Din oras

Un institut de cercetare din Cluj are o cifra de afaceri comparabila cu a unei firme de IT

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare din Cluj-Napoca a realizat, anul trecut, o cifra de afaceri de peste 21 de milioane de lei. Institutul are peste 200 de angajati, este platitor de TVA si realizeaza contracte de cercetare in domenii diverse, de la energii alternative, mediu, sanatate sau securitate alimentara.

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare (INCDTIM) din Cluj-Napoca aduna, laolalta, cei mai buni matematicieni, fizicieni sau informaticieni, iar anual realizeaza o cifra de afaceri de peste 20 de milioane de lei, comparabila cu a unei firme de IT. Majoritatea banilor provin din cercetare si din proiecte europene.

“Avem un mix de activitati, lucram pe contracte de cercetare in principiu. Marea majoritate sunt contracte de cercetare, parte din programele nationale, dar in ultimii ani au fost destul de putine. Avem multe proiecte europene, urmeaza, de exemplu, ca in perioada urmatoare sa propunem 13 proiecte pe fonduri structurale, pe patru piloni”, explica directorul institutului, Adrian Bot.

INCDTIM are relatii de colaborare si cu parteneri din economia reala, fie de cercetare fie pentru servicii economice – produse, teste, analize, consultanta. Printre acesti parteneri se numara, spre exemplu, Rombat din Bistrita si Roseal, din Odorheiu Secuiesc.

“Baza este cercetarea, noi nu beneficiem deloc de ajutoare de stat. Oferim servicii pentru fermieri, la nivel centralizat, prin laboratoarele Ministerului Agriculturii, sau pentru Directia Vamala”, arata directorul institutului.

Institutul a intrat, in ultimul an, in mai multe clustere, ca de exemplu Clusterul IT sau Transilvania Energy Cluster (TREC), singurul cluster de energii regenerabile, eficienta energetica si protectia mediului inconjurator din Regiunea Nord Vest. INCDTIM  este liderul clusterului. Unul dintre proiectele din acest sector este testarea surselor regenerabile in cadrul Cluj Innovation Park, din LOMB.

“In interiorul institului nu avem spatii sa testam masinarii mai mari. De aceea vrem sa testam in Cluj Innovation Park. Trebuie sa facem prototipul si sa il vada functionand. Ne vom adresa in special celor 22 de unitati din Cluster”, explica directorul Adrian Bot.

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice are 209 angajati, printre ei numarandu-se cei mai buni fizicieni, chimisti, informaticieni sau matematicieni. Este singurul institut national de cercetare dezvoltare din Regiunea de N-V, reacreditat in 2008, cu dotare la standarde europene, oferind un mediu profesional celor care aspira la o cariera in domenii de cercetare ca spectrometria de masa, cromatografia şi fizica ionilor, fizica sistemelor nanostructurate, fizica moleculara si biomoleculars si tehnologia izotopilor stabili.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *