Din oras

În Clujul ”smart”, iluminatul public merge prost – străzi întregi sunt cufundate în beznă

Scris de 148

Iluminatul stradal „modernizat” din Cluj-Napoca a devenit 100% ecologic pe unele străzi unde, de la ora 16:30, de când se înserează, oamenii circulă doar la lumina stelelor. Când afară e înnorat, numai farurile mașinilor și luminile magazinelor și benzinăriilor întrețin feeria de lumini a Clujului ”smart” de dai în gropi sau în rahați de câine, dacă nu ai ochi de pisică sau dacă nu ești foarte atent!

Luni seara, pe strada Oașului, în cartierul Iris, după podul de cale ferată domnea bezna totală – un tărâm magic, dar periculos, în zonă fiind deschise mai multe șantiere.

Sesizat la începutul lunii noiembrie asupra întunericimii orașului, primarul Emil Boc a declarat, la radio:

„Noi avem un parteneriat bun cu Electrica și funcționează, nu vreau să fiu prăpăstios și să spun că nu funcționează, funcționează!

El nu este în integralitate decât acolo, pe străzile pe care noi le-am modernizat, pe cele pe fonduri europene. În rest, el ține de Electrica și noi colaborăm cu ei, îi informăm imediat ce apar defecțiuni, pentru a putea să le reparăm.

Imediat ce suntem sesizați, fie pe 984, fie la Poliția Locală, 955, noi intervenim și reparăm, ține de calitatea serviciilor publice.”

În ciuda declarațiilor primarului, întunericul se mută în Cluj de pe o stradă pe alta, aplicația de sesizări a Primărie fiind umplută de reclamații de către clujenii care trăiesc cea mai obscură calitate a vieții:

Pe harta de mai sus sunt selectate doar sesizările privind iluminatul public, din luna decembrie. Vă redăm câteva dintre mesajele oamenilor:

„În stația de sus de pe Edgar Quinet nu există nici măcar în apropiere un stâlp de iluminare, asfel de când se înserează lumea așteaptă autobuzul pe întuneric și iarna e o adevărată problemă.”

„Nu funcționează iluminatul în zona intrării în pasajul pietonal de pe Calea Florești. E destul de întuneric noaptea și pare periculos.”

„Pe aleea de legătură între str. Tecuci și str. Alexandru Vlahuță, aproape în fiecare seară se adună oameni și consumă alcool. Lipsește iluminatul public pe zona respectivă, ceea ce îl face un loc periculos de tranzit, mai ales pentru copii. Vă rog instalați iluminat public pe aleea respectivă.”

„În curba de pe Strada Potaissa, nr.12, este un corp de iluminat public defect, fapt care inspiră un nivel înalt de nesiguranță când treci seara prin această zonă.”

„Pe Calea Baciului, pe secțiunea de șosea de la str. Valea Seaca, până la Napolact, ieri 05.12.2021, toată ziua au ars becurile de iluminat. Azi-noapte, beznă totală. Cine a programat iluminarea? Poate Moș Nicolae.”

„În cartierul Iris nu se putea pune nici măcar un ornament de Crăciun. Noi plătim impozite în altă localitate, cei de pe centru sunt mai cu moț!”

„Trecerea de pietoni de la începutul străzii Liviu Rebreanu, în sensul giratoriu cu Blv. N. Titulescu, nu funcționează iluminatul stradal de pe ambele părți, fiind foarte periculos de traversat noaptea.”

„Iluminatul stradal nu funcționează pe strada Oltului, spre capătul străzii.”

În timp ce primarul Boc ne anunță triumfal pe Facebook extinderea politicii de roaming a UE, clujenii circulă prin cartiere la lumina telefonului. Ne mândrim cu „prima stradă smart” din România, dar avem încă străzi iluminate sătește, de lună și de stele. Între veleitățile și realitățile Clujului e o falie și o felie mare de beznă.ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 14 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 15 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 16 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 17 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 17 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 18 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 18 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 19 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 19 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 20 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 21 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 22 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE