DGASPC Cluj este o gaură neagră pentru bugetul Consiliului Județean. Anual este alocată suma de 50 de milioane pentru cei 1800 de beneficiari.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj speră să reușească o reorganizare și o eficientizare a activității, astfel încât să mai reducă din cheltuieli. În acest moment, suma alocată pentru fiecare beneficiar este de 500.000 de euro pe an.
„Noi toți investim, ca să nu spunem cheltuim, 50 de milioane de euro în fiecare an, bani pe care noi îi dăm DGASPC-ului. Enorm. Pentru 800 de vârstnici și 1000 de copii. Aceștia sunt beneficiarii serviciilor de la DGASPC. Pentru acești benficiari DGASPC are azi o mie și ceva de angajați. Asta înseamnă că un beneficiar are nevoie de 500.000 de euro pe an. Aceasta este realitatea astăzi. Există acte normative care ne obligă ca la fiecare beneficiar să ai asistent, educator, psiholog. Există centru unde la 30 de beneficiari sunt 70 de angajați. Sper să reorganizăm și să eficientizăm, să reușim să oprim măcar o parte din aceste găurele pe care le are sacul ăsta mare. De la cartofi și hârtia igienică pe care o cumpără, și acolo sunt probleme. Nu vreau să dau oamenii afară dacă legea ne obligă să îi păstrăm. Nu vreau să fac ca Bolojan să mă trezesc că dau afară 30% și 25% câștigă în instanță, doar ca să vadă lumea că eu mă lupt cu funcționarii și îi dau afară. Ideea este cum putem eficientiza. Avem 14 sau 15 centre în tot județul. Salariile nu sunt mici, acestea sunt consistente și putem avem pretenția la performanță”, a declarat Tișe.
Nu este pentru prima dată când Alin Tișe anunță o reorganizare a DGASPC. Acesta a făcut o astfel de declarație și în 2021 atunci când a și promovat un proiect de hotărâre ce prevedea reducerea posturilor de conducere cu 70%, reducerea cu 60% a numărului de directori, reducerea cu 80% a numărului de șefi de servicii și reducerea cu 64% a numărului de structuri existente. Consilierii PSD și USR s-au opus acestui proiect, el fiind votat de majoritatea PNL + UDMR, însă nu a fost niciodată pus în practică.
Alin Tișe, suținut de prietenul său, Florin Mornăilă?
Alin Tișe readuce în discuție acest subiect, susținând că acum are o deschidere mai mare cu cei din conducerea instituției. Să fie o coincidență că subiectul a fost redeschis tocmai acum, când pretenul Florin Mornăilă, fost procuror, a câștigat concursul pentru postul de director adjunct.
Vă reamintim, Mornăilă, pensionar de lux, a fost angajat fără concurs, în 2022, de Alin Tișe la cabinetul său, imediat după pensionarea acestuia.
Florin Mornăilă a fost procuror şef al DIICOT Cluj. S-a pensionat dar nu a putut să-şi vadă de pensia de 23 de mii de lei. Aşa că a fost recuperat ca expert la Consiliul Judeţean Cluj. Decizia de angajare a fost semnată chiar în aceeași zi în care a primit actele de pensionare. Practic, domnul Mornăilă a primit o sinecură pe funcția contractuală de expert în cadrul Compartimentului Cabinet Preşedinte al CJ Cluj, funcție unde avea un salariu de 8000 de lei.
Începând însă din luna octombrie a acestui an, Mornăilă și-a găsit un nou post călduț cu un salariu aproape dublu. El a câștigat concursul organizat de DGASPC Cluj pentru funcția de director adjunct, post remunerat cu aproximativ 15.000 de lei.
Câtă grijă are Tișe de prietenii lui, chiar și de aceia precum Mornăilă, care are deja o pensie de lux și la 50 de ani putea să profeseze ca avocat în loc să se îmbuibe de la bugetul de stat.