Diete

Unde si ce mancam in… Turcia

Mancarea turceasca se situeaza pe podiumul celor mai apreciate din lume. Pentru turci, sa mananci in oras reprezinta un mod de petrecere placuta a timpului. Drept rezultat, oferta de locuri in care se poate servi masa e variata, iar faptul ca Turcia isi produce propriile alimente face ca prospetimea si calitatea acxestora sa fie excelente.

 

Unde poti sa sevesti mancare si bautura? In urmatoarele locatii: hahve, cafenea doar pentru barbati, unde se serveste ceai si cafea; lokanta, un fel de restaurant informal unde sunt servite mese turcesti ca la mama acasa, alaturi de bauturi fara alcool; iskili lokanta, restaurante cu licenta pentru bauturi alcoolice; gazino, in care se ofera spectacole, pe langa mancare; kebapci, unde se ofera diferite feluri de fripturi turcesti la gratar; pideci, local turcesc unde se serveste pizza; restoran, restaurant ce ofera atat meniuri internationale, cat si turcesti, alaturi de alcool.

 

Ce puteti manca? Cel mai placut aspect al bucatariei turcesti il reprezinta meze-urile, varietate delicioasa de aperitive mici care pot fi o masa in sine sau precursorii felului principal. Sunt excelente pentru vegetarieni, intrucat contin elemente ca borek (placintele de aluat umplute cu branza si ierburi), dolma (frunze de vita-de-vie umplute cu orez), sosuri de vinete si salate, salate cu iaurt si usturoi.

 

Uleiul de masline este un ingredient cheie in toate mancarurile turcesti; painea turceasca proaspat coapta (pide) este servita alaturi de meze in cantitati nelimitate.

 

Avand patru mari care scalda tarmurile, pestele e un alt ingredient cheie si veti descoperi bucatele delicioase de peste, ca hamsi (hamsiile), preparate in meze, in timp ce pentru felurile principale puteti alege intre biban de mare, palamida, peste-sabie, calmar, creveti gigantic, platica rosie, platica dungata, randunica de mare si barbun de mare dungat.

 

Friptura de miel este cea mai populara, folosita pentru cunoscutele sis kebab si doner kebab, dar si la prepararea unor chiftele picante (kofte). Puiul se foloseste mai rar, dar e foarte gustos cand il pregatesc cu nuci, usturoi si paprika, cum e cel numit Circassian.

 

Garniturile pentru felurile principale sunt de obicei din orez (pilav) – servit deseori cu seminte de pin, stafide, mirodenii si salate.

 

Deserturile, in afara de fructe proaspete si inghetata, tind sa fie extrem de dulci, cum ar fi budincile delicate de lapte parfumate cu apa de trandafiri sau produsele de patiserie garnisite cu nuci, cu nume precum Buricul Doamnei, Cuibul Privighetorii si Degetul Ministrului.

 

Ce puteti bea?

Bauturi nealcoolice. Ayran este bautura nationala nonalcoolica, fiind un fel de iaurt subtire, neindulcit, racit, cu un gust aparte, dar care stinge setea si e foarte racoritoare. Apele minerale sunt ieftine si foarte bune si se gasesc atat carbogazoase, cat si plate. Tarabele stradale vand si sucuri proaspat stoarse de portocale, morcovi si mere.

 

Bauturi alcoolice. Pentru multi oameni e surprinzator sa descopere ca Turcia este cel de-al saselea dintre cei mai mari producatori de vin din lume. Vinul turcesc (atat rosu cat si alb) este bun. Cele mai bune sortimente de vin rosu sunt: Yakut, Buzbag si Villa Doluca, iar cel mai bun vin alb este Cankaya. Mai au si vinul rose Lal si cel primeur Nevsehir.
La capitolul bere, gasiti sortimentul Efes, produs local, bun si la pret rezonabil.
Raki, o bautura spirtoasa din anason, este o bautura alcoolica nationala, care se amesteca de obicei cu gheata si apa, devenind tulbure.

 

Ceai si cafea. Cafeaua turceasca (kahve) se bea la sfarsitul mesei sau in orice moment al zilei, servita in cesti micute Atunci cand comandati, trebuie sa specificati cantitatea de zahar: fara zahar, cu zahar putin, cantitate miderata si cu mult zahar.
Ceaiul (cay) se bea in orice moment, e negru si e servit in pahare mici asezate pe farfurioare, alaturi de lingurita cu care se amesteca zaharul.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *