Din oras

Istorie de Cluj: Tancul stalinist din piata Avram Iancu se odihneste in Cimitirul Central

Scris de 1,902

Tancul stalinist amplasat vreme de 50 de ani in Piata Avram Iancu, din Cluj-Napoca, se odihneste acum in Cimitirul Central. Monumentul a fost montat de catre genistii Armatei Rosii, la cateva saptamani dupa eliberarea Clujului, din octombrie 1944.

Monumentul din bronz a fost ridicat de genistii Armatei Rosii la putine saptamani dupa ce Frontul II Ucrainean a eliberat Clujul, in 11 octombrie 1944. Tancul din bronz a fost amplasat, vreme de 50 de ani, in spatele Catedralei Ortodoxe, in locul actualului monument dedicat Eroilor Revolutiei, iar acum pazeste 284 de morminte ale soldatilor sovietici, din  Cimitirul Central, pierduti pe frontul din jurul Clujului.

“Monumentul a fost montat in centrul Clujului, in spatele Catedralei Ortodoxe, de catre genistii sovietici, la finalul anului 1944, inceputul anului 1945. Toate monumentele pro sovietici se faceau repede atunci. Tancul din bronz a fost facut si turnat la sfarsitul anului 1944, imediat dupa 11 octombrie. Genistii mergeau in fata, ca sa deschida drumul masinariei, iar in spate puneau monumente. Dupa 1990 a fost mutat in Cimitirul Central”, a explicat, pentru Ziar de Cluj, academicianul Nicolae Edroiu, seful Institutului de Istorie “George Baritiu” din Cluj-Napoca.

Istoricii clujeni arata ca e foarte dificil de stabilit cu exactitate cand a fost montat monumentul, din cauza exageratei secretomanii militare a sovieticilor. Monumentul a fost montat in mai putin de 6 luni, in perioada administratiei militare sovietice a orasului si a fost inaugurat inainte de vizita Regelui Mihai I, insotit de Petru Groza (foto) la Cluj-Napoca, din 13 martie 1945.

“Perioada administratiei militare a Ardealului de Nord a durat din octombrie 1944 pana in 13 martie 1945. In aceasta perioada s-a mentinut cu forta administratia, ca sa fim alaturi de armata sovietica pe frontul din Vest. Guvernul lui Petru Groza s-a instalat in 6 martie 1945. In 13 martie 1945 trenul regal a ajuns in gara din Cluj-Napoca, iar Regele Mihai I si Petru Groza au preluat autoritatea in Cluj. Monumentul era deja ridicat la acea data”, a adaugat profesorul Edroiu.

Oda “tancului universal” al lui Stalin, parcat in cimitir

Macheta, de 2 metri din bronz a tancului, este realizata dupa prototipul celui mai bun tanc sovietic, “tancul universal” T 34, fabricat dupa ideea lui Mihail Koshkin, in 1940, acceptata de Iosif Stalin. Simbolul armatei sovietice a fost ales pentru ca orasul Cluj a fost eliberat in mare parte datorita tancurilor sovietice, dupa cum explica istoricii din Armata Romana.

“Pentru eliberarea Clujului au luptat Divizia 4 si 93 Infanterie sovietica si corpul 104 sovietic. Se zice ca ei au avut cele mai multe tancuri. Noi, Armata a IV-a am avut un efectiv de 30 de tancuri, insa armata sovietica a venit cu grosul de la Turda spre Feleac cu 60 de tancuri. Ei au jucat un rol decisiv in eliberare”, a continuat istoricul militar, colonelul in rezerva Vasile Tutula.

Majoritatea luptelor s-au dat in jurul orasului, pentru a nu distruge cladirile.

“Frontul principal a fost pe dealurile din jurul orasului si in localitatile invecinate: la Cojocna, pe Dealul Contenit de langa CUG, in Feleac, Gheorgheni, luptele cele mai aprige s-au dat intre Buru si Gilau. Divizia I Cavalerie si Divizia a II-a au fost conduse de Iordachescu Constantin”, a comentat colonelul Tutula.

Monumentul pazeste, astazi, 284 de morminte ale soldatilor rusi, din Frontul II Ucrainean cazuti in lupta.

“In Cimitir sunt 284 de morminte ale soldatilor. I-au strans din toata zona Clujului, pe cei cazuti in lupta la Cojocna si Valcele. Majoritatea au avut grad de locotenent major si capitan, insa 60-70% dintre soldati sunt necunoscuti”, a punctat colonelul in rezerva.

Statuia a fost dedicata Frontului Ucrainean si a facut parte dintr-un ansamblu de monumente dispuse in jurul Catedralei Ortodoxe,  alaturi de Monumentul Ofiterilor Sovietici, amplasat pe actuala locatie a statuii lui Avram Iancu.

“Slava vesnica eroilor cazuti in lupta pentru libertatea si independenta Uniunii Sovietice. Frontul ucrainean Octombrie 1944, orasul Cluj”, sta inscris pe tablitele care insotesc, si astazi, monumentul.

Istoricii clujeni arata ca eliberarea orasului s-a facut gratie Frontului II Ucrainean, care la doar 5 zile dupa ocuparea orasului Turda, a patruns in Cluj, in 11 octombrie 1944.

“Armata Romana plus Frontul II au inaintat pe doua parti, dupa ce au eliberat Turda. Impreuna au atacat Clujul pe la Apahida si Racsruci, iar Batalionul de vanatori de munte pe la Gilau. Aportul important al Frontului II Ucrainean nu se poate contesta. (…) Dupa eliberarea Clujului, Frontul Ucrainean a cucerit, pana in 25 noiembrie intreaga Romanie si a ajuns la granita Ungariei, inaintand spre Berlin, prin Cehoslovacia”, a spus istoricul Vasile Lechintan.

Armata sovietica a parasit Clujul in 1959, insa monumentul a ramas in spatele Catedralei Ortodoxe pana in 1990, cand a fost mutat in Cimitirul Central.

Foto: Cluj Travel, Vechiul Cluj, arhiva Bibliotecii Judetene “Octavian Goga”ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours General
  Bă!!! V-ați tâmpit de tot? Aveți un suspect de crimă pe fugă și nu avertizați populația???
 • Acum 8 hours Eveniment
  Un mesaj al zidarilor de acum 85 de ani a fost descoperit la demolarea unui pod din Sibiu: ”Zidari din Cluj cari au executat tincuiala specială din mozaic”
 • Acum 9 hours In vizor
  România Educată e o poveste: 75% din elevi sunt analfabeți digital, o arată un studiu
 • Acum 11 hours Justitie
  CSM l-a exclus din nou pe Cristi Danileț din magistratură. Reacția judecătorului
 • Acum 11 hours Politica
  Ovidiu Cîmpean, viitorul secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene
 • Acum 11 hours PubliNews
  În urma unei investiții de 500.000 euro, Farmec relansează brandul din portofoliu cu același nume
 • Acum 12 hours Eveniment
  FINAL TRAGIC: Tânăra dată dispărută a fost găsită moartă, împachetată în saci menajeri, lângă Aleșd
 • Acum 12 hours De cartier
  Valea Seacă a devenit Valea Plângerii pentru șoferi. În orice moment există riscul producerii de accidente din cauza gropilor
 • Acum 12 hours General
  Paraşutist de la Baza Câmpia Turzii, mort într-un exercițiu militar! Eforturile medicilor de a-l salva au fost în zadar
 • Acum 13 hours Eveniment
  Un bărbat condamnat la închisoare pentru trafic de droguri, prins pe stradă în Cluj
 • Acum 13 hours Din oras
  Clujul Verde: în buricul târgului velo-pietonal, vopseaua nu stă nicicum pe pistele de biciclete
 • Acum 14 hours De cartier
  Parcul Armătura: «Obiectivul nostru este să plantăm, nu să tăiem». Dar ca să plantezi, tre’ să tai
 • Acum 14 hours Eveniment
  ANAF Cluj plătește 470.000 lei pentru stabilirea valorii bunurilor sechestrate
Citește și...
«Cade, dă-te, bă, că cade» Din oras

„Atenție! Cade tencuiala!”

«Cadeee, dă-te, bă, că cade»… tencuiala. Clădirea Palatului Administrativ al Județului Cluj, sediul Instituției Prefectului […]

Recomandările redacției
TOP CITITE