Din orasJos palaria

Un grafitti suprarealist din oras excita orgoliile sfertodoctilor clujeni

Un grafitti foarte misto in stil suprarealist a aprins internetul deunazi. Mai bine zis Facebookul.

Opera de arta situata pe lateralul unei cladiri de langa podul N ii infatiseaza pe sotii Ceausescu intr-o postura inedita: ea, „leoaica tanara, iubirea”, aneantizata la nivel de culoare cu ceea ce par sa fie niste lambriuri, iar el, Nicolae, calarind leoaica tinand in mana 3 flori rosii. In fundal, se vad chipurile romanilor chinuiti, iar opera de arta musteste de alte simboluri sau personaje iconice: Michael Jackson, un televizor pe ecranul caruia scrie Capitalism, Superman, personaje din Disney si niste casute de lemn pentru pasari deschise din care pare ca pasarile au evadat si vor sa fuga.

Opera apartine artistului clujean Kero Zen, unul dintre cei mai cunoscuti artisti stradali din Romania, cu multe instalatii de acest gen in CV. Una dintre lucrarile sale celebre este ceade mai jos, cu prilejul implinirii a 100 de ani de la infiintarea U Cluj.

Bineinteles, pe Facebook, clujegnii experti in toate si care nu au citit o carte in viata lor, necum sa stie ceva despre arta, au inceput sa isi dea cu parerea ba ca e hidos grafittiul, ba ca se face cultul personalitatii dictatorilor.

De aia Clujul e un Botosani in arta mondiala, de aia unul ca Ghenie a fugit cat a putut de aici, de aia nimeni nu o stie pe la Cluj pe imensa Ana Lupas, cea care expune la Tate in Londra, un geniu al sculpturii. Fiindca acest oras e sufocat de analfabeti si culturnici.