In vizor

Ungureanu, plângere penală la DNA pentru proiectul Institutului Imogen: ”Proiectul a fost făcut praf. Eu sper ca statul român să recupereze banii de la Stamatian și de la Șusca”

Deputatul Emanuel Ungureanu a declarat că va face o plângere penală la DNA împotriva proiectului european prin care a fost realizat Institutul de cercetare Imogen, deoarece susține el, acest proiect a fost în totalitate compromis și există posibilitatea ca statul român să fie obligat să dea banii înapoi. 

”Urmează să construiesc o plângere penală săptămâna viitoare o să merg la DNA și procurorii vor arăta cu exactitate de unde și până unde pornește abuzul în serviciu, care este prejudiciul și cine sunt vinovații că un proiect generos, frumos, a fost făcut praf din interese obscure pe care va trebui să le lămurim. Și domnul profesor Stamatian, și domnul Dafin și domnul Șusca și ceilalți domni și doamne care au compromis un proiect de o anvergură extraordinară trebuie să răspundă în fața procurorilor. În această perioadă de doi ani și o lună am solicitat Ministerului Sănătății să vină cu un corp de control aici pentru că informațiile care le-am primit eu erau de natură să îngrijoreze Uniunea Europeană, autoritatea finanțatoare pentru că am aflat de la o sursă din interiorul spitalului că acest proiect european nu-și atinsese obiectivele pentru că o componentă din acest proiect, partea de buco-maxilo-facială, adică o întreagă sală cu echipamente nu a funcționat nici măcar o singură zi. UE a dat 10 milioane de euro să se construiască această clădire și să se facă cercetare și actualmene profesorul Stamatian nu a reușit să îndeplinească obiectivele pe care și le-a propus din acel proiect european. Motivul pentru care eu nu am fost lăsat să intru în această clădire nu era pentru că era vreun fetus într-un proces de disecție sau am vrut să intru peste un bolnav sau peste cineva care cerceta ceva, motivul pentru care nu am fost lăsat în aceasta: există o încăpere dotată cu aparatură de ultimă generație care a zăcut nefolosită cinci ani de zile. Asta înseamnă o aparatură de aproape jumătate de milion de euro care trebuia să fie folosită de departamentul de bucalo-maxilo-facială a profesorului Băciuț care a condus catedra BMF din UMF Cluj. Această parte din proiect nu a funcționat, ceea ce a comprimis întregul proiect. Practic s-a făcut partea de obstetrică-ginecologie, partea de genetică, o mică parte din zona de neurolorig, dar integrate aceste părți nu s-a făcut. Acest proiect a fost compromis în totalitate datorită componentei lipsei MBF care a fost ascunsă și de coordonatoare secției și de domnul Stamatian și de domnul manager Șusca”; a declarat deputatul Ungureanu.

Contactat de Ziar de Cluj, medicul Florin Stamatian, unul dintre cei care coordonează acest proiect, susține că toți parametri proiectului au fost îndepliniți și că au fost deja verificări atât din partea Curții de Conturi cât și din partea corpului de control al Ministrului Sănătății.

”Proiectul nu a fost executat ca să asigure asistență medicală în permanență. El a fost conceput ca un centru de cercetare. În cazul malformației sistemului nervos central uneori există și o componentă a oaselor feței și atunci am încercat să acoperim ambele situații. Asta nu înseamnă că în fiecare zi trebuie să fie un stomatolog acolo care să lucreze. Există o condică. Au fost de-a lungul timpului 20 și ceva de situații în care au fost medicii și au văzut cazurile. În rest nu se poate deschide asistență de stomatologie acolo. Nici nu există toate instrumentele necesare pentru așa ceva. Pentru a putea supraviețui, pentru că trebuia bani și nu există o componentă de finanțare a cercetării, am făcut și contracte cu spitale pentru a face investigații și contra cost sau pe baza asigurărilor de sănătate. Așa se face CT, RMN, așa se fac consultări la neurologie sau la clinica de ginecologie. Acum am făcut mai puține pentru că am încercat să facem un centru de diagnostic COVID. Programul european nu ne permite să facem acolo nu știu ce activități medicale. Cerințele pentru a valida proiectul au fost îndeplinite. Am avut proiecte de cercetare, am avut trei proiecte europene, proiecte naționale, i-am ajutat pe doctoranzi să își facă tezele de doctorat. Dacă DNA se preocupă dacă se lucrează sau nu într-o clinică, dacă se preocupă o să le dau aceleași răspunsuri. Până acum a fost de două ori corpul de control al Ministerului, a fost de două ori Curtea de Conturi, au fost două audituri. Dintre cei șase niciunul nu și-a dat seama că noi suntem niște idioți?”, susține medicul Stamatian.

Citește și:

EXCLUSIV Institutul de Cercetare Medicală, coordonat de deputatul Stamatian, controlat de Ministerul Sănătații: „Au vrut să verifice tot, de la zero!”

Emanuel Ungureanu susține că s-a ajuns la această situație deoarece în Cluj există stăpâni care au impresia că pot conduce acest oraș, iar medicul Stamatian, prin faptul că a ajutat la naștere multe femei, unele dintre ele jurnaliste sau din mediul politic, poate face orice ilegalități fără a fi tras la răspundere. 

”În Cluj avem un oraș al stăpânilor. Când a plecat la București domnul Boc i-a zis prietenului său Lucan: Rămâi stăpân aici. Bucata de ginecologie a fost stăpânită de profesorul Stamatian care nu a lăsat să se dezvolte Stanca pentru că el trebuia să rămână stăpân. Faptul că profesorul Stamatian a operat doamne din zona jurnalismului, a operat poate doamne politician, asta nu îi permite lui să creadă că poate să scape când comite o faptă penală. Chiar dacă soția mea a născut cu profesorul Stamatian pentru că avea o problemă cu sarcina și nu exista acord din partea altor medici să se facă cezariană decât dacă exista acord din partea stăpânului Stamatian. Pe mine nu mă transformă într-un sclav. Profesorul Stamatian, ca alți doctori și funcționari nu suntem stăpânii voștri. Noi ne plătiți pe noi ca să facem niște servicii publice. Eu nu trebuie să mă închin la domnul Stamatian pentru că naște soția mea cu ei. Șantajul acesta emoțional, îmi scria doamna Kovacs ieri pe Facebook, mai ții minte când soția dumneavoastră a născut cu domnul profesor? Ce legătura are compromiterea unui vis, orice profesor care vrea să își încheia cariera în mod strălucit poate să facă acest centru de cercetare, dar nu poate să mintă că face cercetare integrată când el a fost interesat doar de partea de obstetrică-ginecologie. Faptul că eu am fost constrâns în urmă cu 11 ani de faptul că el era stăpân peste o secție să nască soția mea cu el, nu înseamnă că suntem parte dintr-o gașcă și închidem ochii la ilegalitățile pe care le face. Femeile care au fost pipăite și batjocorite de el în diferite circumstanțe și nu au putut merge la alt medic, nu îi sunt datoare. Cine naște cu Stamatian nu trebuie să fie parte dintr-o gașcă de protecție. Dacă este o femeie procuror sau judecător și vede acest dosar nu trebuie să zică: A, dar domnul profesor m-a ajutat să aduc pe lume un copil. Nu e o problemă că a închis ochii la o fraudă, Hai să mergem mai departe”, avertizează Emanuel Ungureanu.

În octombrie 2014, se inaugura la Cluj-Napoca, Imogen, primul institut de cercetare din România a vieții intrauterine și unul dintre cele mai moderne din SE Europei. Scopul acestui institut este aflarea bolilor copilului înainte să se nască, prevenirea și aflarea cauzelor unor boli genetice, precum și cercetarea AND-ului în perioada intrauterină. 

A fost o investiție de 11 milioane de euro, din fonduri europene nerambursabile. Centrul a fost dotat cu aparatură modernă pentru imagistică, ginecologie, neurologie. Finanțarea de la UE a venit cu o serie de condiții: în termen de cinci ani Imogen trebuie să aibă 40 de locuri de muncă pentru cercetători și să se autofinanțeze prin proiectele pe care le derulează. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *