In vizor

Un cuplu de români şi fiica lor au murit în urma inundaţiilor din Valencia

„Nu este apă în garaj. Ne ducem jos să luăm maşinile”. Acestea au fost ultimele cuvinte adresate tatălui său de unul dintre cei şapte locuitori ai clădirii de pe strada Mariano Brull din cartierul valencian La Torre, înainte de a intra în ceea ce avea să devină o capcană mortală, relatează ABC, citat de news.ro.

Era 20.36 marţi seara. Aceasta este ultima dată când cuplul, Gabi şi Dana, s-a conectat la Whatsapp, potrivit unui prieten. Cuplul a coborât în garaj împreună cu fiica lor Álex şi vecinul care îl sunase pe tatăl lui. Acolo au găsit alte patru persoane. Ei au murit fără ca vreunul dintre ei să aibă timp să se urce în maşinile lor.

Un şuvoi de apă care a atins o înălţime de doi metri a măturat uşa garajului şi a luat toate cele opt vieţi. În casa lui Gabi, Dana şi Álex, luminile erau  aprinse şi masa pregătită pentru cină. „Singurele lucruri care lipseau erau cheile şi telefoanele mobile”, au declarat rudele lor din Valencia.

Cuplul, doi „prieteni buni şi muncitori”, sosise în Valencia în urmă cu mai bine de 22 de ani din România. Prietenii lor le erau familie. Şi văzând că în acea fatidică după-amiază de marţi nu mai răspundeau la mesaje şi telefoane mobile în mijlocul furtunii, unul dintre ei a ajuns la clădirea din strada Maestro Brull. A trebuit să îşi pună cizme de cauciuc şi să meargă paralel cu calea ferată. A ajuns şi a dat peste o scenă de groază, cu „maşini îngrămădite” pe trotuarul clădirii. Apa de pe faţadă avea până la doi metri înălţime. Pompierii şi poliţiştii erau deja acolo. Şi l-a convins pe unul dintre ei să urce la primul etaj, unde locuia familia. Atunci au constatat că nu era nimeni acolo. Erau doar o masă şi nişte lumânării aprinse.

Alături de familie, au murit alţi patru vecini. Unul dintre ei, Rubén, era membru al Poliţiei Locale din Valencia. O vocaţie pe care o moştenise de la Julio, tatăl său, căruia primăriţa oraşului, María José Catalá, i-a transmis condoleanţele Consiliului municipal.

Bilanţul inundaţiilor din estul Spaniei a crescut la 158 de morţi, au anunţat joi serviciile de salvare spaniole.

O persoană aflată pe lista cetăţenilor români daţi dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania a fost identificată ca fiind decedată, anunţă MAE vineri dmneaţă. Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip, spune că românii din Spania au semnalat probleme legate de acte sau au cerut sprijin în condiţiile în care au rămas fără case.

”În continuarea comunicărilor privind situaţia cetăţenilor români din Comunitatea Valenciană – Regatul Spaniei, afectaţi de inundaţii, Ministerul Afacerilor Externe informează că, potrivit informaţiilor transmise de către autorităţile spaniole, o persoană aflată pe lista cetăţenilor români semnalaţi dispăruţi a fost identificată ca fiind decedată. Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanţe familiei îndoliate”, este mesajul ministerului.

Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip, a declarat, referitor la măsurile pe care le ia ministerul în perioada următoare, că reprezentanţii Consulatului României de la Castellon de la Plana şi cei ai Ambasadei României la Madrid rezolvă, în primul rând, probemele semnalate de românii afectaţi de inundaţiile din Spania, cum a fost spre exemplu, semnalarea unor chestiuni legate de acte.

„Apoi, alţi cetăţeni români au semnalat că se aflau în situaţii deosebite, dat fiind faptul că inundaţiile le-au afectat casa, maşina şi au fost îndrumaţi către autorităţile spaniole care gestionează situaţia persoanelor sinistrate, afectate de aceste inundaţii. De asemenea, au fost apeluri legate de cetăţenii români, dispăruţi, cu care familia, prietenii nu puteau intra în legătură”, a declarat Filip la la Digi TV,

El a menţionat că cei şase români care apăreau iniţial ca dispăruţi sunt acum „în regulă, în stare bună”.

„Colegii mei de la Castellion menţin un contact permanent cu autorităţiile spaniole şi transmit informaţii de actualitate pentru cetăţenii români aflaţi în diverse zone. Există o atenţionare cod roşu în continuare pentru acea comunitate. De asemenea, pentru regiunile periferice ale acestei comunităţi, există în vigoare un cod portocaliu şi de aceea colegii noştri, în funcţie de măsurile dispuse de autorităţi, îi îndrumă pe cetăţenii români care ne solicită sprijinul, cum să procedeze în astfel de cazuri, bineînţeles respectând ferm indicaţiile autorităţilor locale”, a conchis purtătorul de cuvânt al MAE