In vizor

Modernizarea zonei Expo Transilvania, întârziată de orgoliile lui Boc și Tarcea

Faptul că Boc și Tarcea se comportă ca și cum Primăria este propria lor curte nu este nicio noutate. În cadrul ședinței Comisiei de Urbanism cei doi și-au scos din nou la înaintare metehnele de moșieri care au doar drepturi nu și obligații.

În cadrul ședinței a fost discutat proiectul ce vizează regenerarea urbană a zonei verzi Expo Transilvania, amenajare parc Aurel Vlaicu, modernizare străzi adiacente. Discuția a degenerat într-o dispută verbală între Tarcea pe de o parte și avocata firmei FIP Consulting de cealaltă parte, după cum informează colegii de la actualdecluj.ro.

Nemulțumirile firmei vin din faptul că Primăria a considerat de cuviință să se răzgândească asupra proiectului inițial, să solicite modificări, fără însă a oferi și bani în plus. În tema de proiectare erau menționate amenajarea a 250 de locuri de parcare și excluderea clădirii Expo Transilvania. Boc s-a răzgândit însă și vrea mai multe locuri de parcare și o soluție pentru Expo Transilvania.

De unde disputa pentru locurile de parcare?

Inițial proiectul prevedea un parking suprateran de 150 de locuri, care însă nu mai poate fi realizat deoarece interferează cu stațiile de metrou. Astfel că rămân doar 93 de locuri de parcare la sol, cărora li se adaugă cele aproximativ 250 într-un parking subteran. Cu alte cuvinte nu este vina proiectaților. Cu toate acestea, Boc și Tarcea vor să fie adăugate alte 147 de locuri de parcare. De clădirea Expo Transilvania nici nu a fost vorba. dar dacă Boc cere atunci musai trebuie să se execute. Discuția a fost purtată cu Tarcea care le-a dat clar de înțeles celor de la FIP Consulting că trebuie să vină cu soluții pentru exigențele comisiei și a Primăriei.

De unde această înverșunare împotriva FIP Consulting

Avocata firmei FIP Consulting a acuzat municipalitatea că a întârziat voit avizarea proiectului încă din luna iulie și acum caută noi motive pentru a refuza avizarea acestuia.

Trebuie precizat faptul că FIP Consulting nu a fost primul câștigător al acestui proiect. Inițial proiectul a fost câștigat de Metapolis Architects. FIP Consulting a făcut însă contestație și au reușit să câștige acest proiect.

Să fie acesta motivul pentru care li se pune bețe în roate? Să fie Boc și Tarcea nemulțumiți că au fost obligați să schimbe firma pe care o aleseseră inițial? Singura problemă este că orgoliile celor doi întârzie un proiect de modernizare îndelung așteptat de locuitorii cartierului Mărăști.

Proiectul de modernizare a zonei Expo Transilvania prevede:

– Modernizarea parcului Aurel Vlaicu (suprafață parc: peste 10 hectare)
– Amenajarea străzilor și a spațiilor publice adiacente (implementarea conceptului „Orașul pentru pietoni”).

Parcul Aurel Vlaicu va fi nu doar reabilitat, ci şi extins. Vor fi plantaţi numeroși arbori și arbuști, vor fi realizate facilităţi pentru activități sportive (baschet, minifotbal, aparate de fitness, jogging), zone de plimbare și promenadă, precum și un loc de joacă pentru copii.