Jos palaria

Ce înseamnă un PUZ, POT sau CUT? Consilier local USRPlus Cluj: Sper să nu găsiți pe nimeni în rândul aleșilor locali care să nu știe

Scris de 121

În contextul în care Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru un bloc cu șase etaje de pe strada Traian a reprezentat subiectul unor discuții fără sens în timpul ședinței de Consiliu Local de luni, 4 ianuarie, situație în care a devenit publică lipsa de pregătire și de informare a unor consilieri locali PSD, Ziar de Cluj a încercat să afle dacă noii consilieri USRPlus știu ce reprezintă termenii specifici uzitați constant în ședințele de Consiliu local, precum PUZ, POT sau CUT. Chiar dacă deciziile privind pregătirea documentației pentru dezbaterea și aprobarea unor proiecte de hotărâre – pentru aprobare PUZ de urbanizare și parcelare ori regenerare urbană – sunt initiate în comisiile de specialitate, toti consilierii locali participă la dezbaterile din ședințe și votează în privința măsurilor ce vizează devoltarea municipiului Cluj-Napoca. 

Consilierii locali USRPlus Cluj consultați și care se află la primul mandat în Consiliul local, au știut să răspundă întrebărilor, motiv pentru care Ziar de Cluj le acordă rubrica JOS PĂLĂRIA!

Întrucât în ședințele de consiliu se aprobă frecvent documentații legate de PUZ (Plan Urbanistic Zonal,  CUT sau POT), aleșii locali ar trebui să fie informați și pe acest segment de activitate privind urbanismul, întrucât își exprimă votul. 

PUZ – PUZ este un termen folosit în domeniul urbanismului și arhitecturii. Acronimul provine de la Planul Urbanistic Zonal. Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este un proiect cu caracter de reglementare specifică detaliată a dezvoltării urbanistice a unei zone. De asemenea, asigură corelarea dezvoltării urbanistice complexe a acelei zone cu prevederile Planului Urbanistic General al localității aparținătoare.

POT și CUT

POT-ul și CUT-ul sunt dictate de Certificatul de Urbanism, potrivit indicilor urbanistici specificați în Planurile De Urbanism PUG, PUZ sau PUD.

Procentul de Ocupare al Terenului (POT), Coeficientul de Utilizare al Terenului (CUT) sunt strâns legate de termenii SC (Suprafața Construită) și SCD (Suprafața Construită Desfășurată).

P.O.T. reprezintă prescurtarea de la Procentul de ocupare al Terenului și este raportul dintre suprafata construita la sol (amprenta la sol a cladirii sau proiectia pe sol a perimetrului etajelor superioare) și suprafata terenului pe care se construireste, rezultat care se inmulteste cu 100 deoarece se exprima în procente. Procentul de ocupare al terenului se regăsește în certificatul de urbanism si este corelat cu procentul maxim admis.

C.U.T. reprezintă prescurtarea de la Coeficientul de Utilizare al Terenului și reprezintă raportul dintre suprafata construită desfasurată (suprafata desfasurata a tuturor etajelor supraterane adunate) a cladirii și suprafata terenului pe care este amplasată cladirea. Coeficientul de utilizare al terenului se regăsește în certificatul de urbanism și este corelat cu coeficientul maxim admis.

Sergiu Hossu, consilier local USRPlus Cluj –

 „PUZ-ul este Planul Urbanistic Zonal și se referă la dezvoltarea urbanistică a unei zone. E o reglementare specifică pentru dezvoltarea unei zone. Un Plan Urbanistic Zonal poate să modifice mai mulți termeni, inclusiv POT-ul de care ați zis dumneavoastră, care poate fi modificat printr-un PUZ. Inclusiv CUT-ul. Procentul de Ocupare al Terenului e POT-ul. Coeficientul de Utilizare al Terenul e CUT-ul. Trebuie să fim atenți la tot ce înseamnă aliniamentul viitoarelor construcții față de parcelele învecinate, regimul de înălțime, înălțimea maximă admisă, de la cornișă, și aici pot să intru cu înălțimea H2, dar nu cred că e cazul… Delimitarea și ocrotirea anumitor zone de protecție.

Sunt zone în Cluj unde trebuie PUZ, sunt zone unde e nevoie de PUD. 

Cred că toată lumea știe că POT-ul reprezintă Procentul de Ocupare al Terenului și CUT-ul e Coeficientul de Utilizare al Terenului.

 Dacă nu știu, au o problemă. Adică cine votează în necunoștință de cauză… Ar trebui să știe ce se poate modifica, un PUZ este foarte important deoarece se pot modifica niște parametri – retragerile față de limitele de proprietate, Procentul de Ocupare poate fi modificat prin PUZ-ul de care spuneați dumneavoastră, inclusiv Coeficientul de Utilizare al Terenului poate fi modificat printr-un PUZ. 
Dacă e parcelă de colț, ce înseamnă? Dacă, altele și altele. 

Sper să nu găsiți pe nimeni în rândul consilierilor locali care să nu știe ce m-ați întrebat”. 

Radu Boloveschi, consilier local USRPlus Cluj –

„PUZ-ul este, de fapt, Planul Urbanistic Zonal. Este un indicator care are caracter de reglementare specifică dezvoltării urbanistice. POT-ul – Procent de Ocupare al Terenului și CUT-ul – Coeficientul de Utilizare al Terenului. Și sunt indicatori care, potrivit PUG-ului, trebuie respectați. 

După cum probabil că știți, deși nu sunt de specialitate, în cadrul pregătirii pentru Consiliu m-am documentat, întrucât a trebuit să le citesc în hotărârile de consiliu sau diversele decizii, să știu despre ele”, a declarat consilierul local USRPlus, Radu Boloveschi. 

Dinu Ionescu, consilier local USRPlus Cluj –

„Un PUZ reprezintă Planul Urbanistic Zonal, care vizează o anumită zonă, spre deosebire de PUG, Planul Urbanistic General. 

POT și CUT – ul sunt parte a regulamentului de urbanism, reprezentând Procentul de Ocupare a Terenului, adică cât din suprafața construită vis a vis de suprafața pentru care se acordă acest certificat de urbanism, cât se poate construi pe o suprafață. Și CUT reprezintă Coeficientul de Utilizare a Terenului. Acesta se referă la cât dintr-o suprafață de teren poate fi ocupată de o construcție, cât se poate construi pe respectiva suprafață etc.”

În urma alegerilor locale din 27 septembrie, componența Consiliului local Cluj-Napoca s-a înnoit cu noi memebri, o bună parte dintre aceștia aflându-se la primul mandat. ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours In vizor
  Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet
 • Acum 5 hours PORTRET
  DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar
 • Acum 5 hours Din oras
  Cu lucrările nerecepționate, dar trecut ca reușită a măreței administrații ”Bociene”, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, intră în renovare
 • Acum 11 hours Din oras
  Viral pe Tik Tok: O cămilă paște-n Cluj
 • Acum 11 hours Din oras
  URMEAZĂ STAȚIA OSĂ METROUL, PRELUNGIREA LICITAȚIEI cu încă o lună
 • Acum 12 hours In vizor
  NOROI ARENA. Jucătorii Rapidului: ”Un teren jalnic. Aveam noroi până la genunchi”. ”U” Cluj, o remiză jalnică
 • Acum 13 hours FOTOGRAFILA
  ”Strâmtoratul” buget al Clujului își permite aruncarea banilor pe apa Someșului navigabil
 • Acum 1 day Editorial
  Prostoii visează la anticipate. Din 1991 aud cuvântul acesta, dar n-am participat decât la ”anticipăpate”. Care ar fi șansele?
 • Acum 1 day Din oras
  BRAVO, EMIL BOC, PARTIDUL COMUNIST ROMÂN ÎȚI MULȚUMEȘTE: Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: ”Sunt şocat”
 • Acum 1 day Straineze
  SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”
 • Acum 1 day General
  10 ani cu Ziar de Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu anunță politica fiscală a PSD: Companiile mari să plătească la fel ca și micile companii un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende e prea mic față de Germania
 • Acum 1 day Din oras
  “Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe “vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE