Vocea ta

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Sunt interese foarte mari ca România să rămână fără fabrici de medicamente”

Scris de 486

Dragoș Damian, director general Terapia Cluj, cel mai mare producător de medicamente din România, preconizează o iarna dificila pentru românii care au nevoie de medicamente de bază, asta pentru că în aceste momente piața medicamentelor trece printr-o criză profundă. „Este o penurie acuta de medicamente în Elveția, însă absența medicamentelor uzuale este mult mai gravă în Romania”, susține Dragoș Damian, pentru site-ul stiripesurse.ro. El a explicat tot contextul internațional, în care și România este prinsă.

”Este o penurie acuta de medicamente in Elvetia, insa absenta medicamentelor uzuale este mult mai grava in Romania

Problema semnalata de farmacistii din Elvetia – unde, ironic, se afla unii dintre colosii industriei farmaceutice mondiale – este o poveste veche, semnalata de asociatiile de profil europene de peste 5 ani, care nu are legatura doar cu razboiul din Ucraina si cu noul val de Covid din China, desi acestea contribuie la agravarea imediata a problemei. Organizatiile de profil, reprezentand zeci de fabrici de medicamente uzuale din toata UE, vorbesc de ani de zile de reglementari si masuri care genereaza un climat nefavorabil fabricarii medicamentelor utilizate de sute de milioane de europeni, inclusive de romani”, a spus Dragoș Damian, în exclusivitate pentru STIRIPESURSE.RO.

Fortarea notei referitor la patentele medicamentelor, proceduri incalcite de testare a materiilor prime si a medicamentelor finite venite din afara spatiului uniunii, aplicarea unor inscriptionari superflue pe ambalaj si, desigur, dependenta fabricarii substantelor active de China (atentie, trimise spre fabricatie acolo pentru ca UE a vrut sa reduca poluarea!) sunt tot atatea motive de disparitie a medicamentelor din farmacii si spitale. Desigur ca pandemia a avut un rol agravant daca privim la deficitul de antibiotice si medicamente contra febrei, in special pentru copii, deoarece scaderea productiei mondiale de medicamente in 2020 si 2021 pe fondul unui consum mic cauzat de izolarea din cei doi ani a facut ca in 2022 producatorii sa planifice cantitati mai mici, care s-au dovedit insuficiente, in conditiile in care sezonul de infectii respiratorii este extrem de puternic, odata cu revenirea la activitatile normale dupa ridicarea tututor restrictiilor.

Nici nu este nevoie sa ne uitam la Elvetia, Romania resimte aceleasi probleme, disparitia a mii de medicamente uzuale, disparitie care, la fel, nu are legatura doar cu criza din Ucraina sau noul val de Covid din China, ci cu politici publice care compromit disponibilitatea medicamentelor: politica pretului cel mai mic, suprafiscalizarea prin taxa clawback, legislatie ineficienta in aspecte tehnice, bariere de acces prin “taxe de raft” exact ca in cazul supermarketurilor etc. Din nou, ironic, Consiliul Concurentei a facut o investigatie inca din 2016 privind absenta medicamentelor ieftine insa nimeni nu a luat nici o masura, nici pana in prezent.

Autoritatile sunt angajate mereu in dialog doar cu importatorii producatorii de medicamente scumpe, care nu lipsesc din farmacii, dar care acopera maxim 200 de mii de pacienti. Ceilalti 13-14 milioane care au nevoie de medicamente uzuale au de fapt cele mai mari dificultati in a-si asigura tratamentul lunar deja de multa vreme, insa autoritatile au refuzat sa vada ceea ce, incet incet, in timp, s-a transformat in penuria din prezent. Sunt blocate pana si incercarile de gasire a unor solutii. Saptamana trecuta Ministrul Alexandru Rafila impreuna cu echipa de la Ministerul Sanatatii au gasit o formula prin care sa modifice metodologia de calcul a pretului la medicamente si prin care sa salveze cel putin 400 de medicamente fabricate in tara si necesare romanilor – un pas mic, insa pana si acestuia i s-au opus unii importatori de medicamente.

Va fi o iarna dificila daca ne uitam la accesul pentru medicamentele de sezon, pentru ca pacientii cronici, carora le lipsesc multe medicamente, s-au obisnuit cu aceasta situatie, nu va fi decat o iarna “obinuita”, in care se vor lupta sa-si gaseasca cele necesare. Fabricile din tara continua sa produca medicamentele la foc continuu – unele in pierdere, din ratiunile mentionate mai sus – insa cantitatile sunt insuficiente pentru ca dependenta de importuri a Romaniei in zona medicamentelor a devenit enorma. Sunt interese foarte mari ca Romania sa ramana fara fabrici de medicamente, nevoile pacientilor n-au nici o importanta. Din pacate, nu exista o solutie imediata, masurile sugerate de producatorii de medicamente, daca vor fi aplicate, vor produce efecte doar de la mijlocul lui 2023”, a concluzionat Damian.

 • Elveţia se confruntă cu o penurie de medicamente, din cauza problemelor lanţului de aprovizionare provocate de restricţiile pentru Covid-19 din China şi a războiului din Europa, a declarat asociaţia farmaciştilor din ţară, transmite Reuters. ”Cele mai mari probleme le avem cu medicamentele pentru copii, în special cu siropul pentru reducerea febrei”, a declarat Enea Martinelli, de la pharmaSuisse, pentru postul elveţian SRF. ”Există, de asemenea, un deficit de medicamente pentru tensiunea arterială, medicamente psihiatrice şi medicamente pentru Parkinson”, a seclarat acesta.
 • Situaţia a făcut ca medicii să fie uneori obligaţi să-şi procure medicamente din străinătate, a declarat preşedintele unei asociaţii de medici elveţieni.


ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours Rautacisme
  Papagali “clujeni” cu care ne mandrim: azi, Cătălin Priscorniță, “antreprenorul” Blitz Imobiliare
 • Acum 9 hours Din oras
  Boc și Patachon. De ce primarul cu sindrom de personalitate multiplă nu va ajunge egalul lui Maniu, Bartolomeu Anania sau Florin Piersic
 • Acum 17 hours FOTOGRAFILA
  Poate ne spune un specialist în lege: în cazul statuii lui Iuliu Maniu asistăm la o vandalizare (faptă penală)? Că primarul ne minte ca o servitoare. Chiar muncitorii sunt de vină?
 • Acum 19 hours In vizor
  Tronsonul Nădășelu-Zimbor de pe Autostrada Transilvania rămâne încă o tură muzeu
 • Acum 19 hours In vizor
  PNL are patru ”dottore” în funcții înalte în stat. Scandalurile tezelor de doctorat ale premierul Ciucă și miniștrilor Bode, Cîmpeanu și Roman, dovada că celor din PNL nu le pasă de imaginea partidului. O dovadă în plus: Roman și Cîmpeanu se întorc în prima linie politică
 • Acum 20 hours Eveniment
  CLUJ-NAPOCA MILIONULUI DE LOCUITORI DUPĂ EMIL BOC, are sub 300 de mii conform recensământului din 2021, care s-a ținut în 2022
 • Acum 21 hours Eveniment
  Tânăr de 20 de ani din Cluj, dispărut de la unitatea medicală unde era INTERNAT. Dacă-l vedeți sunați la 112!
 • Acum 22 hours Analiza
  Comedia lui Boc: După 5 ani de studii de fezabilitate (a se citi bani irosiți), centura Cluj începe cu lărgirea unei străzi pe 2 km
 • Acum 22 hours Justitie
  Victor Piţurcă, eliberat și pus sub control judiciar. Primele declarații după ieșirea din arest
 • Acum 22 hours Cooltura
  DEMONII- Spovedania lui Stravoghin, un spectacol de excepție al Naționalului Clujean. In absentia lui Tihon, drama regizată de Tudor Lucanu îl scoate în evidență pe profetul Dostoievski
 • Acum 23 hours Justitie
  Victor Pițurcă, adus cu duba la DNA: a fost adus și fiul lui în fața procurorilor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu: “Dacă toate companiile cu capital românesc plătesc minimum 1% din cifra de afaceri, atunci mergem cu 1% pentru toată lumea”
 • Acum 2 days PubliNews
  Mai multe branduri s-au alăturat campaniei Winter Sale din Iulius Mall Cluj, iar reducerile ajung până la 70%!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE