Din oras

2 speologi amatori din Cluj carteaza 3D cea mai adanca pestera din Romania

Doi clujeni carteaza tridimensional, in premiera pentru Romania, pestera Varasoaia, din Muntii Bihorului. Desi pestera din inima Apusenilor este una de renume international si se afla in topul celor mai lungi 250 de grote din lume, autoritatile din Romania au ingropat-o in nepasare.

Clujeanul Radu Pop e unul din speologii amatori din Cluj care se ocupa de cartarea 3D a celei mai adanci pesteri din tara, pestera de la Varasoaia. Speologii clujeni estimeaza ca pestera are 125 de kilometri de culoare si este adanca de 648 de metri. Pestera din Muntii Bihorului a fost inclusa intre primele cele mai lungi grote din lume, potrivit unui clasament international intocmit in Statele Unite ale Americii. Sistemul de cartare 3D al pesterii e realizat pe computer, iar rutele principale sunt colorate in violet, galben, verde, rosu si albastru.

Reteaua de galerii de la Varasoaia trasata prin satelit. (speozet.ro)

“Am prezentat pana acum hartile de suprafata in plan si hartile tridimensionale ale sistemului intr-un program special 3D. E atat de complex sistemul, are peste 25 de kilometri, sa nu va imaginati ca e o schita liniara a unei galerii. Sunt zeci si zeci si sute de tunele. S-au folosit si diverse culori. (…) Cartarea 3D e o munca enorma si deocamdata avem doar axele. (…) E un program 3D in care introduci datele din carnetelul de cartare si ti se face reconfigurarea spatiala”, a spus speologul clujean Radu Pop.

In pararel, in tara se lucreaza la recartarea unui mare sistem, Pestera Humpleu, care are 40 de kilometri. Radu Pop a facut explorarile de inceput din pestera Varasoaia, in anii ’80, alaturi de “Varasoaia Team”, din care astazi au mai ramas doar 4 prieteni.

“Aproape ca nu-ti poti da seama sa poti urma un fir de galerie. Atat e de labirintica si complexa pestera. Noi ne printam harti de dimensiuni mici. Daca ar fi sa ne plantam intr-o lateral si ne-ar invarti cineva, s-ar putea sa nu mai recunoastem. Sunt spatii foarte mari. A doua cea mai mare sala este amplasata aici, undeva la jumatatea sistemului. Am denumit-o Sala “Paul Matos”, in amintirea unui prieten de-al nostru care a initiat explorarile”, a continuat Pop.

Unul din lipsurile majore in continuarea expeditiilor e lipsa coechipierilor, spune Radu Pop. Ultima echipa de explorare a patruns in pestera de la Varasoaia din 2 pana in 11 decembrie 2013, la -6 grade, “ca sa nu fie debite mari de apa”.

“Daca dam timpul inapoi cu 20-25 de ani in urma, fenomenul de miscare speologica de amatori avea un alt entuziasm. (…) Astazi am mai ramas 4 prieteni cu care am continuat explorarile in V5 in prima saptamana din decembrie si totul depinde de pasiunea de a fi la munte, de a explora pesteri. (…) Ultima intrare am facut-o in decembrie. A fost explorare continua zi de zi, 17-18 ore”, a spus speologul clujean.

El realizeaza cartarea pe cont propriu, alaturi de medicul clujean Ovidiu Pop si de speologii brasoveni Constantin Gabor si Mihai Badescu.

“Meritul nu e al nostru. Noi suntem printre ultimii care nu ne lasam. (…) Mai sunt peste 100 si ceva de kilometri inca nedescoperiti, la o simpla calculare a celorlalte rauri pe care nu am reusit sa le prindem. Asta e miza noastra: sa prindem afluentii mari pe care inca nu am reusit sa-i atingem. De aici se va extinde”, a aratat Pop.

Speologii clujeni sustin ca, din pacate, nu conteaza pe sprijinul autoritatilor locale sau nationale in cartarea celei mai importante si mai frumoase pesteri din tara.

“Sprijinul Institutului de Speologie din Romania nu exista. Nu prea exista interes si sprijin din partea autoritatilor, desi 90% din pesterile descoperite in Romania sunt realizate de speologii amatori. In “perioada de aur” a explorarilor speologice – anii 1970-1980 a fost facuta cu speologi amatori”, spune Pop.

Traseele de la Varasoaia au inceput sa fie trecute pe hartie acum 26-27 de ani, chiar de la descoperirea grotei, lunga de 160 de kilometri, de catre Paul Damm.

“Noi avem acum vreo 25 de kilometri explorati. Noi acum avem un rau si inca jumatate dintr-un rau din 7 rauri existente in pestera care intra independente sus din zona de platou si ies toate intr-o confluent unica numita Izbucu Boga. Or noi nu am reusit sa exploram decat pe un rau, un rau si jumatate, ceea ce inseamna ca avem sub 20% din ceea ce este de explorat. (…) Pestera e foarte frumoasa si la nivel de record e cea mai adanca din Romania, 642 de metri. Pe langa cei 25 de kilometri explorati, noi avem cartati in jur de 18. Sunt vreo 7-8 kilometri necartati Tocmai din cauza faptului ca ne mobilizam greu si fizic si financiar. Ne reintalnim la 3-4 ani, putem pune la ciorap”, a spus Pop.

Pestera din Varasoaia ar putea intra in circuitul turistic doar cu amenajari de ordinul milioanelor de euro, spun specialistii.

“Foarte greu ar putea intra in circuitul turistic pentru ca discutam de pachete de calcar de peste o jumatate de kilometru in adancime. Ar trebui sa se faca lifturi de acces, or nici nu se pune problema zilelor noastre, avand in vedere cat de prost se diriguie banii. (…) Pestera e printre cele mai adanci si cele mai lungi din Romania”, a conchis speologul clujean.

Grota de la Varasoaia contine a doua cea mai mare sala a unei pesteri din Romania, Sala “Paul Matos” are dimensiuni comparabile cu patru terenuri si jumatate de fotbal. Sala are o lungime de 430 de metri si o latime care fluctueaza intre 50 si 80 de metri, iar tavanul are o inaltime de peste 40 de metri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *