Din oras

Un nou BLOC cu 3 corpuri între case, pe strada Blajului, a provocat controverse în ședința de Consiliu local. Emil BOC s-a retras în timpul dezbaterii proiectului

Proiectul noului bloc cu trei corpuri de pe strada Blajului, cu regim de înălțime S+P+3E, a stârnit discuții în contradictoriu în ședința de luni a Consiliului local. Potrivit sesizărilor cetățenilor, dar și a consilierilor locali, proiectul ar forța „limitele legalității maxime”. Primarul Emil Boc s-a retras chiar în timpul dezbaterii proiectului cu nr 19, privind aprobarea P.U.D. – Construire imobil cu funcțiuni mixte S+P+3E, str. Blajului nr. 2; beneficiari: Gândilă Fabian-Vasile, Gândilă Cristina-Ancuța, Dolha Leontin și Dolha Lucia. Proiect din inițiativa primarului (vezi AICI) și a revenit în ședință după încheierea discuțiilor. Cu toate intervențiile pe subiect, în final, proiectul a fost aprobat. 

PUD-ul prevede un imobil cu trei corpuri, cu o înălțime de 3 etaje, cu funcțiuni mixte la parter, într-o zonă de case. 

Beneficiarii proiectului sunt: Gândilă Fabian-Vasile, Gândilă Cristina Ancuța, Dolha Leontin, Dolha Lucia. 

Documentația a fost întocmită de SC TRF Consult SRL.

 „Două aspecte aș dori să ecidențiez în cazul acestui proiect. 

Zona este deja constituită, iar vis a vis de locația propusă pentru blocuri sunt deja case relativ noi, adică nu sunt case de 50 de ani cu un singur nivel. 

Este primul bloc de pe stradă și se va înălța cu peste 3 etaje, dacă ne referim la proprietatea alăturată. De fapt, nu avem un singur corp de clădire, sunt 3 clădiri, 3 corpuri, 3 blocuri pe o parcelă de aproximativ 1000 mp. 

Iar potrivit planșelor, aceste blocuri se vor ridica chiar lângă trotuar. Ca atare, în Cluj-Napoca suntem dieficitari la spații verzi, dar prin acest proiect se cere să permiteți să se ridice blocuri chiar pe limita de proprietate. 

Și, doi – beneficiarii îi înțeleg – vor să construiască cât mai mult. Vor să utilizeze la maximum spațiul, dar este oportun să fie folosit la maximum terenul? Și să se autorizeze blocuri într-o zonă de case?”, a fost intervenția Manuelei Petrescu în cadrul ședinței de Consiliu local. 

De altfel, în zona străzii Blajului nu mai sunt alte blocuri. Practic, administrația locală autorizează un bloc din trei corpuri = trei blocuri într-o zonă de case. 

„Datoria consilierilor și a oamenilor… Oamenii v-au votat ca să vă asigurați că propunerile care vin din partea beneficiarilor respectă în primul rând interesele clujenilor și nu ale beneficiarilor. 

Vrem un oraș pentru oameni, nu pentru constructori. Un oraș fără blocuri între case”, a adăugat Petrescu, care i-a îndemnat pe consilierii locali să voteze împotriva acestui proiect. 

Arhitectul șef, Daniel Pop:

„Proiectul propus propune un singur corp de clădire sau, mă rog, un singur imobil de locuințe colective cu funcțiuni comerciale la parter, format, să zicem, din 3 corpuri. De fapt, e unul singur, doar că are înălțimi variabile – de la P+2 la P+3. 

În imediata vecinătate, adică parcela tangentă cu parcela aceasta, este deja un imobil, cred că deja în execuție, autorizat, tot pe un teren similar.

Parcela de lângă, de la Nord, această parcelă pe care se află astăzi o locuință, o casă, da?, e în UTR restructurabil. Da?

Deci și pe aceasta va apărea o chestie similară cu un P+2, probabil”, a explicat arhitectul Daniel Pop. 

Prin urmare, întrucât zonele sunt încadrate drept „restructurabile”, precum este cazul străzii Constantin Brâncuși din cartierul Ghoergheni, casele dispar pentru a face loc blocurilor. 

Potrivit PUG-ului invocat de arhitectul șef, este permisă construcția pe alianiament, adică la stradă, „din limită în limită”. 

„Așa scrie în PUG. Este obligatoriu tipul ăsta de construire”, a adăugat Pop. 

Care este situația cu componenta de trotuar? – a întrebat președintele de ședință, viceprimarul PNL-ist Dan Tarcea? 

„Trotuarul, în acest proiect, are minim 2 m lățime, pe toate laturile. Pe trei laturi – domeniul public, iar pe o singură latură – domeniu privat”, a explicat Daniel Pop. 

Potrivit proiectului, în zonă ar urma să se facă și o nouă zonă de acces. 

La acest nivel al dezbaterilor, primarul Emil Boc s-a retras, cu o mapă la subțioară, fără a interveni în problematica orașului pentru oameni, nu pentru profit. 

Consilierii PSD, Anca Ciubăncan și Vladimir Mătușan s-au opus acestui proiect, votând împotrivă, apreciind investiția ca pe „un proiect mastodont și neprietenos”.

 „Este un proiect neprietenos pentru acea zonă.

În comisia CTATU, arhitecții au propus chiar ca parcările cu lift propuse, să nu se facă întrucât generează o supraaglomerare. Se vor trezi oamenii cu mașinile parcate pe stradă, datorită acestei soluții. Nu s-a ținut cont. 

E un lucru straniu pe care-l observ: da, într-adevăr, din punct de vedere urbanistic domnul arhitect NEGRU este foarte bine pregătit și forțează foarte mult aceste proiecte, la limitele legale maxime.

Fapt pentru care nu sunt cele mai prietenoase și frumoase proiecte. 

Nici nu ascultă indicațiile colegilor din CTATU. 

Este deranjant să vezi un arhitect care este chiar în comisia CTATU și proiectează pentru diferiți beneficiari ai municipiului Cluj-Napoca, proiecte care nu sunt cu o arhitectură și un volum prietenos, într-o zonă în care, exact cum spune doamna Petrescu, este o zonă de case”, a intervenit și consilierul PSD Anca Ciubăncan. 

„Din punct de vedere al legalității, acest proiect respectă întru totul toate reglementările PUG”, a dat asigurări Dan Tarcea pentru a oferi „o corectă informare”. 

Proiectul a trecut cu 18 voturi „pentru”, 6 voturi „împotrivă” și 2 abțineri. 

După închierea dezbaterilor, Emil Boc a revenit în ședința de CL. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *