Anchete

Consiliul Judetean Cluj cheltuie 137.000 de euro lunar pentru Filarmonica de Stat Transilvania, in timp ce Primaria de 5 ani nu a reusit sa puna nicio caramida la Centrul Cultural Transilvania

Centrul Cultural Transilvania este prioritatea numarul zero a Primariei Cluj-Napoca in fiecare an electoral. Din 2010 pana in prezent in afara de concursul de idei si adjudecarea proiectului nu s-a mai intamplat nimic. In tot acest timp pentru sala de spectacole de la UBB in care Filarmonica de Stat Transilvania sustine concertele Consiliul Judetean Cluj plateste lunar 30.000 de lei, iar pentru sustinerea salariilor angajatilor 575.000 in medie pe luna.  In conditiile in care nici in urmatorii doi ani CCT nu va fi functional, cei aproape 7.000 de euro lunar rotunjesc conturile UBB. 

La ultima intalnire dintre reprezentantii judetului si cei ai Primariei s-a lansat propunerea ca odata cu trecerea societatii care administreaza Cluj Arena in subordinea Primariei Cluj-Napoca sa fie trecuta si Filarmonica de Stat Transilvania. Aceasta propunere a venit ca urmare a cheltuielilor uriase pe care le are administratia judeteana cu salariile, respectiv cu inchirierea salii de spectacole pentru Filarmonica. Lunar din bugetul CJ Cluj sunt cheltuiti in medie 137.000 de euro din care aproape 7.000 reprezinta chiria platita catre UBB 

Marius Tabacu, directorul Filarmonicii de Stat Transilvania, aflat in straintatate, contactat telefonic, nu a comentat posibilitatea trecerii Filarmonicii de Stat de la Consiliul Judetean la Primaria Cluj-Napoca.

“Eu sunt plecat in strainatate. Aud de la dumneavoastra pentru prima data aceasta propunere si nu am cum sa o comentez din moment ce nu stiu nimic despre acest lucru. Ma intorc luni la birou si dupa ce ma voi documenta mai amanuntit voi putea face o declaratie”, a afirmat Marius Tabacu.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Vakar Istvan, a afirmat ca in cadrul negocierilor de preluare a Cluj Arena de catre Primarie s-a lansat si ideea ca municipiul sa ia in administrare si Filarmonica de Stat Transilvania.

“Noi i-am oferit Primariei Cluj-Napoca firma Cluj Arena total. Noi nu putem sa le dam si cladirea stadionului din proprietate, nici in lege nu este in regula, nici ca decizie politica nu o putem lua. Si legea ne apara ca nu da voie la transfer gratis al bunurilor intre unitatile teritorial administrative. Chiria catre UBB pentru Filarmonica este de 30.000 de lei pe luna, atat am putut negocia cand am reusit sa ii ducem de la Casa de Cultura a Studentilor la UBB. Domnul Seplecan i-a propus lui Emil Boc ca odata cu stadionul sa ii cedam si Filarmonica. Insa e diferit pentru ca Filarmonica este la noi prin lege si sunt niste lucruri prin care nu poti spune, gata, dai asa institutia in urma unei decizii politice. Practic nu se poate realiza. Lunar, in medie, CJ Cluj suporta cheltuieli cu personalul Filarmonicii de 575.000 de lei. De 5 ani se afla in discutie construirea  unui centru cultural pentru Filarmonica pe care sa il faca Primaria. Primaria nu il face, dar ii trebuie un stadion gratuit. Am fost in Cracovia, tot intr-un centru de conferinte si totusi ei au putut sa il faca pe fonduri europene intr-un an, noi nu stim. ”, a declarat Vakar Istvan.

Intarzierea construirii Centrului Cultural Transilvania pe Bulevardul 21 Decembrie este cauzata in mare parte de faptul ca proiectantul nu a finalizat schitele proiectului de mai bine de un an de zile. Reprezentantii Primariei spun ca proiectantul va avea de suportat penalitati si ca se asteapta deschiderea noilor linii de finantare europeana pentru a avea resursele pentru ridicarea centrului. 

“Proiectantul nu a predat nici pana astazi proiectul la Primaria Cluj-Napoca. Pentru acest lucru, din cate stim noi, se aplica penalitati. Procedura a fost una anevoioasa, cu contestatii, dar in prezent asteptam proiectul final de la castigatorul concursului de idei. Dupa acceasta vom decide sursele de finantare, parteneriat public-privat, fonduri europene, sau executie din fonduri proprii. Nu s-au deschis inca liniile noi de finantare europeana. Este posibil sa fie eligibil proiectul CCT si  atunci va trebui sa scriem proiectul, sa il depunem sa fie aprobat. E o procedura anevoioasa.  Cu siguranta nici anul viitor nu va fi finalizat centrul”, a afirmat Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al  Primariei Cluj-Napoca.

In planul de investitii pe 2015 al Primariei Cluj-Napoca, o suma importanta, de aproape 2 milioane de euro, este rezervata pentru construirea Centrului Cultural Transilvania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *