Din oras

Un tanar clujean studiaza optimizarea relatiei dintre om si caine. Va deveni psiholog de animale

Cainii au nevoie de o relatie buna cu omul. Daca el nu stie sa interactioneze corect cu cainele pentru ca nu stie sa ii citeasca emotiile, sa ofere cele mai bune conditii, relatia lor va suferi. Astfel, cresc foarte mult sansele ca animalul sa ramana pe strada, ceea ce in Romania se intampla foarte des. Pornind de la aceasta idee, Vlad Pop Vancia urmeaza un doctorat la USAMV la finalul caruia va deveni psiholog de animale.

Vlad Pop Vancia este licentiat in biologie si spune ca a fost mereu interesat de bunastarea animalelor. Acesta este motivul pentru care a lucrat timp de 6 ani ca biolog la Gradina Zoologica din Turda.

“Mi-am dat seama ca in Romania, unde sunt salarii mici, mai ales pentru ingrijitori, la gradinile zoologice vin oameni care nu isi doresc neaparat sa lucreze cu animalele. Asa am ajuns sa imi dau seama cat de importanta este aceasta relatie dintre om si animal pentru bunastarea lor. E foarte important sa vina cineva care se bucura ca vine sa faca curat si sa interactioneze cu animalul in locul unuia care ajunge gata nervos si urla ca iar trebuie sa iti fac curat. Animalele il simt. Ingrijitorul trece pe langa ele si in loc sa fie fericite ca a venit prietenul lor, sunt stresate si fug cat mai departe de el. Din pacate, aceasta este situatia in gradinile de la noi”, explica Vancia.

Tanarul a fost la workshopuri in Europa, dar si in alte locuri mai exotice precum Filipine, ca sa invete cum se poate imbunatati viata animalelor cu ajutorul nostru, proces care se numeste imbogatire comportamentala.

“Important este sa incercam sa aducem animalele sa aiba un comportament cat mai aproape de cel din natura. In gradinile zoologice din Romania nu au neaparat custi care sa semene cu mediul lor din natura pentru ca sunt foarte costisitoare si nu are cine sa se ocupe de ele. Insa, in orice cusca, daca ii poti face, de exemplu, un spatiu in care sa-si ascunda hrana, deja animalul e mai putin stresat. In natura face asta ca sa aiba hrana in vremuri mai grele. Se poate gasi un cauciuc in care pui niste nisip si asta il va face fericit pe animal. Incetul cu incetul se face si gradinile zoo din Romania”, a adaugat acesta.

Tanarul doctorand crede ca ne-am apropiat foarte mult de Europa in ultimii ani, mai ales ca exista multe proiecte de colaborare cu gradini de afara, se fac workshopuri si vin straini sa ne arate cum se procedeaza.

“Am vrut sa merg mai departe cu cercetarea. Gradina Zoologica din Turda fiind inchisa a trebuit sa ma indrept spre alt proiect cu animale si am gasit activitatile de la Institutul de Cercetare a Interactiunii Om-Animal (ICIOA), mai ales cele cu caini. Ei au nevoie de o relatie buna cu partenerul lor, noua asa ne place sa ii zicem, nu stapan. Daca omul nu stie sa interactioneze corect cu cainele pentru ca nu stie sa ii citeasca emotiile, sa ofere cele mai bune conditii, aceasta relatie va suferi. Astfel, cresc forte mult sansele ca animalul sa ramana pe strada, ceea ce se vede foarte des la noi. Foarte multa lume isi lasa cainele pe strada, la noi oamenii nu sunt destul de responsabili ca sa isi tina cainele. In strainatate, in SUA, in Europa Occidentala exista si aceasta slujba, de Dog Behaviorist sau, psiholog pentru caini sau alte animale, care la noi nu exista. Eu o sa incerc sa ma pregatesc exact in acest domeniu, sa vad cand omul are o problema cu un catel. De pilda, atunci cand latra non-stop, e certat si, normal, acea relatie se va deteriora intr-un timp mai lung sau mai scurt, depinde de personalitatea catelului. Noi incercam sa gasim metode de a afla cum se pot imbunatati, sa ii explicam omului ce trebuie sa faca sau de ce trebuie sa abordeze o anumita metoda ca sa scape de cauza care il streseseaza si pe el, si pe catel. In prezent exista dresori de caini care incep sa mearga pe aceasta metoda, sa le explice oamenilor. Noi nu incercam sa educam cainii, ci sa rezolvam problemele pe care cainii le pot crea sau sa le prevenim”, explica Vancia.

Prin ICIOA se vor face cursuri de optimizare a relatiei om-caine si om-pisica. Tema exacta a doctoratului este “Optimizarea relatiei om-caine prin metode de dresaj tip “positive inforcement” si se desfasoara la Facultatea de Zootehnie a Universitatii De Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV).

In cadrul doctoratului, in primul rand Vancia incearca sa gaseasca niste corelatii intre personalitatea cateilor si a oamenilor.

“E important ca acestea sa corespunda. Daca nu se potriveste, trebuie sa ne dam seama de ce si unde trebuie sa lucram. Voi lucra, practic, mai mult cu omul decat cu cainele, ca sa il invat ce are nevoie catelul, poate are nevoie sa fie mai ferm cu el, sau, dimpotriva, sa nu fie atat de ferm. Poate are nevoie de doua ore de plimbare, sau de exercitii fizice. Oamenii au impresia ca le ajunge o plimbare de 20 de minute, dar poate fi un animal cu alt tip de personalitate. Daca nu ii oferi asta, va crea, normal, probleme. Trebuie sa isi consume energia cumva”, detaliaza tanarul.

O alta problema abordata in studiile sale este faptul ca oamenii in continuare cred ca daca pedepsesti catelul prin metode traditionale gen trimis la colt sau prin lovire, problemele se rezolva, lucru care nu se mai intampla.

“Sunt oameni care tin un caine doar ca sa aiba un caine, altii vor sa se dea mari cu asta sau sa aiba cu cine sa se plimbe. Foarte putin oameni sunt dispusi sa investeasca sume mari, pentru ca banii pentru medicamente sunt scumpe. Noi lucram cu medicii veterinari, iar ei ne spun ca de multe ori oamenii ii intreaba daca e bine sa ii dea cainelui un sfert din medicamentul prescris. Sunt scumpe medicamentele pentru caini. Un sampon pentru dermatita atopica, de pilda, cost 180 de lei si tine sa speli catelul doar de cateva ori. Sunt foarte putini cei pe care nu ii intereseaza banii in acest context. Cand ai un caine, ai aproape aceeasi responsabilitate ca pentru un copil. Moral, suntem obligati sa facem tot ce putem pentru el. In Romania nu sunt multi oameni educati sa faca acest lucru”, pune Vancia lucrurile la punct.

In cadrul ICIOA, tanarul s-a implicat in activitati cu o mare diversitate de animale, de la serpi, tarantule, pana la caini sau cai. Actiunile au fost create sub umbrela institutului. Se face terapie asistata de animale care li se adreseaza copiilor cu diferite dizabilitati, mentale sau fizice.

“ Practic, ei pot sa aduca relatia dintre terapeut si copil la un alt nivel. Sunt copii care nu vor sa vorbeasca cu oamenii, le e frica, au fost abuzati in vreun fel si omul pentru ei e ceva rau. Cand vin la terapeut nu se deschid, dar catelul ii poate face sa zambeasca, se joaca cu ei si vazand ca si tu, ca si terapeut esti acolo, are incredere sa inceapa sa vorbeasca. Prin acest institut incercam sa oferim un Centru de Diagnostic si Consiliere Comportamentala pentru Animale de Casa”, conchide Vlad Pop Vancia.

Un psiholog pentru caini ar fi la fel de util ca unul pentru oameni, este de parere Alina Banu, voluntar in cadrul Asociatiei pentru Protejarea Animalelor Nuca.

“Sunt foarte multe problem pe care le poate afla un asemenea psiholog. Multi caini dezvolta un comportament care poate sa para agresiv, insa la baza poate fi de fapt o frica, iar, o data depistata, ea poate fi tratata. Multi caini fac pipi sau se comporta agresiv din motive greu de banuit. Se pot trata multe comportamente deviante, chiar si interactiunea dintre caini poate avea la baza o anxietate”, a apreciat aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *