Din oras

În ciuda piedicilor cauzate de pandemie, „Food Waste Combat” a reușit să îi învețe pe cei mici despre respectul față de Mama Natură

Frica nu își are locul în educația copiilor. Chiar și pe timp de pandemie, cei mici învață cum să respecte mediul înconjurător, să nu facă risipă alimentară și să colecteze selectiv deșeuri. Totul datorită proiectului „Respect pentru resurse” realizat de Food Waste Combat, în colaborare cu Clujul Sustenabil.

Atelierele pentru copii au luat naștere acum un an, pe când nimeni nu bănuia că 2020 va aduce cu sine atât de multe probleme. Însă, în ciuda provocărilor aduse de epidemia de coronavirus, echipa implicată în proiect nu s-a lăsat. A căutat soluții pentru ca informația să ajungă în continuare la elevi, într-o formă care să nu îi pună în pericol, dar care să le ofere informațiile valoroase de care au nevoie pentru a deveni adulții responsabili de mâine.

Asta pentru că „Respect pentru resurse” este un curs care vorbește despre formarea gândirii critice în privința sustenabilității și grija pentru resursele pe care le avem noi în general, resurse oferite de Planeta Pământ, spune Camelia Moldovan, coordonatorul diviziei de educație în școli a „Food Waste Combat”

Camelia Moldovan recunoaște că inițial a crezut că va fi greu să mute atelierele din sălile de clasă în online, însă a avut parte de o surpriză plăcută.

„Noi mergem în școli, facem ateliere, însă, având în vedere perioada de pandemie, ne-am adaptat și am început să livrăm ateliere prin Zoom la școli și, inclusiv, la grupele de cercetași. Aceste ateliere în perioada de pandemie au fost într-un program de o oră și jumătate în care am vorbit despre schimbări climatice, risipă alimentară și reciclare.

Provocarea cea mai mare a fost să reducem conținutul pe care îl avem într-un atelier fizic la un atelier în online pentru a păstra calitatea conținutului și a-l face cât mai interactiv, având în vedere că noi, într-un format fizic aveam câte o oră pentru fiecare subiect. Cursul „Respect pentru resurse” se desfășoară pe patru ateliere, asta înseamnă că timp de patru săptămâni ne întâlnim cu elevii. De data aceasta ne-am întâlnit o singură dată cu o clasă, într-o oră și jumătate. Provocarea a fost să fim la fel de cu mult sens și relevanță în topicurile pe care le discutăm. Deci, cea mai mare provocare a fost să ne încadrăm în timp. Nu putem să îi ținem mai mult de două ore într-un atelier online, pe elevi.”

a mai declarat coordonatorul proiectului.

Din fericire, elevii au fost extrem de receptivi și au participat în număr mare. În perioada aprilie-iunie, s-au ținut 11 ateliere pentru elevi, la care au participat în total 305 persoane printre care și copii din clasele 1-4 și 5-12. În total, 4 școli și 4 grupe de cercetași au învățat ce înseamnă respectul față de mediul înconjurător și cum poate fi evitată risipa alimentară.

Iar povestea nu se încheie aici. Divizia de educare în școli are planuri mari pentru viitor. Printre ele se află și un manual  ce să fie prezentat profesorilor și, de ce nu, să facă parte din curricula școlară.

„Obiectivul nostru este unul de conștientizare, care sunt resursele noastre, cum putem să avem mai multă grijă, cum putem să devenim mai conștienți  în privința alegerilor pe care le facem și stimularea gândirii critice. Cum îți alegi informația, cum o structurezi, cum o integrezi în interiorul tău și cum implementezi micile schimbări pe care noi le propunem.

Pe termen lung avem în plan ca acest curs să se transforme într-un manual ce să fie prezentat profesorilor și chiar să facă parte din curricula școlară.”

a mai declarat Camelia Moldovan

Planul este ca manualul să fie gata în septembrie, chiar când va fi demarată următoarea sesiune de ateliere pentru copii. Atelierul va avea un nou format și va promova în special informațiile prezente în manual. Momentan, nu se știe dacă atelierele se vor ține online sau fizic. Totul depinde de cum vor evolua lucrurile, iar până în septembrie mai este mult, însă, cert e că, indiferent de situație, educația și siguranța celor mici are și va avea întâietate.

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *