Din oras

Un nou spațiu de birouri, cu o sală multifuncțională în interior, ar putea restructura o zonă a arterei Calea Moților

O nouă clădire de birouri, cu o sală multifuncțională amenajată la subsolul imobilului, ar putea fi realizată într-o zonă centrală a orașului pentru care administrația locală a semnat, după o perioadă de întârzieri succesive, contractul de „supralărgire” și modernizare a arterei Moților-Mănăștur și a străzilor adiacente. 

Prin tema de proiect pe care urbaniștii clujeni o vor analiza în următoarea ședință este propusă dezvoltarea și restructurarea zonei, cu un aport la creșterea dotărilor prin funcțiunea culturală pe care o propune la subsol.

Elaborare Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru construire imobil mixt cu menținerea fațadei la stradă, împrejmuire, organizare de șantier și informare, Calea Moților nr 75 Cluj-Napoca

Beneficiar ASOCIAȚIA PRO IUVENTUTE
Amplasament mun. Cluj-Napoca, Calea Moților, nr. 75.
Proiectant General S.C. MOSSFERN S.R.L

Imobilul propus va avea un regim de înălțime de S+P+Sup+3E+1R

Terenul studiat, în suprafață de 381 mp, se situează în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, în partea central – vestică a orașului, pe Calea Moților, nr. 75, și se afla în interiorul perimetrului de protecție a valorilor istorice și architectural-urbanistice.

Folosința actuală a terenului este cea de curte și grădină, iar în urma intervenției folosința terenului se modifică în teren pentru construcții. Construcția existentă se află în stare de degradare medie, însă nu corespunde cerințelor funcționale ale investiției și se propune spre demolare, păstrând fațada stradală eclectică cu valoare artistică, arhitecturală și ambientală.

Terenul se află se află într-o zonă cu interes maxim pentru dezvoltarea dotărilor și serviciilor cu interes public, eterogenă din punct de vedere funcțional și urbanistic.

în imagine: detaliu PUD construire imobil mixt Calea Moților

De asemenea, terenul studiat are doi proprietari, cotă parte 13/16 se află în proprietatea beneficiarilor investiției, Asociația Pro Iuventute, iar 3/16 se află în proprietatea Statului Român și este înscris în cartea funciară, având suprafața de 381mp.

Exceptând fațada eclectică, construcția nu prezintă valori artistice, arhitecturale sau ambientale, constând într-o clădire de locuit de la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea.

Beneficiarul dorește demolarea clădirii existente, care nu corespunde cerințelor funcționale ale investiției, păstrând fațada stradală eclectică cu valoare artistică, arhitecturală și ambientală și construirea unui imobil cu funcțiune mixtă de birouri și sală expozițională, având regim de înălțime S+P+Sup+3E+1R.

Proiectul propune încadrarea în funcție de contextele învecinate și de factorii urbanistici, funcționali si estetici în ocuparea parcelei, nu doar cu construcția propusă, dar și privind amenajările, „cu excepția accesului auto, deoarece fațada stradală eclectică existentă, având valoare artistică, arhitecturală și ambientală, se păstrează, iar ca atare accesul auto nu poate fi realizat în incinta parcelei”, se arată în documentația supusă analizei comisiei de urbanism. 

Nivelul subteran va adăposti sala expozițională cu foaierul si anexele aferente și spații tehnice spre Calea Moților. Tot la subsol, va exista un birou, ce va primi lumina naturală dintr-o curte de lumină interioară. Parterul va găzdui recepția și garderoba. Etajele superioare vor adăpostii birouri cu anexele ce le vor deservi.

Imobilul propus va avea suprafața construită la sol Sc=112.6mp și suprafața construită desfășurată Scd=789mp. Regimul de înălțime propus: S+P+Sup+3E+1R.

Clădirea propusă vizează să se înscrie sub aspectul volumetriei și a modului de ocupare a terenului în specificul zonei, integrând fațada stradală eclectică existentă, prin punerea ei în valoare, abordând o arhitectură neutră ce nu contrastează cu existentul.

Accesul pietonal pe amplasamentul studiat se va realiza în continuare de pe latura nordică, din Calea Moților, prin gangul de pe limita estică.

Total număr locuri de parcare necesare – 11 auto/8 velo. 

„Fluxul auto care va rezulta în urma construcției propuse nu va periclita circulația auto din zonă”, oferă asigurări proiectanții. Se propune staționarea autovehiculelor în parcarea situată pe strada George Coșbuc nr 1. 

Se propune, de asemenea, realizarea unei suprafețe verzi organizate la sol și plantarea a 3 arbori maturi. De asemenea o suprafață verde adițională de 181.1mp va fi amplasată deasupra sălii multifuncționale și pe terasele superioare ale clădirii. (47.5% din suprafața parcelei). Astfel, complexul va avea o suprafață verde totală de 276.7mp (72.5% din suprafața parcelei).

La începutul lunii decembrie 2021 a fost semnat contractul de „supra-lărgire” a arterei Moților-Mănăștur și a străzilor adiacente. 

Proiectul „Privind aprobarea P.U.Z. – modernizare și dezvoltare circulație Calea Moților – Calea Mănăștur – str. Uzinei Electrice – str. Mărginașă” a fost aprobat în ședința de Consiliu local din iunie 2021. 

Valoarea totală a investiției era estimată la 54.328.940,68 lei cu TVA.

Axa Moților-Mănăștur cu străzile adiacente urmează să se transforme într-un imens șantier pentru o perioadă de până la doi ani de zile. 

CITEȘTE ȘI: Cu o întârziere de două săptămâni, primarul Boc continuă să anunțe extinderea arterei Moților-Mănăștur: „Astăzi semnez contractul pentru supra-lărgirea de pe Calea Mănăștur”. Nu au fost toate documentele la dosar…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *