitie

SUA și-a trimis agenții DEA la Cluj să-l cunoască, iar clinica lui e mai prosperă ca niciodată. Cine este tânărul cercetat pentru trafic de droguri, dar cu cifră de afaceri de 1 milion de euro

În urmă cu mai bine de patru ani, în ianuarie 2018, Cluj-Napoca primea o delegație de anchetatori din Statele Unite ale Americii. O echipă din cadrul Drug Enforcement Agency a cerut să participe în cadrul perchezițiilor efectuate de DIICOT Cluj la membri unei rețele care comercializa medicamente și droguri peste ocean. Anchetatorii din SUA voiau să-i vadă la față pe cei ce au pus la bazele unui call center în Florești, cu medici închipuiți care eliberau rețete pentru medicamente a căror regim de comercializare era mult mai strict decât în România, și care le și livrau cu succes, obținând profituri uriașe. O parte din medicamente, unele considerate droguri de risc, erau sustrase din farmacii situate în zonele rurale ale județului Cluj, cu destinații finale în Europa și SUA. Protagoniștii principali erau patronul de la Thai Terapy – Cosmin Muntean (foto dreapta) și patronul de la Union Medical – Ovidiu Piroș (foto stânga).

Ultimele informații despre ancheta DIICOT cu privire la această rețea datau de anul trecut, când încă se efectua audieri prin alte țări din Europa, cel mai probabil fiind chestionați clienți de-ai rețelei. La patru ani de la descinderile DIICOT și DEA,  Cosmin Muntean și-a vândut clinica SPA pe o sumă frumoasă încasată de la Bogdan Buta – fondatorul UNTOLD și NeverSea, iar Ovidiu Piroș înregistrează cifre record cu clinica medicală din Mănăștur. Despre trimiterea lor în judecată, și celorlalte 11 persoane săltate în 2018, nu se aude nimic.

 

Primul milion de euro

Clinica Union Medical a fost înființată în urmă cu 10 ani. Societatea comercială prin intermediul căreia funcționează este patronată de doctorul  Martin Andrei Miron și afaceristul cercetat penal Piroș Ovidiu Laurențiu (cel care s-a numărat printre cei 11 inculpați arestați în 2018). Cifrele economice indică faptul că Union Medical a atins apogeul: o cifră de afaceri de peste un milion de euro, cu doar 16 angajați. Clinica este situată în zona central a cartierului Mănăștur, din Cluj-Napoca, iar ascensiunea economică a acesteia nu a fost afectată de dosarul cu traficul de medicamente.

(n.red. cifre în euro)

Piroș, asociatul Union Medical, și-a cam încheiat activitatea comercială într-o altă societate în care era asociat cu colegul său de dosar – Ovidiu Muntean. Odată cu societatea comercială prin care funcționează clinica din Mănăștur a mai luat naștere o altă firmă BUDDY STORE ROMANIA SRL, unde cei doi s-au asociat cu Keresztes Szabolcs Andras pentru a comercializa produse anti țânțari. Abia aici s-au văzut efectele perchezițiilor din ianuarie 2018, activitatea lor fiind redusă total după descinderi.

Citește și: Traficanții de droguri ai lui Muntean vor libertate, joburi şi o nouă şansă

A uitat DIICOT Cluj de ei? 

La momentul la care aceștia au fost săltați, la conducerea DIICOT Cluj se afla procurorul Florin Mornăilă. Între timp, frâiele Serviciului Teritorial Cluj au fost preluate de către procurorul Raul Radmacher, însă dosarul prezentat cu mare încredere magistraților de la Tribunalul Cluj, atunci când s-au emis madatele de arestare preventivă, pare că zace acum rușinos într-un sertar din instituție. Tânărul Ovidiu Laurențiu Piroș, cel ce acum se poate lăuda cu o cifră de afaceri de peste un milion de euro, în 2018 era urmărit penal și arestat pentru trafic internațional de droguri și spălare de bani.

Conform comuncatului DIICOT: Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au efectuat, la data de 25 ianuarie, 47 de percheziţii domiciliare  pe raza judeţelor Cluj, Neamţ şi Bistriţa-Năsăud, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi de mare risc. DIICOT susţine că în perioada 2012-2017, la nivelul municipiului Cluj-Napoca s-a constituit un grup infracţional organizat, care a avut ca principal scop săvârşirea infracţiunilor de trafic intern şi internaţional de droguri de risc şi de mare risc, respectiv medicamente aflate sub control naţional conform Legii nr.339/2005 (Codeină, Xanax, Dormicum, Ultracod, Zolpidem, Diazepam, Bromazepam, Alprazolam, Midazolam, etc.), urmărind prin aceasta obţinerea unor sume foarte mari de bani. Sumele de bani astfel obţinute au fost reciclate prin intermediul mai multor societăţi comerciale, pentru a se ascunde adevărata provenienţă a acestora şi a se crea aparenţa legalităţii, existând astfel indiciile săvârşirii infracţiunii de spălare de bani.   Complicitate cu farmaciştii   În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că membrii grupării infracţionale,  organizată pe  mai multe paliere, au intrat în posesia unor medicamente suspuse controlului special prin intermediul unor farmacii din judeţele Cluj şi Bistriţa, cu complicitatea unor farmacişti utilizând reţete falsificate, precum şi alte metode.  Ulterior, membrii grupării infracţionale au preluat comenzi de la clienţi în sistem on-line (site-uri de farmacii online) printr-un ”call-center” ce funcţiona în judeţul Cluj. În modul de operare se reţine faptul că membrii grupării simulau efectuarea unor controale medicale, întârindu-le convingerea clienţilor că au fost consultaţi de către un medic real, astfel aceştia lansând comanda de produse.

Vezi și: DEA avea o femeie sub acoperire care cumpăra medicamente de la reţeaua lui Ovidiu Piroş şi Cosmin Muntean (EXCLUSIV)

În câteva săptămâni se intră în perioada de „vacanță judecătorească”, când preț de câteva luni procurorii și judecătorii se odihnesc prin concedii. Probabil, cel mai rușinos aspect din toată povestea aceasta ar fi dacă americanii i-ar întreba la Cluj ce s-a mai ales de gașca lui Piroș și Muntean, pentru că în SUA procedurile cu cei ce au consumat medicamentele procurate de la grupul lor infracțional nu au stagnat precum s-a întâmplat la DIICOT Cluj.

Există un prejudiciu? Infracțiunile au fost probate? De ce au fost arestați în 2018? – sunt doar câteva întrebări după operațiunea declanșată atunci prin colaborare internațională.

Pe aceeaşi temă: Muntean de la Thai Teraphy, escroc internațional:”La ăia din MALTA le-am spus de chestii de IT şi tot aşa mai departe şi le-am dat contractele alea ” (STENOGRAME)