Ceea ce se spune despre mancarea poloneza este mai mult sau mai putin adevarat: varza este omniprezenta, mai ales daca luati masa intr-unul din restaurantele mici din tara. Polonezii sunt mari amatori de carne, in special cei din sud.
Scena restaurantelor din Cracovia se extinde mereu; majoritatea sunt concentrate in Orasul vechi, incepand de la clasicele pierogi pana la excentritati. Kazimierz reprezinta epicentrul orasului atunci cand ne referim la consumul de bauturi, dar el se poate lauda si cu cel mai de clasa restaurant evreiesc si cel mai bun restaurant indian din Cracovia. Orasul ofera toate tipurile imaginabile de mancare poloneza si in acelasi timp gazduieste o varietate de optiuni internationale, de la kebab la pizza si sushi.
Micul dejun (sniadanie), se mananca de obicei intre orele 7 si 10 si este alcatuit din paine, branza, sunca, omleta si putina salata. Ceaiul este baut fara lapte. Pranzul (obiad) incepe devreme, la ora 11, si poate fi luat pana in jur de ora 15. Pranzurile de afaceri devin tot mai populare. Meniul e compus din trei feluri de mancare. O masa tipic poloneza incepe cu supa, alaturi de paine alba sau de secara, urmata de felul principal, bogat in carne de porc sau pui, insotit de nelipsitul cartof si legume, de obicei crude si care contin aproape sigur putina varza. Masa se incheie cu o varietate de deserturi, polonezii exceland atat in prepararea cat si in consumarea acestora. De obicei nu se consuma alcool in timpul pranzului. Cina (kolacja) este servita intre orele 18-21 si luarea ei in oras incepe sa devina un obicei popular.
Pentru majoritatea polonezilor, o masa consistenta are si carne. Preparatele din carne de porc sunt cele mai apreciate. O reteta clasica este cotletul de porc preparat cu ceapa prajita, acoperit de crutoane de paine si servit cu varza calita. Friptura de porc se mananca atat calda (ce poate fi servita si cu prune uscate) cat si rece.
Carnea de vita este mai rar intalnita in bucataria poloneza, chiar daca zrazy zawijane (rulouri de vita umplute cu slanina, paine neagra si ciuperci) este un preparat traditional. Carnea de vanat (de mistret, iepure de camp sau fazan) este de obicei rezervata pentru restaurantele exclusiviste. Puiul in stil polonez se serveste umplut si prajit. Mai sunt preferate supa de pui si friptura de rata (kacka) cu mere.
Carnea de peste – fiarta, prajita sau coapta – de stiuca, tipar, biban sturion si altele se gaseste in aproape toate restaurantele de calitate. Crapul ocupa un loc special in topul preferintelor si este deseori servit in aspic sau sos cu stafide si migdale.
Vegetarienii trebuie sa se limiteze la placinte cu cartofi, galuste cu fructe, kopyka (coltunasi), pierogi umpluti cu branza si cartofi si clatite. Salatele sunt din rosii, felii de castraveti in smantana si varza acra.
Cu siguranta veti intalni, mai des sau mai rar, urmatoarele preparate, oriunde ati merge:
Bigos – un preparat ce contine zeama de varza cu ceapa, carne si/sau felii de carnati si uneori ciuperci, toate lasate la macerat pentru cateva ore.
Golabki (“porumbei”) – frunze de varza umplute cu carne de vita tocata, ceapa si orez.
Carnatii polonezi (kielbasa) sunt facuti dintr-o mare varietate de carnuri, de la vita la curcan si zimbru. Krakowska denumeste un tip de carnat traditional local cu piper si usturoi.
Kremowka este o prajitura la care se adauga ciocolata de casa Wawel, disponibila sub forma unor simple batoane.
Pierogi – produsul traditional polonez ce consta din mici bucati de aluat umplute cu orice, incepand de la carne toccata de porc sau de vita, varza sau cartofi, pana la fructe dulci. Se serveste cu smantana.
Placki – se fac prin razuirea unui cartof, amestecat cu faina si ou, apoi prajit. Se serveste cu multa smantana.
Precel – aluat de paine alba dispus in forma de covrig, presarat cu seminte de mac sau susan.
Oscypek sunt branzeturi in forma de fus acoperite cu motive traditionale facute din branza de capra afumata.
Smalec este slanina.
Zapiekanski este pizza poloneza si consta efectiv dintr-o bagheta feliata umpluta cu ciuperci si cascaval topit, acoperite cu pasta de tomate. Se manaca din mers.
Zupa (supa) este de fapt debutul mesei. Dintr-o gama variata, doua sunt mai des intalnite: zurek, supa fierbinte, groasa, acrisoara, de secara cu carnati si cartofi si barszcz, o supa subtire de sfecla, adesea cu galuste.
Desi revigoranta, berea poloneza nu se ridica la standardele berii produse de tarile vecine; cele mai cunoscute marci poloneze sunt Zywiec, Okocim, EB, Warka si Tyskie.
Polonezii produc una dintre cele mai bune votci din lume, intre care se remarca Belvedere, Starka si Chopin (care nu s-a atins de vreun strop in viata lui!). Dintre multele tipuri aromate de votca, Zubrowka este cea mai buna, fiind condimentata cu o singura specie de iarba din stepa, avand mirosul si gustul ca acela al ierbii dupa ploaie.