Analiza

UDMR Cluj dă examen la respectul față de regului și legi. Atât pentru nominalizările de parlamentari din iarnă, cât și cu privire la ghiolbanul din Florești

Mate Andras Levente a anunțat că se retrage din politică. Cu limbă de moarte (politică) a încercat să-și desemneze succesorii. În opinia sa, cei mai potriviţi pentru a-i lua locul ar fi consilierii judeţeni Vakar Istvan şi Lorinczi Zoltan, fostul secretar de stat şi ministru al Culturii, Hegedus Csilla, primarul din Sâncraiu, Poka Andras, sau fostul vicepreşedinte al UDMR pentru învăţământ, Lakatos Andras.

Zilele acestea pricepem de ce șeful organizației județene UDMR, Csoma Botond, l-a luat atunci peste picior:

„Nici măcar nu ştiam că Mate a renunţat la politică; acum aflu de la dumneavoastră pentru prima oară. E decizia lui, n-am ce comenta” – a declarat pentru colegii de la Ziua de Cluj, Csoma Botond.

Când Szekely Istvan, ghiolbanul consilier local și vicepreședinte al UDMR Florești și-a permis să recidiveze nu numai parcându-și aiurea mașina pe o pista de biciclete de pe Eroilor, dar și insultând o femeie care i-a atras atenția asupra greșelii făcute, l-am întrebat pe Csoma Botond cu privire la măsurile pe care le va lua (în Ziar de Cluj, relatând întâmplarea, am solicitat demiterea ghiolbanului). Csoma Botond mi-a declarat că:

“Săptămâna viitoare vom avea o analiză în Organizație a acestui comportament inadmisibil și îl vom invita pe domnul Szekely la o discuție. Vom analiza care sunt măsurile pe care le vom lua.”

Asta se întâmpla joi, 14 iulie – de ce trebuia ca o decizie simplă să fie luată săptămâna care urma să vină? Păi sunt măcar două aspecte iar unul ținea de organizarea unui punct de vedere comun al Organizației județene a UDMR Cluj la şedinţa Consiliului Reprezenanţilor Unionali desfăşurată ieri la Târgu-Mureş. În capitala judeţului Mureş liderii UDMR au stabilit calendarul pregătirilor alegerilor parlamentare. Astfel, până în 31 iulie fiecare organizaţie judeţeană va trebui să-şi stabilească procedura prin care îşi va selecta candidaţii şi locurile pe care aceştia le vor ocupa pe liste, urmând ca până în 25 septembrie listele de candidaţi să fie finalizate. Iar domnul Csoma Botond este amabil să preia locul lăsat vacant de către domnul Mate Andras Levente.

Ar mai fi un aspect de semnalat, care ne dă dimensiunea “amabilității” dintre Botond și Levente: Toţi cei care doresc să devină candidați ai UDMR sunt supuşi unui vot, fiind ordonaţi pe listă în funcţie de numărul de voturi obţinute. La latitudinea organizaţiilor este stabilirea celor care au drept de vot şi, implicit, de selecţie a candidaţilor care vor ocupa locurile eligibile. Așa că se explică și dorința exprimată de către Mate Andras Levente atunci când și-a anunțat plecarea din politică:

„Vreau să propun ca în judeţul Cluj să se revină la sistemul folosit în 2004, când au votat toţi maghiarii din judeţ, indiferent că sunt sau nu membri ai UDMR. În acest fel membrii comutăţii noastre s-ar simţi mult mai implicaţi, ar simţi că părerea lor contează şi e luată în seamă. Aşa l-am învins eu pe Matis Jeno şi am obţinut candidatura din 2004, când am intrat prima oară în parlament”.

Precum și reacția lui Csoma Botond:

“În ce priveşte scrutinul universal, eu n-am nimic împotrivă, dacă organizaţiile locale au posibilitatea să organizeze asemenea alegeri. Într-adevăr, a fost o singură dată folosit acest sistem, în 2004, dar după aceea a fost Mate preşedinte, el de ce nu l-a mai folosit? De exemplu, în 2012 au fost 112 persoane care au ales candidaţii şi nu s-au organizat prealegeri. Vom avea o discuţie în organizaţie, dar personal n-am nimic împotrivă”.

Nimic împotrivă, numai să se aleagă – văd că Caragiale e universal în politică. Glumesc, firește, nu am încă nici un motiv să pun la îndoială buna credință a domnului Csoma Botond.

Celălat motiv ține ține de faptul că ghiolbanul de Florești, ca orice cocalar care-și îmbracă tricoul cu mușchi și ceafă revărsată și este extrem voinic numai când știe că nu are cine să-i pună belciug la rât, aflând că este pe cale să-și piardă mandatul de consilier local prin retragerea sprijinului politic și să fie șutat afară din UDMR, a început să chițăie la „stăpânire” că e nevinovat. Ne-o spune Ioana Dunca, cea care a avut neplăcerea de a fi agresată verbal de către ghiolbanul de Florești al UDMR, în interviul pe care Ziar de Cluj i l-a luat ieri:

“Îmi pare rău că nu l-am filmat, m-a contactat domnul Botond  [președintele UDMR Cluj, Csoma Botond – n.r.] să îi confirm că nu există nicio filmare. Când i-am confirmat, mi-a zis că el așa a înțeles, că există o înregistrare video…”

“Și, eu i-am spus: „Probabil că domnul Szekely a crezut că l-am și filmat.” Și după ce i-am spus că nu, doar l-am pozat, a zis că domnul Szekely neagă tot, că nu ar fi făcut aceste afirmații, că ar fi vorbit politicos, nicidecum să îmi zică că sunt o proastă. Că, da, într-adevăr a parcat, dar că aștepta să se elibereze un loc și să parcheze corect mașina, atâta tot!”

“Domnul Botond a fost foarte corect în tot ce a afirmat, a zis și el că nu apreciază deloc persoanele care parchează ilegal sau care ar avea asemenea atitudine.”

Așa că așteptăm să vedem în această săptămână că ceea ce ne-a spus domnul Botond și ne-a întărit ca afirmație că se va întâmpla doamna Anna Horvath, președinta Organizației Municipale Cluj-Napoca a UDMR și viceprimar al municipiului, chiar se va întâmpla – și anume: “retragerea sprijinului politic și excluderea din UDMR a domnului Szekely Istvan”.

Mai ales că Szekely e un recidivist în ghiolbănie, că „merțanul” parcat ostentativ de pista de biciclete de pe Eroilor și pe două locuri de parcare pentru persoane cu dizabilități în același timp, dovedește un mod de a fi al acestuia, o lipsă de educație clară și dispreț față de regulii și legi. Sperăm că UDMR Cluj nu tolerează disprețul față de regului și legi, lipsa de educație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *