Din oras

Turnul Pompierilor ar putea fi inclus în următoarea ediție #NoapteaMuzeelor, pentru a satisface «setea pe care o au clujenii să vadă diferite chestiuni» culturale

Scris de 543

Reprezentanții administrației locale au apreciat la modul superlativ desfășurarea ediției din acest an a Nopții Muzeelor, care a relevat «setea pe care o au clujenii să vadă diferite chestiuni».

Cultură a la Cluj = «diferite chestiuni»

Noaptea muzeelor – cca 60 000 vizitatori

În Cluj, spre deoesebire de București, noaptea dedicată muzeelor este numită „Noaptea Europeană a Muzeelor”.

„La Cluj e și mai fancy – noaptea europeană – la Bucale avem doar noaptea simpla a muzeelor, csf, ncsf” –  a comentat un clujean la postarea primarului.

Întrebat în privința modului în care s-a desfășurat ediția din acest an #Noaptea Muzeelor în municipiul Cluj-Napoca, viceprimarul Dan Tarcea a lăudat setea clujenilor pentru „diferite chestiuni”, altfel spus, pentru c u l t u r ă și a r t ă.

„S-a văzut setea pe care o au clujenii să vadă diferite chestiuni – la această ediție au participat cca 60.000 de vizitatori. Proiectul a fost dezvoltat în parteneriat cu universitățile din Cluj-Napoca. Toți s-au bucurat de această noapte a muzeelor.
A fost un week end extrem de efervescent, au fost pline terasele, au fost pline străzile”, a explicat viceprimarul Dan Tarcea în cadrul unei intervenții radio locale.

Din păcate, un obiectiv turistic cu puternică încărcătură istorică, precum Turnul Pompierilor, se află în șantier la 4 ani de la demararea primilor pași de modernizare.

Astfel, în vreme ce Turnul Croitorilor este parte a circuitului muzeal, autoritățile speră ca măcar în acest an lucrările rămase de executat la Turnul Pompierilor – cca 15% – să fie încheiate, iar acest turn să devină un adevărat obiectiv turistic pentru următoarea ediție a Nopții Muzeelor, din 2023.

„Referitor la Turnul Pompierilor – după o perioadă în care lucrările au fost sistate, în 17 martie a fost dat ordinul de începere pentru cca 15 % din lucrările rămase.
Până acum este prematur să spun dacă lucrările sunt în întârziere sau în grafic. Monitorizăm atent și sperăm, în sfârșit, să fie finalizat anul acesta. Sperăm să fie inclus în circuitul de vizitare pentru Noaptea Muzeelor de anul viitor”, și-a manifestat public speranța viceprimarul Dan Tarcea.

Însă, după cum a remarcat și moderatorul, în zonă a mai rămas un petic din strada Tipografiei – tronson 2 – nemodernizat.

CITEȘTE ȘI: Fonduri europene, birocrație românească: Din cauza lucrărilor întârziate de la Turnul Pompierilor nu poate fi reabilitată nici strada Tipografiei

Autoritățile au organizat în ultimii ani licitații succesive pentru modernizarea acestui tronson care, din păcate, nu poate fi reabilitat până nu vor fi încheiate lucrările la turn. Astfel, strada Tipografiei a fost modernizată doar pe un tronson (din strada Regele Ferdinand), iar cea de-a doua secțiune a străzii a rămas în noroaie.

CITEȘTE ȘI: Autoritățile au desemnat ofertantul câștigător pentru modernizarea unui tronson al străzii Tipografiei. După licitații eșuate, contractul a ajuns la aproape 2 milioane de lei

„Strada de lângă este în reabilitare – acolo este în sincron cu turnul, după modernizare va fi inchisă traficului, fiind accesibilă doar riveranilor”, a adăugat viceprimarul Dan Ștefan Tarcea.

CITEȘTE ȘI: Șantierul Pompierilor – încă 8 luni de lucrări. Noul termen de realizare = NOIEMBRIE 2022

13 nov. 2018 – 14 nov. 2022 = 4 ani pentru modernizarea Turnului Pompierilor.

Termenul fixat inițial pentru reabilitarea acestui obiectiv turistic a fost decembrie 2020. Însă abia în septembrie 2021, Primăria rezilia contractul de reabilitare a Turnului Pompierilor cu constructorul Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL, care realizase numai 70% din lucrări, cu multă lentoare și cu mare întârziere. Contractul fusese semnat în 13 noiembrie 2018.

După 4 ani de la momentul inițierii lucrărilor de modernizare a Turnului Pompierilor, autoritățile speră ca proiectul să fie finalizat în 2022.

Lucrările au fost reluate în 14 martie 2022. Șantierul trebuie închis până în 14 noiembrie 2022.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 54 mins Justitie
  Cică abia se descurcă cu banii, dar a preluat afacerea de milioane de la fostul consilier judeţean Traian Florinel Cuc, judecat pentru evaziune
 • Acum 1 hour Sanatate
  Clujul, din nou, în topul COVID
 • Acum 2 hours Sanatate
  Numărul cazurilor COVID crește alarmant. Anunțul ministrului Sănătății: “Numărul de decese, din fericire, rămâne mic” (…) “Estimăm o creștere a infectărilor”
 • Acum 2 hours Politica
  Noroc cu Daniel Buda că mâncăm porcul “ieftin şi bun”: “Fără subvenții, un kg de carne de porc ar costa 60 de euro”. Şi cât ar fi costat dacă clasa politică nu ar fi distrus întreaga Agricultură, din România?
 • Acum 3 hours Cooltura
  Cea mai recentă premieră a Naționalului clujean: teatru pe tonalități de alarmă antiaeriană cântată la saxofon
 • Acum 4 hours Editorial
  În maximum 30 de zile Rareş Bogdan nu va accepta ceva. Orice, numai să fie într-o zi de marţi. Ca să „scârţi-scarţi”!
 • Acum 5 hours Din oras
  IPOCRIZIILE LUI EMIL BOC: Una fumăm în spaţiul public, alta în scris, oficial. Nu a reuşit să ia Băile Someşeni? Băile Someşeni pot să piară!
 • Acum 7 hours Sport
  U Cluj a fost ciuca bătăilor în stagiul de pregătire din Austria
 • Acum 18 hours General
  Gazeta de Cluj a câștigat procesul intentat de un contabil cercetat pentru evaziune
 • Acum 1 day In vizor
  UN ADEVĂRAT SUCCES AL LUCRĂRILOR DE REȚELE DE ALIMENTARE CU APĂ din Cluj: În 12 localități, oamenii primesc apă cu ”porția”
 • Acum 1 day Rautacisme
  După cum era de așteptat, Parcul de Est ”VA FI”, ”VA AVEA” (cândva, cumva), dar, deocamdată, ARE NEVOIE DE 96 de milioane de euro pentru a fi creat. Încă o poveste peste care bate vântul viitorului
 • Acum 1 day Sport
  ÎN RITMUL ACESTA, NE AȘTEAPTĂ PLAY-OFF-OFF-UL: Universitatea Cluj, la a treia înfrângere în stagiul din Austria. Clujenii n-au marcat niciun gol
 • Acum 2 days In vizor
  Clădirea Filialei BCR Cluj-Napoca este scoasă la vânzare din 2019. Acum Emil Boc zice că o cumpără din motiv de metrou
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE