Cooltura

Un spectacol de comedie neagră: „Crimă cu pistol și bile” se joacă la Teatrul Național Cluj cu regizorul în greva foamei

„Crimă cu pistol și bile”, o piesă care a avut neșansa unei premiere în plină pandemie și în prag de Crăciun (17 decembrie 2021), devine, în prezent, o nouă premieră teatrală clujeană, prin ineditul situației: spectacolul, care vorbește într-o notă tragi-comică despre injustețea justiției și despre modul în care dreptatea se vinde, se cumpără și se răscumpără, are un regizor aflat de două săptămâni în greva foamei „ca protest împotriva clasei politice și justiției din România!”

În piesa care se joacă la Teatrul Național Cluj transpar parțial revendicările grevistului foamei Emanuel Petran, cu toate că mai întâi a fost piesa și abia apoi greva:

„Ministerul Justiției să creeze un sistem real, prin care judecătorii să nu aibă posibilitatea să cedeze în fața presiunilor și intereselor politice. Să existe pârghii reale prin care să poată fi sancționate abuzurile și favoritismele din sistemul judiciar, astfel încât judecătorul să răspundă pentru modul în care soluționează cauzele. Justiția trebuie să servească dreptatea și adevărul!”, scrie Petran pe pagina campaniamea.declic.ro, unde a inițiat o petiție în care își prezintă nemulțumirile.

„Crimă cu pistol și bile” spune povestea unui învinuit fără vină, căruia toată lumea îi cere insistent să își recunoască crima, pentru că așa e mai bine atât pentru el, cât și pentru toată lumea. În timp ce rolul învinuitului este magistral jucat de actorul Dan Chiorean, „toată lumea” este interpretată genial de Irina Wintze, actrița care dă viață pe scenă, rând pe rând, polițistei, procuroarei, avocatei, soției învinuitului, soției victimei, soacrei victimei, mamei învinuitului, soacrei învinuitului și celor trei judecătoare. Într-o oră și jumătate, Irina Wintze interpretează o duzină de personaje, foarte diferite între ele, de la mama habotnică, o femeie simplă, de la țară, până la soția victimei, o femeie petriță, vulgară și coruptă până în măduva oaselor, la fel ca cel ucis. Cristian Rigman dă viață scenică mortului care, din când în când, învie, ca reacție la trăirile intense din jurul lui.

De un umor facil, piesa Naționalului clujean este salvată, ca prestație artistică, de jocul actoricesc excepțional. Trei actori reușesc să umple o scenă cu zeci de personaje care ne reliefează un spectacol funebru al eșafodajului putred al acestei lumi, care se sprijină doar pe bani și pe minciună, o lume în care scapi mai ușor dacă mărturisești o crimă nefăcută, decât dacă lupți să îți dovedești nevinovăția. În finalul piesei, „criminalul” este condamnat în primă instanță la un an de închisoare, la apel primește 15 ani de temniță, iar Curtea Supremă îl achită. O felie de realitate teatrală care amuză, dar care e inspirată din viața reală, în care justiția poate crea tragedii.

„Crimă cu pistol și bile” mai poate fi urmărită la TNC în data de 27 mai. În 21 mai, regizorul Emanuel Petran își așteaptă susținătorii alături de el în Piața Unirii. În același areal central, alte măști, aceeași piesă.