Un cercetator de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca este coordonatorul unui proiect care ar putea certifica solutia unei probleme arzatoare legate de biodiesel. Echipa internationala pe care o conduce va cerceta transformarea deseului rezultat din biodiesel, combustibilul viitorului in beta carotem precusoeul vitameinei A.
Dan Vodnar, cercetatorul care a descoperit ambalajul antimicrobian si biodergadabil si etciheta antimicrobiana este coornatorul echipei care va lucra la proiect, depus pentru finantare in 31 ianuarie. Cercetatorii sunt din 7 tari, intre care Cipru, Suedia, Romania, Ungaria sau Lituania.
„O mare problema a umanitatatii este ca rezerva de biocombustibil este cam pe final. Sunt preconizari destul de pesimiste care spun ca undeva in 50-100 de ani combustibilii fosili sunt pe final. Omenirea iceraca alternative. S-au gasit alterbative: biodiesel si bioetanol. Problema e ca, biodiesel, de exemplu, produce la fiecare 10 parti o parte de glicerol crud. E poluant pentru mediu si se stie ce se poate face cu el. Se cauta in acest moment solutii international pentru care sa se gaseasca niste microorganisme, bacterii sau microbi care fac o bioconversie din glicerol in ceva.
Noi am propus sa fie un aditiv alimentar, in beta carotene, precursorul vitaminei A. Trebuie inginerii genetice. Partea mea va fi de fermentatie bioreactor de caracterizare si de stabilitate a produselor. Vor rezulta destul de multe produse din zona panificatiei si vom cerceta stabilitatea acestui compus. Trebuie neaparat ca in cativa anis a se gaseasca solutii”, a precizat Vodnar, pentru Ziar de Cluj.
Daca se accepta, proiectul se va derula pe parcursul a 36 de luni.
Biodieselul este un biocombustibil sintetic lichid care se obține din lipide naturale , ca uleiuri vegetale sau grasimi animale, noi sau folosite, prin procese industriale.