Din oras

Un clujean a cucerit Antarctica: "Am avut de-a face cu temperaturi de -42 de grade"

Alpinistul clujean Iuliu Ciprian Patrascu a reusit sa cucereasca, la sfarsitul saptamanii trecute, Varful Vinson (4897 m), cel mai inalt varf de pe continentul Antarctica: „Am indurat – 42 de frade si vand puternic. A fost momentul in care am crezut ca o sa ne intoarcem acasa”.

Remarcabilul eveniment a avut loc in cadrul unei expeditii internationale formate din sapte participanti: un nepalez, un canadian, un olandez, un australian, doi americani si un roman, aceasta desfasurandu-se in perioada 22 noiembrie – 8 decembrie 2014. Ciprian Patrascu a devenit astfel primul alpinist clujean care se poate mandri cu aceasta importanta realizare.

„Pot sa va spun faptul ca, la inceput, am avut mari retineri in legatura cu participarea mea in cadrul acestei expeditii. In primul rand, datorita faptului ca eram singurul roman, iar in al doilea rand din cauza faptului ca agentia care a organizat toata logistica expeditiei nu ne-a dat optiunea de a ne cunoaste intre noi inainte de aceasta experienta. Practic, noi toti am fost pusi in postura de a ne cunoaste doar cu o seara inainte de plecarea propriu-zisa in expeditie, in Punta Arenas, orasul cel mai sudic din Chile, unde se organizeaza majoritatea expeditiilor care au ca scop explorarea si cunoasterea Antarcticii”, a declarat alpinistul Ciprian Patrascu la intoarcere.

Ciprian spune ca, desi i-a fost teama la inceput, a decis sa continue aventura impuna cu cei sase alpinisti.

„In astfel de expeditii iti pui viata in mainile colegilor, se merge in coarda. La inceput am ezitat, dar ma bucur ca am mers mai departe. Pana a urma, fara sa-ti asumi un risc nu poti castiga. Cel mai greu a fost luni, cand am urcat 11 ore. Dupa 4 ore, de la -30 de grade fara vant, vremea s-a schimbat brusc la -42 de grade si vant puternic. A fost momentu in care am decis ca, daca nu se schimba repede vremea, o sa renuntam. Am avut noroc, deja incepusera sa ne degere mainile si obrajii”, a declarat Ciprian pentru Ziar de Cluj.

Logistica organizarii unei astfel de expeditii constituie o provocare in sine, accesul pe continent „in and out” se face doar saptamanal, daca vremea o permite, timp de 3 luni pe an, cu ajutorul unui avion rusesc vechi, care este obligat sa aterizeze pe o pista naturala din gheata. In aceste conditii, incercarea de a escalada cel mai inalt varf din Antarctica nu este una care pare sa stea la indemana oricui.

„In momentul in care mi-am cunoscut colegii de expeditie am constatat ca toti erau mult mai experimentati ca mine. Spre exemplu, am avut in echipa o persoana cu doua ascensiuni reusite pe Everest – una pe fata nordica, cealalta pe fata sudica – altul care tocmai prin aceasta ascensiune reusise sa devina un „Seven Summit Guy”, iar un alt coleg tocmai se intorsese din maratonul Antarcticii – 42 km la temperaturi de -30/ – 40 grade Celsius, alergat prin zapada, traseu pe care-l parcursese in mai putin de 6 ore. Cu toate acestea, consider ca la sfarsitul expeditiei am reusit sa pastrez reputatia excelenta pe care o au alpinistii nostri peste hotare, perceptie confirmata si de invitatiile primite la finalul expeditiei in vederea participarii si la alte proiecte similare comune viitoare” a mai declarat alpinistul clujean.

Continentul Antarctica este unul extrem de greu accesibil, nefiind locuit permanent in special din cauza conditiilor meteorologice extreme (temperaturi constante de -30 /-40 grade Celsius), conditii care, combinate cu altitudinea si vanturile care viteze de 50-70 noduri pe ora, transforma aceasta experienta in una extrem de provocatoare chiar si pentru cei mai experimentati alpinisti.

In consecinta, alpinistul Ciprian Patrascu devine cel de-al cincilea roman, dupa: Lacatusu Ticu (in anul 2001), David Neacsu si Zsombor Tulit (in anul 2009), precum si Crina Coco Popescu (in anul 2011), care reuseste aceasta performanta pana acum.

Ciprian Patrascu mai are la activ si alte ascensiuni reusite, printre care cucerirea Varfului Aconcagua (6962 m), in anul 2011, impreuna cu alpinistul roman Vasile Cipcigan (sef formatie Salvamont-Salvaspeo Cluj), cucerirea varfului Mont Blanc (4.810 m), in august 2013, in cadrul unei expeditii romanesti din care au mai facut parte, printre altii, si alpinistii Adrian Valean si Vlad Capusan, si, de asemenea, cucerirea Varfului Elbrus din Rusia (5.642), in august 2014, alaturi de alpinistul roman Mihnea Prundeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *