Eveniment

Uniunea Europeană a aprobat sancțiuni pentru Vladimir Putin și Serghei Lavrov. NATO trimite trupe terestre rapide de reacție în România. Rusia, suspendată din Consiliul Europei

Războiul din Ucraina continuă a doua zi cu explozii puternice în Kiev și în jurul capitalei Ucrainei, semnalate de reporterii CNN. Casa Albă a condamnat Rusia pentru civilii de la Cernobîl care ar fi fost luați ostatici de forțele ruse, conform unor rapoarte citate de SUA. Rușii au preluat controlul în sudul Ucrainei, Cernobîl și Insula Șerpilor, iar prima zi de război s-a încheiat cu sute de persoane arestate în multe orașe din Rusia, inclusiv Moscova și Sankt Petersburg, care au protestat împotriva războiului. Între timp, populația pleacă masiv din Ucraina, iar un summit NATO este așteptat vineri.

UPDATE 23:38 Un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean Zelensky tocmai a declarat că țara este pregătită să țină imediat discuții de încetare a focului și de pace cu Rusia, transmite BBC.

UPDATE 23:29 Guvernul britanic a anunţat vineri că a îngheţat activele preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi ale ministrului său de externe, Serghei Lavrov, în urma invaziei ruse în Ucraina, scrie AFP, citată de Agerpres.

UPDATE 23:24 Suvernul Pontif a publicat pentru prima dată un tweet în limba rusă împotriva războiului și apoi și unul în ucraineană.

„Fiecare război lasă lumea mai rău decât a găsit-o – scrie el pe rețeaua de socializare –. Războiul este un eșec al politicii și al umanității, o predare rușinoasă, o înfrângere în fața forțelor răului”. Mesajul preia un pasaj din enciclica „Fratelli tutti”, arată Corriere della Serra.

UPDATE 23:11 Primarul capitalei Ucrainei, Vitali Kliciko, a anunţat, vineri, printr-o postare pe canalul său de Telegram, că trupele ruse sunt „foarte aproape de capitală” şi a prezis „o noapte grea” pentru oraş, transmite News.ro.

  • „Situaţia de acum este ameninţătoare pentru Kiev, fără să exagerez. Noaptea şi dimineaţa vor fi dificile”, a spus Kliciko în postarea publicată pe canalul Telegram.
  • „Trupele ruse sunt foarte aproape de capitală. Grupurile de sabotaj neutralizează armata şi organele de aplicare a legii din oraş. Podurile sunt sub protecţie şi control special în capitală. Echipamente militare şi soldaţi ai Forţelor Armate patrulează în zona lor”, a mai precizat primarul Kievului.
  • Spitalele din capitală funcţionează în regim de război, iar puncte de control la principalele intrări în oraş şi în apropierea facilităţilor strategice din capitală au fost instalate, a adăugat Klitciko.
  • La Kiev s-au auzit noi explozii, primarul avertizând asupra unei situații „periculoase”.
  • Ucraina spune că 18.000 de mitraliere au fost înmânate voluntarilor
  • Videoclipurile de astăzi au arătat vehicule blindate înaintând prin cartierele nordice ale orașului
  • UE a anunțat că a impus sancțiuni împotriva lui Vladimir Putin și pe ministrului de externe Serghei Lavrov. Au fost înghețate activele din UE. Marea Britanie ar urma să facă același lucru.
  • NATO anunță că mai desfășoară mii de trupe în Europa de Est.
  • Bărbații ucraineni ar fi fost separați de familii în timp ce încercau să plece din țară. Bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, care ar putea fi înrolați, li se interzice acum să treacă granița.
  • ONU spune că intensifică operațiunile pentru a ajuta civilii afectați de invazia Rusiei. Se estimează că peste 100.000 au fugit deja din casele lor.

Gest interesant făcut de China! Se delimitează de invazia Rusiei: ”Beijingul a reiterat importanța respectării integrității și suveranității teritoriale”

Ministrul chinez de externe Wang Yi a reiterat importanța respectării suveranității teritoriale a Ucrainei într-un apel telefonic cu consilierul diplomatic al președintelui francez Emmanuel Macron vineri, potrivit unui comunicat de la Palatul Elysée, informează CNN. „[Wang] a salutat acțiunea Franței în favoarea dialogului dintre Ucraina și Rusia”, potrivit declarației. „El a reiterat importanța respectării integrității și suveranității teritoriale a tuturor statelor, inclusiv a Ucrainei”, se arată în declarație.

