Din oras

Un nou BLOC cu 3 corpuri între case, pe strada Blajului, a provocat controverse în ședința de Consiliu local. Emil BOC s-a retras în timpul dezbaterii proiectului

Scris de 798

Proiectul noului bloc cu trei corpuri de pe strada Blajului, cu regim de înălțime S+P+3E, a stârnit discuții în contradictoriu în ședința de luni a Consiliului local. Potrivit sesizărilor cetățenilor, dar și a consilierilor locali, proiectul ar forța „limitele legalității maxime”. Primarul Emil Boc s-a retras chiar în timpul dezbaterii proiectului cu nr 19, privind aprobarea P.U.D. – Construire imobil cu funcțiuni mixte S+P+3E, str. Blajului nr. 2; beneficiari: Gândilă Fabian-Vasile, Gândilă Cristina-Ancuța, Dolha Leontin și Dolha Lucia. Proiect din inițiativa primarului (vezi AICI) și a revenit în ședință după încheierea discuțiilor. Cu toate intervențiile pe subiect, în final, proiectul a fost aprobat. 

PUD-ul prevede un imobil cu trei corpuri, cu o înălțime de 3 etaje, cu funcțiuni mixte la parter, într-o zonă de case. 

Beneficiarii proiectului sunt: Gândilă Fabian-Vasile, Gândilă Cristina Ancuța, Dolha Leontin, Dolha Lucia. 

Documentația a fost întocmită de SC TRF Consult SRL.

 „Două aspecte aș dori să ecidențiez în cazul acestui proiect. 

Zona este deja constituită, iar vis a vis de locația propusă pentru blocuri sunt deja case relativ noi, adică nu sunt case de 50 de ani cu un singur nivel. 

Este primul bloc de pe stradă și se va înălța cu peste 3 etaje, dacă ne referim la proprietatea alăturată. De fapt, nu avem un singur corp de clădire, sunt 3 clădiri, 3 corpuri, 3 blocuri pe o parcelă de aproximativ 1000 mp. 

Iar potrivit planșelor, aceste blocuri se vor ridica chiar lângă trotuar. Ca atare, în Cluj-Napoca suntem dieficitari la spații verzi, dar prin acest proiect se cere să permiteți să se ridice blocuri chiar pe limita de proprietate. 

Și, doi – beneficiarii îi înțeleg – vor să construiască cât mai mult. Vor să utilizeze la maximum spațiul, dar este oportun să fie folosit la maximum terenul? Și să se autorizeze blocuri într-o zonă de case?”, a fost intervenția Manuelei Petrescu în cadrul ședinței de Consiliu local. 

De altfel, în zona străzii Blajului nu mai sunt alte blocuri. Practic, administrația locală autorizează un bloc din trei corpuri = trei blocuri într-o zonă de case. 

„Datoria consilierilor și a oamenilor… Oamenii v-au votat ca să vă asigurați că propunerile care vin din partea beneficiarilor respectă în primul rând interesele clujenilor și nu ale beneficiarilor. 

Vrem un oraș pentru oameni, nu pentru constructori. Un oraș fără blocuri între case”, a adăugat Petrescu, care i-a îndemnat pe consilierii locali să voteze împotriva acestui proiect. 

Arhitectul șef, Daniel Pop:

„Proiectul propus propune un singur corp de clădire sau, mă rog, un singur imobil de locuințe colective cu funcțiuni comerciale la parter, format, să zicem, din 3 corpuri. De fapt, e unul singur, doar că are înălțimi variabile – de la P+2 la P+3. 

În imediata vecinătate, adică parcela tangentă cu parcela aceasta, este deja un imobil, cred că deja în execuție, autorizat, tot pe un teren similar.

Parcela de lângă, de la Nord, această parcelă pe care se află astăzi o locuință, o casă, da?, e în UTR restructurabil. Da?

Deci și pe aceasta va apărea o chestie similară cu un P+2, probabil”, a explicat arhitectul Daniel Pop. 

Prin urmare, întrucât zonele sunt încadrate drept „restructurabile”, precum este cazul străzii Constantin Brâncuși din cartierul Ghoergheni, casele dispar pentru a face loc blocurilor. 

Potrivit PUG-ului invocat de arhitectul șef, este permisă construcția pe alianiament, adică la stradă, „din limită în limită”. 

„Așa scrie în PUG. Este obligatoriu tipul ăsta de construire”, a adăugat Pop. 

Care este situația cu componenta de trotuar? – a întrebat președintele de ședință, viceprimarul PNL-ist Dan Tarcea? 

„Trotuarul, în acest proiect, are minim 2 m lățime, pe toate laturile. Pe trei laturi – domeniul public, iar pe o singură latură – domeniu privat”, a explicat Daniel Pop. 

Potrivit proiectului, în zonă ar urma să se facă și o nouă zonă de acces. 

La acest nivel al dezbaterilor, primarul Emil Boc s-a retras, cu o mapă la subțioară, fără a interveni în problematica orașului pentru oameni, nu pentru profit. 

Consilierii PSD, Anca Ciubăncan și Vladimir Mătușan s-au opus acestui proiect, votând împotrivă, apreciind investiția ca pe „un proiect mastodont și neprietenos”.

 „Este un proiect neprietenos pentru acea zonă.

În comisia CTATU, arhitecții au propus chiar ca parcările cu lift propuse, să nu se facă întrucât generează o supraaglomerare. Se vor trezi oamenii cu mașinile parcate pe stradă, datorită acestei soluții. Nu s-a ținut cont. 

E un lucru straniu pe care-l observ: da, într-adevăr, din punct de vedere urbanistic domnul arhitect NEGRU este foarte bine pregătit și forțează foarte mult aceste proiecte, la limitele legale maxime.

Fapt pentru care nu sunt cele mai prietenoase și frumoase proiecte. 

Nici nu ascultă indicațiile colegilor din CTATU. 

Este deranjant să vezi un arhitect care este chiar în comisia CTATU și proiectează pentru diferiți beneficiari ai municipiului Cluj-Napoca, proiecte care nu sunt cu o arhitectură și un volum prietenos, într-o zonă în care, exact cum spune doamna Petrescu, este o zonă de case”, a intervenit și consilierul PSD Anca Ciubăncan. 

„Din punct de vedere al legalității, acest proiect respectă întru totul toate reglementările PUG”, a dat asigurări Dan Tarcea pentru a oferi „o corectă informare”. 

Proiectul a trecut cu 18 voturi „pentru”, 6 voturi „împotrivă” și 2 abțineri. 

După închierea dezbaterilor, Emil Boc a revenit în ședința de CL. ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Eveniment
  Sindicatele din educație continuă greva și săptămâna viitoare: Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în educație. Nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie
 • Acum 8 hours FOTOGRAFILA
  BĂTAIE DE JOC A LA BOC CU PISTELE PENTRU BICICLETE: Trebuie să câștige și farmaciștii din creme și analgezice, și medicii de coloană de pe urma dalelor, nu numai Videanu și PD-L al PNL. Se lucrează la economia orizontală a Clujului
 • Acum 1 day In vizor
  Să nu ziceți că Ziar de Cluj nu v-a atenționat că nimic nu e în regulă cu ”dervișii rotitori” de la Guvernare: PSD amenință cu declanșarea de alegeri anticipate, dacă protocolul nu e respectat
 • Acum 2 days Analiza
  EXCLUSIV Criminalul Tudor Cirje avea ascuns “in groapa” un pistol letal: “Daca ma dispera cineva… daca vrei sa faci mortaciune, cu manusi de doctor, da?”
 • Acum 2 days Anchete
  EXCLUSIV! “Cocaina iti da minte, atata am tras de ziua mea…!”, zicea criminalul Tudor Cirje! INTERCEPTARI superbe cu traficantii de droguri Grosan, Cirje si Popa Horea Emil! I-a facut DIICOT Cluj ca in desenele animate!
 • Acum 2 days PubliNews
  Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
 • Acum 2 days Rautacisme
  Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
 • Acum 2 days Eveniment
  Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
 • Acum 2 days In vizor
  Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
 • Acum 2 days In vizor
  Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
 • Acum 2 days Politica
  MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
 • Acum 3 days In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 3 days In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE