In vizor

Uioreanu – portretul "presedintelui 15%"

Horea Uioreanu, presedintele suspendat al Consiliului Judetean Cluj, a reprezentat judetul de doua ori in Parlament, iar acum este din nou in atentia publica la nivel national, dupa ce a fost arestat preventiv intr-un dosar de coruptie. Procurorii DNA spun ca liberalul si-a construit un grup de interese inca de la inceputul mandatului, din 2012, cand l-a batut pe Alin Tise cu cateva sute de voturi. Avea sa fie inceputul mandatului sau de presedinte al judetului si sfarsitul carierei sale politice. Atent monitorizat de anchetatori, s-a dovedit ca acesta a conditionat, din postura de sef al judetului, toate contractele importante incheiate cu institutia pe care o conducea. Lua 10-15% din fiecare contract.

Cariera lui Uioreanu a inceput la Intreprinderea de de Prospectiuni si Explorari Geologice (IPEG) Maramures, unde a ajuns dupa ce a terminat Facultatea de Geologie a Universitatii Babes-Bolyai, sectia Inginerie Geologica si Geofizica, in 1986. In acelasi an s-a angajat la Maramures, iar dupa patru ani s-a transferat la IPEG Cluj-Napoca, unde a lucrat doi ani. Dupa cativa ani de directorat in domeniul asigurarilor, in 1995 a ajuns vicepresedinte al BT Asigurari, Cluj-Napoca, functie ocupata pana in 2004.

Si-a inceput cariera politica imediat dupa Revolutie, in 1990 a intrat in PNL, iar din ’93 a fost ales vicepresedinte al PNL Cluj. A fost consilier local timp de doua mandate in perioada 1996-2004. Tot doua mandate a fost deputat, in perioada 2004-2012, dupa care a fost ales presedinte al Consiliului Judetean Cluj, in vara anului 2012.

De-a lungul carierei sale politice, a avut parte de o serie de distinctii: a fost decorat cu Crucea Transilvana a Mitropoliei Clujului si cu Crucea Sf. Iosif a episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. El este si membru al Rotary Samus Cluj si vicepresedinte al Societatii Academice Gh. I. Bratianu.

Liberalul a avut o influenta mare in judet, mai ales ca detine numeroase pozitii de reprezentare in regii si asociatii subordonate Consiliului Judetean Cluj: este presedintele Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara ECO-METROPOLITAN Cluj, presedintele Consiliului director la Asociatia “Produs de Cluj”, reprezentant al judetului in asociatiile “Cluj IT”, “Cluster Mobilier Transilvan” si in Ansamblul Regiunilor Europene.

Pe plan personal, Uioreanu nu a avut mai mult noroc. A fost casatorit de doua ori, iar niciunul dintre mariaje nu a rezistat peste ani. Prima data, a fost casatorit cu Consuela Burnar, cu care are un baiat de 17 ani, Alexandru. Uioreanu a avut parte de atentia presei si in ceea ce ii priveste familia, dupa ce Alexandru Uioreanu Jr. a fost retinut pentru trafic de droguri in decembrie 2012. Un an mai tarziu a fost condamnat la un an si jumatate de inchisoare cu suspendare.

In 2007 Uioreanu s-a casatorit cu Elena Ceusan, actual deputat de Cluj, dar nici acest mariaj nu a tinut mult. Au impreuna un baietel in clasele primare. Cei doi au divortat la inceputul acestui an. La cateva zile dupa ce Elena Uioreanu isi anunta noua relatie pe Facebook, procurorii DNA descindeau la locuinta si biroul lui Horea Uioreanu, unde au facut perchezitii.

Acesta este cercetat pentru “5 infractiuni de luare de mita, dintre care 2 in forma continuata (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale);  fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma participatiei improprii ca instigator (2 acte materiale); complicitate la spalare de bani”.

Un mare semn de intrebare pus de procurorii DNA, in ancheta lor, vine din cheltuielile lunare ale presedintelui CJ Cluj, de trei ori mai mari decat veniturile realizate. Procurorii spun ca Uioreanu castiga 6.000 de lei lunar si cheltuia 20.000 de lei. Oficial, el detine un apartament de 51 metri patrati, impreuna cu fosta sotie Elena Uioreanu si o casa de 173 metri patrati, impreuna cu prima sotie, Consuela Burnar. El mai are si o cota de 3 sferturi dintr-o casa de 145 metri patrati, mostenire. Toate sunt situate in minicipiul Cluj-Napoca. De asemenea, Uioreanu a mostenit si o casa de vacanta in comuna Marisel, din judetul Cluj. Inainte de a fi retinut, Uioreanu locuia cu mama sa, in cartierul Andrei Muresanu din Cluj-Napoca.

Horea Uioreanu mai detine o masina Volkswagen EOS fabricata in anul 2008.  El are deschise doua fonduri de pensii de viata, de 39.000 de lei impreuna, si un altul, de 4.400 de lei, pentru fiul sau, Alexandru.  Potrivit declaratiei de avere din anul 2013, la capitolul datorii, in anul 2005 avea deschis un credit de 10.000 de euro.

Foto: Eugen Olariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *