Viceprimarul Olah Emese are o atitudine ostilă față de Ziar de Cluj pentru că stilul nostru editorial nu este pe placul domniei sale. Nu înțelegem de unde vine această atitudine a viceprimarului în condițiile în care Ziar de Cluj nu a avut niciodată cuvinte ireverențioase sau calomniatoare la adresa sa. Este interesant faptul că primarul Emil Boc, care este criticat aproape în fiecare zi în articolele noastre, comunică cu Ziar de Cluj atunci când îi este solicitat un punct de vedere. Doamna viceprimar nu știe însă ce înseamnă diplomația și comunicarea.
Pur și simplu, Olah Emese refuză orice dialog cu noi, indiferent de subiect. Considerăm că acesta nu este un comportament de politician, dar mai ales de funcționar public, plătit din banii tuturor clujenilor. Un om aflat în slujba cetățenilor (așa cum scrie doamna viceprimar cu mândrie în raportul de activitate) discută cu toți locuitorii acestui oraș, indiferent dacă îi sunt sau nu pe plac. Odată ce a decis să meargă pe calea politicii și a slujirii interesului public, acest lucru presupune și dialog cu presa care nu îți este pe plac. Dar, se pare că Olah Emese nu are aceeași viziune asupra job-ului pe care îl are.
Astăzi, viceprimarul UDMR a refuzat să discute telefonic cu colega noastră Dana Țîrlea, care a avut câteva întrebări simple, de bun simț, pentru cea care se află la cârma orașului considerat de cinci stele. Redăm mai jos dialogul pe care l-a avut Dana Țîrlea cu Olah Emese:
Dana Țîrlea: Având în vedere interesul crescut pentru hotărârile de Consiliu Local care vizează proiecte imobiliare, voiam să vă întreb dacă sunteți familiarizată cu denumirile din urbanism. Știție ce înseamnă POT, CUT, sau PUZ?
Olah Emese: Aveți o întrebare serioasă, sau doar așa m-ați sunat de mișto?
Dana Țîrlea: Nu este niciun fel de mișto. Întrebarea este dacă știți ce înseamnă POT de exemplu?
Olah Emese: Procentajul maxim de ocupare. Deci nu vă supărați dacă aveți o întrebare serioasă atunci pot să vă răspund, dacă nu, am încheiat această discuție.
Dana Țîrlea: Mie mi se pare destul de serios, având în vedere că dumneavoastră sunteți cei care votați aceste proiecte și trebuie să fiți familiarizați cu aceste denumiri.
Olah Emese: Din păcate cunosc activitatea dumneavoastră și am o părere destul de bine formată despre activitatea dumneavoastră. Mulțumesc pentru interes o zi bună vă doresc. La revedere.
Ulterior, i-am transmis și un mesaj, dar nu am primit niciun răspuns.
Să vedem în cele ce urmează ce avere are Olah Emese și ce activitate a avut anul trecut în calitate de viceprimar.
Deține un apartament în Florești, obținut prin donație, un autoturism Opel Astra an fabricație 2010 și o motocicletă Suzuki Marauder an fabricație 2000. Are un cont curent și un depozit bancar în valoare totală de 50.000 lei plus trei carduri de credit în valoare totală de 63.000 lei.
La capitolul venituri, fostul viceprimar a declarat un salariu de 145.888 lei/an de la Primărie, de unde rezultă un salariu lunar de 12.100 lei. Olah Emese nu este acționar sau asociat la nicio firmă. Este însă președinte al Asociației Clujul Incluziv, funcție neremunerată.
Născută în 1982 la Carei, Satu Mare, a plecat la Cluj imediat după liceu, pentru a urma cursurile Facultății de Drept, precum și ale Facultății de Economie și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai.
După încheierea studiilor superioare, a lucrat pentru început la o firmă de import-export, apoi a fost consilier juridic la Parlamentul României și și-a făcut stagiatura de avocat la cabinetul fostului lider al UDMR Cluj, Mate Andras Levente.
Din 2009 are propriul cabinet de avocatură.
În 2012 este aleasă în Consiliul Local Cluj de pe lista candidaților UDMR, fiind, de altfel, demult timp membră de bază a organizației de femei din cadrul formațiunii reprezentative a etnicilor maghiari.
De-a lungul anilor a făcut parte din comisiile de urbanism, buget-finanțe, ordine publică și protecție socială din cadrul Consiliului Local Cluj.
Activitatea sa pe anul 2019 a fost detaliată pe trei pagini. Raportul de activitate începe cu câteva fraze pretențioase în care este evocată munca sa și a echipei din Primărie pentru binele clujenilor: „Anul 2019 a adus o mulțime de realizări care au îmbunătățit viața cetățenilor municipiul Cluj-Napoca. În cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca lucrăm în echipă pentru binele tuturor clujenilor. În afara activității zilnice ne ocupăm și de proiectele prin care orașul se dezvoltă și devine din ce în ce mai primitor pentru locuitorii săi”.
Apoi urmează enumerarea unor proiecte pe care le-a inițiat în calitate de viceprimar. Nu sunt deloc multe: deschiderea unui centru de prevenire și combatere a violenței domestice, indemnizație pentru angajarea bonelor, continuarea programelor de ajutor pentru plata chiriei, screening pentru elevii de clasa a V-a pentru depistarea riscului de diabet zaharat, creșă nouă în cartierul Grigorescu. De precizat că, la fel ca în cazul parlamentarilor, și în Consiliul Local unele proiecte sunt la comun, adică inițiate de primar împreună cu viceprimarii și consilierii locali.