Sub influenta tarilor vecine, Austria, Croatia, Slovacia, Slovenia, Romania, Ucraina si Serbia, Ungaria serveste mancaruri copioase, bogate in arome si calorii. Maghiarului i se potriveste aceea combinatie de fler frantuzesc si de savoare hranitoare inspirata de dealurile si campiile Ungariei.
Din ce in ce mai multe restaurante din Budapesta ofera meniuri mai usoare, in speranta conformarii locuitorilor sai la gusturi culinare ceva mai internationale. Veti gasi meniuri in limba engleza in mai toate restaurantele din Budapesta si membri ai personalului prietenosi, cu ceva notiuni de “ungleza”, engleza utilizata in industria serviciilor. Restaurantele moderne au incercat modernizarea mancarurilor unguresti specifice, oferind paste si salate mari din zarzavaturi de casa aflate pe primele locuri in Europa din punct de vedere al calitatii. Veti vedea ca mancarea nu este atat de ieftina cum va asteptati si, daca veti comanda o sticla de vin din import la masa, s-ar putea sa va depasi bugetul.
Intotdeauna traditionalisti, maghiarii vor alege sosuri bogate in smantana, ficat de gasca prajit si carne, inclusive de vanat – de mistret si caprioara. Si pestele se poate afla in meniurile restaurantelor unguresti, mai ales crapul si bibanul, adesea sub forma unei ciorbe consistente, bine condimentate. Alte mancaruri traditionale sunt tocanita de miel cu paprika sau friptura de pasare cu galuste. Deserturile, care se servesc cu o ceasca de expresso tare, includ strudele, palacsinta (clatite dulci) si legendarul pandispan Gundel insiropat cu rom, peste care se pun sirop de ciocolata, crema, alune, stafide si frisca.
Cunoscatorii de vinuri sunt familiarizati cu gustul vinului unguresc Tokaj, alb si dulce, obtinut printr-un proces special in care strugurii sunt lasati in vie sa se indulceasca si sa se usuce la soare. Apoi, vinul este evaluat in functie de numarul de puttony, de cosuri de struguri care sunt varsate in teasca. Cu cat numarul e mai mare, cu atat e mai dulce si mai scump vinul. Sangele taurului (Egri Bikaver) este un vin rosu tare de renume international exportat masiv in UE. Ungaria se poate lauda cu 20 de districte producatoare de vinuri diverse, printre care Cabernet Sauvignon, Pinot Gris, Merlot, Riesling, Chardonnay, spumos si rose. Ar fi pacat sa nu le incercati pe toate. O mica avertizare: se considera de prost-gust sa ciocnesti cu bere sau vin. Austriecii au adoptat acest obicei in timpul ocupatiei, dupa ce i-au executat pe generalii maghiari care au condus revolta esuata de la 1848-1849.
La sfarsitul mesei, incalziti-va cu o dusca de Unicum “digestive”. Acest amestec secret de ierburi si alcool este o bautura populara de secole, o adevarata binecuvantare pentru pofta de bautura a ungurului. Doua pahare fac bine la digestie; trei iti dau pofta sa bei; patru te baga sub masa; iar dimineata devreme vei lua din nou sticla pentru a te drege dupa betie. E logic.
Cand vine timpul sa achitati masa, s-ar putea sa observati un pret pentru servire atasat notei de plata. In acest caz, nu trebuie sa mai lasati bacsis decat daca servirea a fost exceptional de buna. Daca a fost, atunci rotunjiti suma cu inca o 100 de forinti. Daca nu s-a atasat nici un pret pentru servire, adaugati 10 % si rotunjiti suma cu inca 100 de forinti.
Prajiturile sunt o mostenire turceasca si in Budapesta sunt multe pravalii de dulciuri (cukraszda) conduse in familie care ofera asemenea delicii de inspiratie turceasca pe alei uitate in orice parte a orasului. Pe vreme calda sunt mai multe standuri ieftine de fast-food in Varosliget (Parcul Citadin), care servesc langos (gogosi savuroase in forma de inel), covrigei si porumb fiert pentru amagirea foamei.
Budapesta are piete (piac) excelente, numai bune sa va faceti o idee despre localnici si obiceiurile lor culinare. Vegetarienii se vor bucura sa scape de meniul lor obisnuit de restaurant pe baza de ciuperci prajite si branzeturi, gasind aici cele mai proaspete fructe, legume si produse de brutarie.
Pentru a va familiarize cu mancarurile din regiune si pentru a va umple cosul de picnic (cu salam, paine, fructe, nuci, dulciuri cu mac etc.), cel mai bine este sa mergeti la Nagy Vasarcsarnok sau Piata Mare. Sau incercati magazinul de delicatese Bonbon, unul dintre putinele locuri unde se servesc produse de cofetarie, bomboane de ciocolata, bauturi spirtoase si vinuri, precum si pateuri gustoase ai alte delicii pentru gurmanzi, dupa miezul noptii.