Emmanuel Bonne, consilierul diplomatic al lui Macron, i-a spus lui Wang că Rusia a decis să lanseze o invazie, în ciuda eforturilor Franței de a evita războiul. Bonne a reiterat că Rusia ar trebui să-și oprească imediat operațiunile militare, potrivit declarației.

Wang a cerut scăderea tensiunilor și „să pună capăt victimelor civile prin reluarea negocierilor”.

Anterior, China a continuat să se abțină de la a recunoaște invadarea Ucrainei de către Rusia, evitând peste 30 de întrebări din briefing-ul zilnic al Ministerului Afacerilor Externe de vineri despre agresiunea Rusiei și situația actuală din Ucraina. „Suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor ar trebui respectate” și „scopurile și principiile Cartei ONU ar trebui să fie susținute în comun”, a răspuns în mod repetat, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe Wang Wenbin, reporterilor, respectându-se cu atenție declarațiile făcute din China în zilele precedente.

Wang a reiterat, de asemenea, că China „înțelege preocupările legitime ale Rusiei cu privire la problemele de securitate” și și-a exprimat ecou apelurile către părți să „exercize reținerea și să evite escaladarea în continuare a situației”.

Acumulare de forțe în România: Portugalia anunță că trimite mai repede o companie de infanterie

Portugalia va devansa trimiterea unei companii de infanterie în România în cadrul NATO, prevăzută iniţial pentru a doua jumătate a anului, şi va accelera primirea refugiaţilor ucraineni prin acordarea de vize de urgenţă, informează EFE și Agerpres.

Premierul portughez Antonio Costa a declarat vineri într-o conferinţă de presă după summitul NATO prin videoconferinţă că această companie de infanterie ce numără 174 de militari va pleca în România „în următoarele săptămâni”.

”Portugalia, pe lângă forţele pe care le are în acest an în cadrul comandamentului european al NATO, a decis să devanseze din trimestrul al doilea în acest trimestru mobilizarea unei companii de infanterie care să opereze în România şi să fie desfăşurată în următoarele săptămâni”, a precizat el.

Posibila desfăşurare anticipată a acestor militari a fost deja autorizată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în şedinţa de joi, când s-a dat undă verde şi pentru mobilizarea a două forţe NATO de reacţie rapidă, care pot fi activate pentru misiuni NATO.

”Alte ţări anticipează sau îşi intensifică angajamentul în aceste ţări (vecine Ucrainei) pentru a oferi un sentiment clar de unitate şi descurajare în faţa acţiunii ruseşti”, a declarat Costa, care a calificat acţiunea militară a Rusiei drept un „război împotriva libertăţii de autodeterminare a unei ţări democratice”.

El a insistat: „Rusia trebuie să înţeleagă că nu numai că trebuie să înceteze agresiunea militară împotriva Ucrainei, dar nici măcar nu poate să viseze să întreprindă vreo acţiune agresivă împotriva vreunei ţări NATO sau prietene a NATO, cum ar fi Suedia şi Finlanda”.

În ceea ce priveşte ameninţările Moscovei la adresa celor două ţări nordice pentru participarea lor la reuniunea NATO, o alianţă din care nu fac parte, Costa a spus că acest lucru înseamnă că Rusia „a înţeles bine mesajul” cu privire la ceea ce înseamnă prezenţa lor la summit.

La invitaţia secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, Finlanda, Suedia şi Uniunea Europeană au participat la summitul Alianţei Nord-Atlantice desfăşurat vineri prin videoconferinţă, conform declaraţiei finale a reuniunii. Suedia şi Finlanda au anunţat joi că nu intenţionează să adere la NATO, în ciuda şocului provocat de atacul Rusiei asupra Ucrainei.

Pe de altă parte, Portugalia va accelera primirea refugiaţilor ucraineni şi a dat instrucţiuni ambasadelor portugheze din Ucraina şi din ţările învecinate să acorde „vize imediate”, deşi Costa nu a precizat dacă vor exista criterii pentru a putea beneficia de această procedură.

”Portugalia, care a avut privilegiul de a avea o comunitate ucraineană atât de bine integrată printre noi de mai mulţi ani, şi-a reiterat disponibilitatea deplină de a-i primi pe cei care doresc să-şi continue viaţa printre noi”, a spus el.

Mai multe ministere coordonează deja o operaţiune de „identificare a oportunităţilor de angajare” şi de emitere automată a numerelor de identificare fiscală şi de securitate socială pentru ucrainenii care sosesc în Portugalia.

Aproximativ 28.600 de ucraineni locuiesc în Portugalia şi reprezintă a cincea cea mai mare comunitate străină de pe teritoriul portughez, potrivit celor mai recente date ale Serviciului pentru străini şi frontiere (SEF).

UPDATE 22:22 Compania Ucraineană de Căi Ferate a anunțat vineri o serie de trenuri speciale de evacuare care circulă de la Kiev către părțile de vest ale Ucrainei, transmite CNN. Trenurile suplimentare pleacă de la gara din Kiev. Compania a anunțat că trenurile suplimentare vor fi pentru Rahiv, Ujhorod, Truskavets, Vorokhta, Kovel, Cernăuți și Lviv.

UPDATE 22:02 Volodimir Zelenski le-a mulțumit georgienilor pentru mobilizarea extraordinară în proteste cu zeci de mii de oameni care au manifestat vineri împotriva regimului de la Kremlin:

„Georgieni incredibili care înțeleg că prietenii trebuie susținuți! Sunt recunoscător tuturor celor din Tbilisi și din alte orașe care au venit în sprijinul Ucrainei și împotriva războiului. Într-adevăr, sunt momente când cetățenii nu sunt Guvernul, ci mai buni decât Guvernul”, a transmis pe Twitter Volodimir Zelensky.

UPDATE 22:00 Solidarizare #hashtag: Forțele de la Kiev fac apel la populație să eticheteze liderii lumii, pentru a-i convinge să excludă Rusia din SWIFT și să trimită NATO în Ucraina.

UPDATE 21:41 Polonia a trimis un convoi cu armament Ucrainei/ Ministrul Apărării de la Varșovia: A ajuns deja la vecinii noștri. Susținem ucrainenii, suntem solidari și ferm împotriva agresiunii rusești.

UPDATE 21:39 Rusia limitează parţial accesul la Facebook, acuzând reţeaua că cenzurează mass-media rusă / Vicepreşedintele Meta: Autorităţile ruse ne-au ordonat să oprim verificarea independentă a faptelor.

UPDATE 21:37 Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a citit vineri seară deciziile luate de Consiliul Național de Securitate, care a stabilit să susțină integritatea teritorială a Ucrainei, conform b92.

UPDATE 21:35 Banca Centrală a Rusiei le-a spus creditorilor să ia în considerare amânarea dividendelor.

UPDATE 21:32 Audi, Land Rover, Chevrolet și alte mărci auto nu mai livrează mașini în Rusia, pe fondul războiului declanșat în Ucraina.

UPDATE 21:30 SUA vor să impună astăzi sancțiuni împotriva președintelui rus Vladimir Putin (surse CNN).

UPDATE 21:27 Pe 25 februarie, în jurul orei 19:20, la Mariupol obuzele au lovit clădirea școlii nr. 48, din fericire fără oameni în ea, și un bloc de locuințe de douăsprezece etaje. Au fost rănite trei persoane, anunță autoritățile de la Kiev.

UPDATE 21.06 Statele NATO au decis trimiterea unor trupe terestre ale fortei rapide de reactie a NATO (NATO Response Force – NRF) în România, țară riverană Ucrainei, informează televiziunea publica din Germania ARD – Das Erste a informat, vineri seara, citând agentia de presa dpa.

UPDATE 20.58 Președintele Ucrainei Volodymir Zelenskiy și președintele SUA Joe Biden au vorbit timp de 40 de minute. Într-o postare pe Twitter, Zelenskiy a spus că a discutat cu președintele Biden despre întărirea sancțiunilor și „asistență concretă în apărare”.

UPDATE 20. 31 BBC anunță că a obținut confirmarea informației referitoare la sancțiunile impuse de UE împotriva președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

„Permiteți-mi să semnalez că singurii lideri din lume care sunt sancționați de Uniunea Europeană sunt Assad din Siria, Lukașenko din Belarus și acum Putin din Rusia”, a spus șeful UE pentru politică externă Josep Borrell, citat de BBC.

BBC precizează că Regatul Unit va face o mișcare similară, adăugând că nu se știe când și dacă Regatul Unit va merge mai departe decât UE.

Ora 19.54 Mașina ambasadorului Rusiei în Dublin (Irlanda) a fost agresată de protestatari în timp ce intra în reședință.

Ora 19:43 Germania este „deschisă” să excludă Rusia din sistemul internațional de plăți SWIFT, dar este necesar să se evalueze consecințele unei astfel de decizii asupra propriei economii, a declarat vineri ministrul german de Finanțe Christian Lindner.

Ora 19:41 Premierul Nicolae Ciucă, apostrofat de antreprenori voluntari la Vama Siret: ”Ce-ați făcut? Nimic n-ați făcut. Știți cine trebuia să fie primii aici? Instituțiile, nu noi voluntarii”

Ora 19:38 Klaus Iohannis, după întâlnirea țărilor NATO din flancul estic: Cu toții am subliniat necesitatea unui răspuns ferm, coordonat și puternic din partea comunității euro-atlantice

Ora 19:35 Georgienii se solidarizează cu ucraineniI și au ieșit vineri seara la protest.

Ora 19:28 Un oficial american al apărării a declarat, vineri, citat de BBC, că forțele ruse au pierdut din avânt în procesul de invadare a Ucrainei. Potrivit agenției de presă Reuters, oficialul a spus că până acum nu au fost luate sub control centre urbane, dar unele rachete rusești au afectat zone rezidențiale. Ei au adăugat că există și indicii ale unor atacuri cibernetice împotriva hidrocentralei Kakhovka din sudul Ucrainei.

Ora 19:20 Bosniacii au rememorat trauma războiului din propria ţară protestând în solidaritate cu Ucraina: ”Învăţaţi de la Sarajevo, salvaţi Kievul”

Ora 19:17 Rusia avertizează că o eventuală aderare a Finlandei sau Suediei la NATO ar declanșa răspunsul Moscovei: „Ar avea consecințe militare și politice grave”

Ora 18:45 Dâncu, după ce armata rusă a capturat Insula Șerpilor: Vom învăța să trăim cu rușii la graniță, dar vom fi sprijiniți pentru asta dacă va fi cazul

Ora 18:41 Forțele ruse care avansează spre capitala ucraineană Kiev „întâmpină mai multă rezistență decât se așteptau”, a declarat vineri un înalt oficial american al apărării reporterilor, relatează CNN.

Ora 18:34 Ministerul Afacerilor Interne anunță că a fost înființat un grup de lucru pentru refugiații din Ucraina și o adresă de mail pentru cei care doresc să ofere ajutor.

Ora 18:28 Un „asalt amfibiu” este în curs de desfășurare pe Marea Azov, situată la sud-vest de orașul ucrainean Mariupol, a declarat vineri un înalt oficial american al apărării reporterilo, potrivit CNN.

Ora 18:19 Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, a cerut vineri ca Rusia să fie exclusă din sistemul SWIFT.

Ora 18:16 Preşedintele francez Emmanuel Macron a promis vineri Ucrainei un ajutor economic suplimentar de 300 de milioane de euro, adăugând că se află în contact cu autorităţile de la Kiev pentru a le trimite material defensiv de care armata ucraineană are nevoie pentru a respinge ofensiva militară lansată de Rusia, relatează agenţia EFE.

Ora 18:09 Un oficial american al apărării a declarat, vineri, citat de BBC, că forțele ruse au pierdut din avânt în procesul de invadare a Ucrainei. Potrivit agenției de presă Reuters, oficialul a spus că până acum nu au fost luate sub control centre urbane, dar unele rachete rusești au afectat zone rezidențiale. Ei au adăugat că există și indicii ale unor atacuri cibernetice împotriva hidrocentralei Kakhovka din sudul Ucrainei.

Ora 18:04 Consiliul Europei, un organism cunoscut mai ales pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a suspendat vineri Rusia din rândurile sale, potrivit unui comunicat al instituției.

Ora 17:59 Alte două nave comerciale au fost lovite în Portul Yuzhny din Odesa, anunță Armata ucraineană pe Twitter.

Ora 17:51 Finlanda și Suedia au anunțat că vor să boicoteze concursul Eurovision din acest an dacă Rusiei i se va permite participarea, anunță vineri canalul independent Nexta TV.

Ora 17:47 Hackerii care lucrează pentru Ministerul Apărării din Belarus au trimis un ”val” de e-mailuri de tip phishing încercând să compromită conturile de e-mail private ale personalului militar ucrainean și ale asociaților acestora, au afirmat vineri oficialii ucraineni, citați de CNN.

Ora 17:44 Ministrul ucrainean al Apărării: 18.000 de arme și muniție corespunzătoare au fost distribuite civililor din Kiev / Armata ucraineană a anunțat că recrutează și civili de peste 60 de ani apți de luptă

Ora 17:38 Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat vineri că Ucraina a respins propunerea Rusiei de a avea discuții la Minsk, propunând în schimb Varșovia, transmite presa rusă.

Ora 17:32 Ministerul ucrainean al Apărării prezintă pierderilor rușilor de la începutul invaziei: Ucrainenii au ucis 2.800 de soldați ruși, au distrus 80 de tancuri, 516 blindate, 10 avioane și 7 elicoptere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *