Diete

Unde si ce mancam in Instanbul

Turcia este unul dintre cele mai bogate bucatarii cu influente provenite din numeroasele culturi ale fostului Imperiu Otoman si din produsele de cea mai inalta calitate din solurile fertile ale Anatoliei. Multe feluri de mancare au fost inventate in bucatariile sultanilor otomani – in timpul lui Soliman Magnificul existau mai mult de 150 de retete numai pentru vinete.

 

 

Majoritatea localurilor din Istanbul si din statiunile de pe Coasta Egee ofera un meniu-standard cu paine, salate, kebaburi si fructe de mare. In Turcia lumea mananca in localuri in mod regulat si exista o multime de restaurante, cafenele si fast-fooduri deschise pana seara tarziu.

 

 

 

Multe dintre localuri sunt specializate intr-un anumit fel de mancare. Un restaurant mediu, unde se pot servi o varietate de mancaruri  si bauturi nationale proaspat preparate este numit lokanta sau restoran; un gazino este un restaurant care are voie sa serveasca alcool si ofera, de obicei, si spectacole de dans din buric. Hazir yemek (mancare pregatita) inseamna ca puteti lua o masa din preparate calde sau din semipreparate. Puteti savura chiftele de carne din miel in kofteci, drob in iskembec, supa in corbaci, iar budinca in muhallebici. Un bufe este un chiosc de strada in care se vand gustari si bauturi racoritoare.

 

 

Tipicul mic dejun turcesc se serveste intre 7-10 si este alcatuit, de obicei, din paine proaspata, unt si gem, masline, castraveti, rosii, cascaval si, poate, oua fierte si ceai negru neindulcit.

 

 

O masa tipic turceasca incepe cu o multime de meze (aperitive, gustari), baute cu raki, urmate de carne sau peste la gratar sau kebab, si se termina cu fructe proaspete sau budinca de lapte si o ceasca de cafea turceasca tare. Incercati sa cereti menmen, un fel delicios de mancare  din oua batute cu rosii, piper verde si ceapa.

 

 

Meze este o denumire colectiva pentru aperitive, reci sau calde. De obicei, sunt aduse pe o tava sau intr-un vas de sticla de unde puteti alege tot ce va doriti: kuru fasulye (ghiveci de fasole cu carne de berbec in soso de rosii), paplican kizarmas (vinete cu usturoi prajite in ulei de masline), sussuka (vinete, rosii, ardei iute prajite in ulei), cacik (iaurt cu castraveti si usturoi), biber dolmasi (ardei umpluti cu orez, stafide si alune), sigara boregi (rulouri de aluat umplute cu cascaval) si o serie de salate. Cerkez tavugu (pui cerchez) este o specialitate clasica de file de pui pregatit intr-un sos aromat de nuci si boia de ardei rosu. Meze se mananca cu paine alba proaspata, pentru a absorbi uleiul si zeama.

 

 

Supele turcesti (corba) sunt, de regula, consistente. Gustati dugun corbasi (supa de “nunta”, un bullion de carne de miel acrita cu suc de lamaie si piper negru si ingrosata cu ou), mercimek corbasi (supa de linte rosie) sau iskembe corbasi (ciorba de maruntaie, considerata un remediu ideal impotriva mahmurelii).

 

 

 

Felul principal de mancare turcesc este kebap-ul – renumita carne facuta in tigaie, cuptor sau la gratar. Cele mai des intalnite sunt sis kebap (bucati de carne de miel puse pe o frigaruie si coapte pe jar de carbuni de lemn); doner kebab (kebapul “rotitor” – carne de miel marinata coapta pe o frigaruie verticala care se taie pe masura ce partea exterioara se coace); adana kebap (carne de vita condimentata si toccata pus ape o frigaruie  si coapta); firin kebap (file de miel prajit foarte tare marinat in iaurt).

 

 

Omniprezentul Iskender kebap este un fel de mancare alcatuita din doner kebap servit pe o lipie cu sos de rosii si iaurt, acoperit cu unt topit. Ciflik kebap este o caserola de carne de miel, ceapa si mazare. Chiftelele de miel servite cu sos de rosii se numesc kofte. O alta mancare turceasca care merita sa fie gustata este mantarli guvec, o friptura de miel delicioasa cu ciuperci, ardei, rosii si usturoi, toate coapte intr-o oala de lut acoperita cu branza.

 

 

Marile din jurul Turciei sunt pline de peste, restaurantele de pe tarm servesc peste prins in aceeasi zi. Cele mai gustoase specii sunt bibanul de mare, morunul rosu, macroul si pestele-albastru. Cel mai bun mod de a prepara pestele este coacerea lui pe carbuni de lemn. Cautati kilic sis, bucati de peste-spada prajit cu ceapa, ardei si rosii pe frigaruie. Alte feluri de fructe de mare sunt de obicei prezentate ca meze: calmari, caracatita, creveti, sardine si midii. Midiile sunt sau prajite pane (midye tava) sau umplute cu orez, alune, stafide si scortisoara (midye dolmasi).

 

 

La sfarsitul mesei se servesc, de regula, fructe proaspete – pepene, cantalup, cirese, caise, smochine, prune acre. Cand vine vorba de deserturi preparate, turcii le fac foarte dulci: lokum (jeleu cu apa de trandafir), baklava  facut din straturi subtiri de aluat, fistic macinat si migdale, totul insiropat (O minunatie!); firin sultac (budinca de orez facuta la cuptor); zerde (budinca de orez cu sifran), asure (terci de cereale, nuci si fructe stropite cu apa de trandafir).

 

 

Bautura nationala a Turciei este cay (ceai) si se bea peste tot. Cafeau turceasca (hahve) este tare si se serveste cu tot cu zat in cesti mici de espresso si cu un pahar de apa. Zaharul se adauga in timpul fierberii. O bautura traditionala este ayran, un amestec de iaurt si apa minerala si cu un pic de sare. Raki este un lichior de anason foarte tare care se amesteca cu gheata. Dintre vinuri, trebuie sa cautati Vila Doluca, Cankaya, Kavak si Dikmen. Berea turceasca e reprezentata de Efes  Pilsen, dar exista si multe marci de import.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *