Jos palaria

Un blogger desfiinteaza cu umor modul in care Untold a castigat titlul de Best Major European Festival

 

Marian Vanca, un blogger din Satu Mare, care locuieste in Timisoara, scrie pe blogul sau despre cum a ajuns Untold Festival sa castige titlul de Best Major European Festival. Pe blogul sau, el expune, cu mult umor, cum se voteaza evenimentele inscrise in aceasta competitie si vorbeste despre cun festivalul de muzica este folosit in scopuri de propaganda politica.

„Daca sunteti fani ai fotbalului, va mai amintiti de transferul „bomba” realizat de Steaua, atunci cand l-a vandut pe Chiriches la Tottenham? Daca da, va mai amintiti cum romanii il votau pe site-ul clubului londonez de fiecare data cand prindea cate un meci, ca fiind cel mai bun om al meciului, desi majoritatea performantelor sale erau lamentabile? Stiti unde a ajuns Chiriches, intre timp? A ajuns la Napoli, dar e pe picior de plecare, iar destinatia pare sa fie Rusia, care are un campionat mediocru si nici macar nu e dorit de o echipa de top.

Cam asa au votat tinerii romanii si festivalul Untold din Cluj-Napoca pe site-ul European Festival Awards, la categoria Best Major European Festival. Avand in vedere ca minim jumatate din publicul de acolo avea sub 18 ani, e destul de simplu sa stai toata ziua pe net si sa votezi de 100 de ori, chiar si cu conturi de e-mail false. Din pacate pentru celelalte festivaluri majore din Europa, altii au timp de altceva mai bun de facut.

Pe acelasi sistem, poate am mai face niste perfomante, ca de exemplu:

1. Daca am putea sa ne votam la Eurovision, Romania ar castiga anual.
2. Daca in tenis ar conta hashtagurile #Halep de pe Facebook si Twitter, Simona ar invinge-o de fiecare data pe Serena Williams.
3. Daca in handbal ar fi contat numarul de fani ai Echipei Nationale de Handbal Feminin, stransi peste noapte pe Facebook dupa prima victorie de la iesirea din grupe, Romania ar fi castigat finala cu Norvegia.
4. Daca pentru Balonul de Aur ar conta voturile fanilor si nu perfomanta fotbalistilor, Vlad Chiriches ar castiga Balonul de Aur in fiecare sezon, chiar si fara sa joace.
5. Daca s-ar oferi premii Oscar pentru hashtagurile de pe Facebook, Leonardo Di Caprio deja ar fi castigat un Oscar pentru hashtagul #poorLeo.
Bonus: Daca Mark Zuckerberg ar baga o postare pe Facebook ca ofera un iPhone pentru fiecare like la postare, Zuck ar strange vreo 8 milioane de like-uri numai de la romani, exact cam cati utilizatori de Facebook are Romania, exceptie aia vreo 300 de mii inteligenti care isi dau seama ca de fapt e teapa de pe un cont fake si ca Zuckerberg nu ar da cate un iPhone nimanui. Nu cred ca sunt mai multi cu adevarat inteligenti.

Cea mai penibila chestie, insa, nu e cum a castigat Untold acest premiu, ci felul in care clujenii se falesc ca-s mandri ca-s clujeni. No, ni ma, nu zau! Dar ce p… mea are treaba orasul tau cu acest festival, cu exceptia faptului ca domnul primar Boc pe care l-ai votat, a dat imprumut, din bani publici (adica din banii tai), 400.000 euro pentru a cofinanta Untold? Mai pe limbajul tinerilor clujeni care nu inteleg: pe langa faptul ca ati dat bani pe bilete, ati mai platit de fapt pentru Untold din taxe si impozite. Mai exact, au finantat Untold chiar si clujenii care nu au participat sau nu au vrut sa participe la festival. 
Si, pe langa asta, Boc nici nu i-a recuperat sau cel putin nu inca. Mai mult decat atat, domnul primar Boc se si falea de Revelion, anul trecut, atunci cand il anunta pe Avicii la Untold, cantand „Wake me up”. Uite, un posibil headliner pentru Untold 2016 – Emil Boc!

De altfel, acest festival e doar un instrument politic si care va fi folosit la Alegerile locale din 2016. Din pacate pentru domnul Boc, minorii nu au drept de vot de aceasta data. Nici macar ceilalti nu au voie sa voteze de mai multe ori. Revenind la ideea de instrument politic, acest lucru e usor de observat daca te informezi, macar un pic, prin presa locala. La o simpla cautare a cuvantului „Untold” in Ziar de Cluj, veti da de o gramada de articole care arata ca lucrurile nu sunt atat de curate precum par, in legatura cu acest festival. Las aici ultimele 5 titluri de articole, toate din ultimele 3 zile:

1. Federatia nesimtirii: SHARE are opt procese la Judecatoria Cluj-Napoca pentru datorii catre artisti, furnizori de servicii si PFA-uri
2. Untold primeste si titlul de “Cel mai indatorat festival in 2015”
3. Impertinenta marca Bogdan Buta: “O sa ma gandesc pe viitor daca e bine sa ma consult si cu voi cand imi mai vin idei noi de business”
4. Conducerea Cluj Arena refuza sa semneze contractul pentru Untold 2016, daca organizatorii nu isi platesc datoria de 40.000 de lei
5. Organizatorii Untold, amendati de OPC

Prin urmare, sa desemnezi un astfel de festival „cel mai bun din Europa” e o jignire absoluta fata de festivaluri de traditie precum Glastonbury Festival, Reading & Leeds Festivals, Sziget Festival (apropo, macar ei au castigat Best European Line-Up. Chiar asa, cum poti sa te numesti cel mai bun festival din Europa daca nu ai cei mai buni artisti din Europa?), Rock Werchter (ei au castigat Artists’ Favourite Festival), Pinkpop si multe alte festivaluri cu zeci de ani de existenta, majoritatea pornind de jos, fara sprijin financiar din partea autoritatilor locale si/sau judetene.

Asadar, domnilor Dorel Coica (primar al orasului Satu Mare) sau Nicolae Robu (primar al orasului Timisoara), imi dati si mie, va rog, 400.000 euro? Am vazut ca prin programul Europa Creativa, subprogramul Cultura, de la Uniunea Europeana pot sa obtin finantare chiar si 2 milioane de euro, pentru un proiect mare, care sa reprezinte 50% din proiect. Insa eu va spun ca se poate face treaba mai faina decat la Untold chiar si cu 800.000 de euro, adica 400 de mii de la dumneavoastra si 400 de mii de la UE. Promit ca as face asta din pasiune pentru muzica si pentru cultura si ca nu voi intra in datorii. Printre altele, eu as sprijini niste adevarati artisti, care stiu sa cante la instrumente muzicale, nu niste oameni care apasa pe butonul Play, de la CD Player. Do we have a deal? Astept raspuns, iar inainte de asta va transmit ca, in cazul in care sunteti de acord cu propunerea, trebuie sa fiti de acord cu inca ceva: toate datele financiare, precum cheltuielile, bugetul, salariile pentru staff etc. sa fie facute publice, ca lumea sa se convinga de faptul ca nu dam nimanui teapa”

Sursa: marianvanca.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *