Din oras

Universitatea din Bucuresti a anulat diploma de master a plagiatoarei Stefania Duminica. UBB sta cu mainile in san in cazul Rosca

Senatul Universitatii din Bucuresti, intrunit in 26 februarie 2014, a aprobat propunerea Rectorului de anulare a diplomei si retragere a titlului de master al Stefaniei Duminica pentru lucrarea „Pagini web in prezentarea elementelor de geografie a Romaniei in ciclul primar”, sustinuta in anul 2012. In cazul similar al sefului Radio Cluj, Bogdan Rosca, sefii Universitatii Babes-Bolyai nu au luat nicio masura, chiar daca exista o decizie a Comisiei de Etica a universitatii care confirma plagiatul.

Potrivit oficialilor Universitatii din Bucuresti, hotatarea a fost luata “in temeiul art. 146 din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, in urma constatarii efectuate de catre Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti cu privire la plagiatul in cazul lucrarii de master a doamnei Stefania Duminica”. Mircea Dumitru, rectorul Universitatii din Bucuresti (UB) a anuntat luni, conform adevarul.ro ca va fi demarata procedura de retragere a titlului de master, dupa ce luni a fost publicata in Monitorul Oficial decizia de concediere a Stefaniei Duminica din functia de demnitate publica de secretar de stat.

Pentru ca nu va mai fi demnitar, aceasta se va supune doar normelor academice si deciziei UB, care a cerut de vineri retragerea titlului de master, cand Comisia de Etica a dat verdict clar de plagiat in lucrarea de disertatie.

Stefania Duminica, care a primit vineri verdict de plagiat in lucrarea de disertatie de la Universitatea din Bucuresti, a fost concediata din Ministerul Educatiei, aceasta masura fiind ceruta de premierul Victor Ponta. Decizia primului ministru a fost publicata luni in Monitorul Oficial. Stefania Duminica este secretar de stat in Ministerul Educatiei, lector universitar la Departamentul de formare a profesorilor din cadrul Universitatii din Bucuresti si profesor de limba si literatura romana in invatamantul preuniversitar. A absolvit Liceul Pedagogic din Bucuresti, si-a luat licenta la Facultatea de Litere a UB si a facut un master in management educational la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei a UB, fiind doctorand in cadrul aceleiasi universitati, in domeniul Stiintele educatiei. Chiar si premierul Ponta, cel care a decis concedierea Stefaniei Duminica, a fost implicat intr-un scandal de plagiat, insa nu a simtit nevoia sa isi prezinte demisia dupa dovedirea imposturii.

Mai aproape, la Cluj, Bogdan Rosca, proaspat numit director al Radio Cluj s-a dovedit ca si-a copiat integral lucrarea de licenta de la un coleg, fapt dovedit de comisia de etica a Universitatii „Babes-Bolyai”, insa a ramas in continuare in fruntea institutiei. 

„Analizand sesizarea depusa de domnul Vasile Luca, a probelor depuse la dosar si studiind comparativ cele doua lucrari de licenta, „Campaniile prezidentiale televizate”, realizata de domnul Mihai Miclaus si sustinuta in 1997, respectiv cu lucrarea „Politica prin televiziune”, elaborata de Mihai Bogdan Rosca, sustinuta in 1998, Comisia de Etica a UBB a constatat existenta plagiatului din partea domnului Mihai Bogdan Rosca, prin preluarea, aproape integral, a lucrarii domnului Miclaus. Universitatea „Babes-Bolyai” respinge ferm orice forma de plagiat”, se arata in raspunsul institutiei universitare in urma cu aproape o luna.

In astfel de cazuri, potrivit Legii Educatiei, articolul 146, se arata ca “rectorul, cu aprobarea senatului universitar, poate solicita instantei competente anularea unui certificat sau a unei diplome de studii atunci cand se dovedeste, prin actiuni de control intern, control al Ministerului Educatiei Nationale sau o constatare a organelor abilitate ale statului, ca s-a obtinut prin mijloace frauduloase sau prin incalcarea prevederilor Codului de etica si deontologie universitara”. Numai ca rectorul UBB, Ioan Aurel Pop nu a luat nicio masura in acest caz, asa cum a facut omologul sau de la Bucuresti.

Mai mult, nici seful Radiodifuziunii Romane nu a considerat oportuna sanctionarea lui Bogdan Rosca pentru plagiat. Intr-un raspuns oficial, Ovidiu Miculescu, seful SRR arata ca nu se impune luarea unor masuri fata de jurnalist, deoarece este aparat de “prezumtia bunei credinte”.

Foto: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *