Doi urși au fost observați de localnici miercuri seara, pe un drum comunal ce leagă localitățile Pâglișa, din comuna Dăbăca, de Cubleșul Someșan, din comuna Panticeu.
În jurul orei 20.30, un apel la 112 a anunțat prezența unui urs în zona respectivă, lângă un drum forestier, potrivit ISU Cluj. La fața locului a fost trimis preventiv un echipaj SMURD și unul de jandarmi, informează gherlainfo.ro.
ISU Cluj a confirmat că nu s-a trimis mesaj pe telefoanele localnicilor. „Apelul telefonic a anunțat că ursul a fost observat lângă o pădure, unde nu există gospodării. De asemenea, ursul nu a fost văzut de autoritățile locale, sau de jandarmii deplasați la fața locului, astfel că nu s-a emis Ro-Alert, pentru a nu speria populația aflată la distanță”, a explicat Paul Olar, purtător de cuvânt al ISU Cluj.
Inspectoratul de Jandarmi Cluj spune că în zonă a fost trimis un echipaj, în jurul orei 20, și că în urma verificărilor de la fața locului, animalul nu a fost găsit. „Transmitem din nou cetățenilor care văd un urs să nu încerce să intervină și să sune de urgență la 112”.
Nemulțumit de reacția autorităților, sesizate în mai multe rânduri de prezența urșilor în zonă, care au provocat și pagube în rândul animalelor, un fermier din zonă s-a adresat Prefecturii Cluj.
În seara zilei de 30 octombrie 2024, au fost văzuți doi urși pe drumul comunal dintre DJ161 C și Dc – Cubleșul Someșan (pășune de vaci comună Dăbâca, sat Pâglișa), fapt pentru care m-am deplasat acolo unde erau majoritatea sătenilor activi din satul Pâglișa.
La un moment dat, a ajuns un echipaj SMURD și, ulterior, o mașină cu doi jandarmi, cărora le-am relatat situația prezentă, solicitând introducerea evenimentului în sistemul Ro-Alert.
Menționez că am întâmpinat rezistență din partea jandarmeriei, fiind trimiși acasă cu pretextul că NU trebuie să ne păzim animalele în acest mod, de asemenea m-au și legitimat, deși conform legii 540/2004, art 27, litera b, aceștia nu aveau dreptul.
Totodată, aduc la cunoștința faptul că acești urși au făcut deja cinci atacuri la animale, domestice (măgari, vaci, capre și oi), neluând-se nici o măsură. Ba chiar mai mult decât atât, jandarmii nu știau de atacurile anterioare.
Va rugăm să îmi comunicați în scris, următoarele aspecte:
1. De ce nu s-a transmis în RO-Alert acest pericol iminent și cine ar fi fost responsabil în caz de atac asupra unui om (menționez că de la locul evenimentului, în orice direcție, la maxim 3 km există un drum județean sau o localitate, unde putea fi un om care să nu știe despre eveniment).
2. De ce jandarmii au venit în teren pe timp de noapte, pentru un caz de urs, fără echipament de specialitate (camera termoviziune și altele).
3. Cum trebuie să gestionăm animalele domestice pentru a preveni pierderile.
4. Cum circulăm în pășunile și zonele agricole pe timp de zi și noapte, cât și în interiorul localităților, astfel că evenimente neplăcute să fie evitate.
5. În caz că acești urși sunt surprinși în zonă, va rugăm să ne comunicați procedura și pașii legali de alertă a autorităților.