Din oras

URBANISMUL DE CUMETRIE DIN ”FUNĂRIA” LUI EMIL BOC: Investiția care a primit undă verde la urbanism în cartierul unde primarul OSĂ a decretat că autorizațiile se dau după 2026

Un proiect urbanistic pentru extinderea bazei de înot a companiei TCI Contractor General din cartierul Boranci a primit avizul comisiei de urbanism a Primăriei, implicit a arhitectulul șef, la ședința din 25 noiembrie. Pentru proiect, elaborat de biroul arhitectului Sorin Scripcariu, a făcut lobby în cadrul comisiei chiar directorul TCI, Sorin Oltean, care a reamintit primarului că se întoarce acum în calitate de investitor, după o serie de colaborări cu Primăria, în postura de constuctor al unor proiecte publice. Aceasta în condițiile în care în Borhanci, administrația locală acceptă foarte greu proiecte urbanistice iar primarul Emil Boc a dispus ca autorizațiile de construire/în unele cazuri recepția să se elibereze după 2026, din pricina problemelor de trafic.

  • Dar nu e prima dată când Emil Boc una spune, alta face. Orașul pentru bani, că doar nu era să-i lase pe amicii de cumetrii imobiliare de la TCI fără lucrare… Pentru unii ciumă, pentru alții mumă.

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru instituire subzonă de activități economice cu caracter terțiar și facilități dedicate agrementului în vederea extinderii Centrului Sportiv TCI Social Club a fost prezentat de arhitecta Ioana Chira. Aceasta nu a intrat în detalii privind proiectul, la ședința Comisiei de Urbanism a Primăriei din 25 noiembrie, în schimb a dat cuvântul beneficiarului investiției, directorul TCI Contractor General, Sorin Oltean.

Directorul TCI a amintit primarului Emil Boc de colaborarea avută de firma pe care o reprezintă cu Primăria în calitatea de constructor al mai multor investiții publice din Cluj-Napoca și a arătat că acum, în calitatea de investitor, vine pentru avizarea unui proiect foarte important pentru agajații companiei, dar și pentru riveranii din cartierul Borhanci și a clujenilor care sunt tot mai interesați de cursurile de înot oferite de piscina pe care TCI a dezvoltat-o în zonă. Acum, a menționat Oltean, se dorește extinderea ei în vedere organizării și de competiții sportive.

Primarul Emil Boc a lăudat prezența lui Oltean la ședință, arătând că TCI a edificat pentru Primăriei o serie de investiții reușite, printre care a menționat parkingul Mogoșoaia. De asemenea, l-a liniștit arătând că nu are de ce să își facă griji sau să facă lobby excesiv pentru investiția sa privată, indicând că proiectul său nu comportă observații privind traficul și se încadrează ca, după avizare, să primească și autorizația de construire. „Vă încadrați să primiți autorizați de construire înainte de 2026, nu aveți nici locuire, nici birouri și aduceți doar 8 parcări suplimentare”, a spus Boc.

Specialiștii din comisie nu au intrat în prea multe detalii privind noua investiție propusă de TCI. Arhitectul-șef al orașului, Daniel Pop a reamintit că, la discuțiile avute în comisia operativă privind proiectul, s-au făcut o serie de recomandări de care proiectanții trebuie să țină cont – unite cele două corpuri propuse prin proiect, asigurarea unor retrageri mai mari sau a unor plantații de aliniament în cadrul proiectului. Cu cele menționate, PUZ-ul a fost avizat.

Ce propun proiectanții:

„Prin P.U.Z. se propune edificarea unei aleei de incintă pentru accesul în complexul sportiv, destinată clienților complexului precum și o alee carosabilă (de tip shared space) închisă circulației publicului destinată strict imobilelor de cazare. Aleea de incintă propusă are o ampriză totală de 9.5 m, carosabil 5,5 m, trotuare de 1,5 m lațime și zonă destinată parcării autovehiculelor de 5 m. Aleea carosabilă destinată unităților de cazare va avea o ampriză totală de 9.5 m: 5.0 carosabil, spre frontul nordic al străzii se propune trotuar de 1.5m lățime și o zonă verde intercalată cu locuri de parcare amplasate longitudinal, o zonă verde amenajată în lungul aleii spre limita de proprietate sudică, precum și un loc de întoarcere în capătul vestic. Locurile de parcare necesare extinderii complexului și unităților de cazare se vor amenaja strict pe terenul regelementat, la sol sau în garaje, în faza actuală de proiectare s-a estimat un număr circa 20 de locuri de parcare suplimentare necesare lucrărilor propuse prin P.U.Z.. Se prevede realizarea de 24 de locuri de parcare: 8 parcări sunt destinate extinderii propuse și 12 locuri de parcare sunt destinate spectatorilor si unitatilor de cazare. În prezent complexul sportiv beneficiază de un numar de peste 17 locuri de parcare. Conform reglementărilor, se propune realizarea unei extinderi a cladirii existente care azi găzduiește o piscină acoperită, cu un corp de clădire nou care va găzdui o nouă piscină acoperită, având cca. 375 mp luciu de apă. Aceasta urmează să fie amenajată la standarde europene precum și alte funcțiuni conexe acesteia. Deoarece piscina nou propusă va fi pregătită să găzduiască și competiții sportive se propune ca pe terenul reglementat să se realizeze un număr de maxim 18 unități de cazare, destinate participanțiilor la concursuri sportive, a familiilor, membrilor sau angajaților clubului. Într-un cartier lipsit de funcțiuni și dotări sportive, complexul sportiv propus spre extindere se va adresa locuitorilor cartierului Borhanci cât și locuitorilor municipiului”, arată proiectanții de la Scripcariu Birou de Arhitectură.

 

Sursa. Actual de Cluj