Politica

Fără nicio legătură cu cerințele de intrare în spațiul Schengen, capacitatea tehnică a României de a proteja frontierele UE, cele politice privind independența și eficiența Justiției, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania bagă placa orbanistă cu ”românii e răi și nu merită” prin gard

Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) a transmis, printr-o rezoluţie, că sprijină aderarea României la spaţiul Schengen, dar că şansele de aderare ar fi mult mai bune dacă guvernul român ar accepta soluţionarea unor probleme importante care ţin de comunitatea maghiară, anunță News.ro.

  • Potrivit documentului, soluţionarea problemelor maghiarilor este posibilă doar printr-un dialog onest, care trebuie să includă şi realizarea autodeterminării şi autonomiei comunităţii.

CNMT a menţionat, de asemenea, că atunci când România a aderat în 2007 la UE, Uniunea Europeană a stabilit o listă de sarcini pentru ţară, pe care s-au regăsit mai multe aspecte cu privire la comunităţile naţionale.

“Trebuie să constatăm, cu tristeţe, că România nu şi-a îndeplinit angajamentele cu privire la domeniul restituirilor, universitatea şi învăţământul superior de stat în limba maghiară şi educaţia ceangăilor”, se arată în rezoluţie. Cu toate acestea, potrivit consiliului, cel mai îngrijorător lucru este faptul că în ultimii 30 de ani, în ciuda presiunii de a demonstra că România a meritat integrarea, sentimentul anti-maghiar nu a scăzut, iar cazurile de incitare împotriva maghiarilor nu au fost pedepsite în mod corespunzător”, consideră CNMT, citat de MTI.

“Este trist şi îngrijorător şi faptul că în ultimii ani, incitări la ură şi discursuri de ură la adresa maghiarilor au avut loc şi la nivel de prim-ministru şi de preşedinte de stat”, se mai precizează în rezoluţie.

Cu toate acestea, consiliul a subliniat că susţine aderarea României la spaţiul Schengen, însă şi acum – la fel ca în cazul aderării la Consiliul Europei, la NATO şi la Uniunea Europeană – aderarea trebuie să fie o decizie bazată pe performanţă, care să ţină cont nu numai de promisiunile elitei politice, ci şi de dezvoltarea reală a ţării.

Anterior, presa din România a dedicat mult spaţiu poziţiei Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), care a solicitat ministerelor de Externe ale statelor membre ale spaţiului Schengen ca înainte de a decide cu privire la primirea României să solicite informaţii de la liderii bisericilor maghiare şi de la organizaţiile de reprezentare a intereselor maghiare din România despre situaţia din ţară a drepturilor fundamentale ale omului, printre care şi a drepturilor minorităţilor naţionale.

O decizie cu privire la aderarea la Schengen a României, Bulgariei şi Croaţiei poate fi luată la cadrul şedinţei Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne a Uniunii Europene, din 8 decembrie.

Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) (în maghiară Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, EMNT) este o organizație maghiară din România, înființată la data de 13 decembrie 2003 de către membrii radicali ai UDMR și avându-l ca președinte pe László Tőkés. La momentul înființării, liderii CNMT au anunțat, printre altele, că obiectivul organismului nou creat ar fi obținerea autonomiei teritoriale a Ținutului Secuiesc până în 2007.

Despre indivizii aceștia zicea ex-liderul UDMR Marko Bella (în 2011) că: ”reprezintă pentru Uniune și pentru maghiarii din Transilvania”, ”o cianură politică, o poluare a mediului politic, care vine de la vecin”. “Vecinul” fiind clar guvernul maghiar condus de același slugoi al Moscovei, Victor Orban.

Declarația completă a liderului UDMR sună așa:

PPMT este o investiție și mai gravă, și mai periculoasă pentru noi (comparația se face cu investiția de la Roșia Montană – n.m.), care vine din Ungaria. Acest lucru pune sub semnul întrebării și poate distruge viitorul politic al maghiarilor din Transilvania. Este o investiție proastă, trebuie sa vorbim de ea și să spunem că este ungară. Acest partid pentru noi este o cianură politică, nu știu cu ce concentrație, este o poluare a mediului politic, care vine de la vecin, de jos în sus. Cianura are această caracteristică – urcă de jos în sus. Această investiție nu va transforma nimic în aur pentru maghiarii din Transilvania, va fi poate doar în buzunarele unora”.

Deci indivizii aceștia vin să afirme că șansele Româniri de a adera la spațiul Schengen ar fi mai bune dacă guvernul ar soluționa problemelor maghiarilor. care ar fi că: “România nu şi-a îndeplinit angajamentele cu privire la domeniul restituirilor, universitatea şi învăţământul superior de stat în limba maghiară şi educaţia ceangăilor”.

Chiar așa?