Ca sa fie util, un dulapior farmaceutic de familie trebuie sa contina medicamente, pansamente si instrumentele necesare pentru a face fata micilor tulburari cotidiene de sanatate ai membrilor familiei si accidentelor minore din casa, care pot sa survina in orice moment din zi sau din noapte, la sfarsit de saptamana sau intr-o zi de sarbatoare cand farmaciile sunt inchise.
In dulapior ar trebui sa se afle si toate medicamentele necesare tratamentelor in curs, prescrise de medic membrilor familiei.
Locul de amplasare
Dulapiorul cu medicamente al familiei ar trebui instalat intr-un loc inaccesibil copiilor, caci intoxicatiile cu medicamente reprezinta a doua cauza de accident la copiii sub 15 ani. Copilul inghite pastilele lasate la intamplare sau pe cele pe care le gaseste la indemana, fiind atras mai ales de cele colorate sau cu un gust placut. Medicamentele implicate in intoxicatiile copiilor sunt somniferele, tranchilizantele, aspirina sub toate formele, alte medicamente cu gust dulce care se sug sau rontaie, dar si siropurile.
Dulapiorul farmaceutic trebuie plasat intr-un loc uscat, departe de orice sursa de caldura, departe de aburii baii sau bucatariei. El trebuie sa fie din lemn sau metal, cu mai multe etajere si compartimente, dar fara geam, ca sa nu patrunda lumina, caci medicamentele isi pot pierde din eficacitate si uneori pot deveni periculoase, daca sunt expuse prelungit la caldura, umiditate si lumina. Vaccinurile si unele unguente dermice trebuie pastrate la 4º C in frigider pana la folosire.
Ce trebuie sa contina?
Un dulapior farmaceutic de familie ar trebui sa contina urmatoarele:
– Materiale sanitare: comprese sterile si pansamente adezive; plasturi; termometru de corp sau digital; foarfece cu capete rotunde; fasa elastica; prezervative; ata dentara; plasturi pentru taieturi mici; vata antihemoragica etc.
– Medicamente: alcool medical de 70 de grade si un antiseptic pentru plagile cutanate; aspirina sub diverse forme (solubila, efervescenta sau la pliculete); paracetamol; ser fiziologic in fiole pentru guturai; medicamente antialergice; sirop impotriva tusei; laxativ usor; antiseptic intestinal; medicament antispastic si antidiareic; medicament impotriva micozelor cutanate; unguent pentru arsuri etc.
Medicamentele prescrise de medic trebuie separate de restul medicamentelor necesare tratamentelor tulburarilor dvs. cotidiene de sanatate. Separati cu atentie medicamentele pentru adulti si cele pentru copii.
Toate medicamentele trebuie pastrate in mod obligatoriu in ambalajul lor original impreuna cu notita-prospect pentru a verifica la nevoie recomandarile, conditiile de utilizare, posologia, contraindicatiile si termenul de valabilitate.
Verificarea periodica
Lista medicamentelor si materialelor medicale poate sa fie trecuta pe o foaie de hartie lipita pe usa dulapiorului, care va permite mai usor verificarea continutului, care ar trebui in mod regulat facuta prin reinnoirea produselor care lipsesc si eliminarea celor expirate sau netrebuincioase.
La sfarsitul oricarui tratament prescris de medicul de familie, trebuie eliminate din dulapior toate cutiile cu medicamente nefolosite. Asta va evita folosirea intempestiva, chiar periculoasa, a acestor medicamente carora li s-a pierdut ambalajul si pentru care informatiile importante (indicatii, posologie, contraindicatii etc.) au disparut. Trebuie inalturate si toate medicamentele a caror data-limita de folosire indicata pe ambalaj a fost depasita. O atentie sporita trebuie acordata medicamentelor sub forma lichida, in special medicamentele pentru ochi, de pilda colire care se altereaza foarte rapid (in doua saptamani) dupa deschiderea flaconului.
Alte secrete de stiut
Este periculos sa aruncati medicamentele inutile la gunoi, de unde pot fi luate si folosite. Cand aveti mai multe medicamente pe care nu le mai folositi mergeti cu ele la farmacistul dvs. care le va verifica sau le va distruge.
Evitati sa le varsati in chiuveta sau WC, caci unele produse farmaceutice sunt toxice si pot sa polueze mediul inconjurator. Evitati, de asemenea, sa le ardeti singuri, intrucat arderea lor poate sa provoace vapori nocivi.
In dulapiorul de medicamente al familiei dvs. (pe usita, de pilda) atasati o lista cu numere de telefon in caz de urgente: al medicului de familie, al sectiei de politie, al pompierilor, al serviciului de urgente (ambulanta), al spitalului zonal etc.
.ro
Foto: www.pahomann.com