In vizor

Universitatile clujene cersesc banul public pentru a-si promova evenimentele

Universitatile clujene cer, cu tupeu, bani de la bugetul local pentru organizarea unor diferite evenimente, cu toate ca aceste institutii de invatamant detin sume importante in conturi. UBB este cap de lista, vrea aproape 40.000 de euro, dar si UTCN, UMF si USAMV cersesc banul public.

Universitatile clujene s-au obisnuit, in ultimii ani, sa obtina finantari pentru organizarea diferitelor evenimente si conferinte de la bugetul local. Asta, cu toate ca aceste institutii de invatamant sunt capabile sa se autofinanteze, iar in conturile lor intra, anual, milioane de euro din taxele studentilor.

Printre cererile de finantare depuse la Primaria Cluj-Napoca, UBB este campioana: pentru 2014, universitatea are nevoie de aproape 40.000 de euro din bani publici. Astfel, UBB Cluj solicita 20.000 de lei pentru organizarea evenimentului “Saptamana Interactiunii Om-Animal”. 80.000 mai vrea aceeasi universitate, pentru organizarea evenimentului “Universitatea in comunitate. Educatie continua in folosul comunitatii”. Anul trecut, pentru acelasi eveniment Primaria a alocat 20.000 de lei.

Pentru organizarea Conferintei CEECHE (The Central and East European Conference on Health and the Environment 2014), UBB Cluj a solicitat Primariei 45.000 de lei. Pentru acelasi eveniment, in 2013 a primit 20.000 de lei Centrul de Cariera, Alumni si Relatia cu Mediul de Afaceri, din cadrul aceleiasi universitati, are nevoie de 10.000 de lei, pentru a organiza vara acestui an o Tabara de Consiliere Vocationala. Alti 10.000 de lei a cerut UBB Cluj, mai exact Facultatea de Litere, pentru organizarea Conferintei nationale “Alteritatea valorii si valoarea alteritatii in stiintele socio-umane”

USAMV vrea, de asemenea, 30.000 de lei pentru “Promovarea identitatii culturael si a patrimoniului cultural imaterial local”.

UTCN a cerut 86.500 de lei pentru organizarea Conferintei Internationale “Universities Power Engineering – UPEC 2014”.

Universitatea de Medicina si Farmacie a cerut aproape 100.000 de lei pentru a XIX-a editie a Zilelor Universitare Francofone de Pedagogia Stiintelor Sanatatii, desfasurata intre 24-27 septembrie 2014.

Printre organizatiile care cer finantari mai mari se numara si Federatia Consortiului Organizatiilor Studentesti Cluj, care are nevoie de 200.000 de lei la primarie pentru “Luna studentului clujean”.

De asemenea, pentru Festivalul Photo Romania, organizatorii cer, anul acesta, aproape 70.000 de lei, in conditiile in care anul trecut li s-a alocat 10.000 de lei. Pentru festivalul de mici si bere de la Sala Sporturilor – Septemberfest, Asociatia “Brio-Fest” a cerut 100.000 de lei anul acesta.

Printre cei care solicita finantare de la bugetul local se numara si cluburi ale unor oameni de afaceri. Un astfel de exemplu este Asociatia Clubul Oamenilor de Afaceri de Limba Germana din Transilvania de Nord, care vrea aproape 50.000 de lei pentru Festivalul de Toamna al Economiei Germane, editia 2014. In fapt, evenimentul nu este altceva decat o petrecere in stil nemtesc, cu bere, carnati si fanfara.

O suita de evenimente cel putin irelevante s-au inscris pe lista de finantare din partea Primariei Cluj-Napoca. Spre exemplu, Asociatia “Aerul si Apa” vrea 4.500 de lei pentru a organiza in 21-23 martie evenimentul “Cooperarea cu autoritatile locale clujene in vederea organizarii editiei a VI-a a Conferintei Internationale “Aerul si apa – componente ale mediului”.

Cel putin surprinzatoare este cererea Politiei Cluj, institutie subordonata Ministerului Administratiei si Internelor. Astfel, Inspectoratul de Politie Judetean Cluj are nevoie de peste 17.000 de lei de la bugetul local, pentru organizarea campaniei “Fii informat! Fii implicat!”

Finantarile pentru sectorul ONG vor fi supuse votului consilierilor locali, la urmatoarea sedinta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *