General

UBB lansează, în premieră, platforma umanistă. Ajută la protejarea oamenilor în fața dezvoltării tehnologice. Activist clujean: ”Pe foarte scurt, documentul arată o Universitate care își ia inima în dinți, și își recalibrează traiectoria revalorizându-și umanioarele”

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a lansat, joi, în premieră, platforma umanistă, care va avea rolul de a ajuta la protejarea oamenilor în fața dezvoltării tehnologice.

  • ”Am plecat de la un context pe care l-am văzut și anume că științele umaniste, științele socio-umane, care se ocupă de om și de binele public, sunt puse într-un con de umbră din cauza disciplinelor de științele naturii și tehnologie. Acest lucru poate avea consecințe negative, pentru că avem mai puțină cunoaștere despre om și societate și știm mai puțin ce să facem pentru a îmbunătăți viața omului, iar, în același timp, formăm specialiști care nu mai au un orizont cultural adecvat și nu mai sunt suficient de creativi pe piața muncii. Un alt element este apariția unor dezvoltări tehnologice care pot pune la risc omul și organizarea socială. Platforma umanistă analizează toate aceste lucruri și are propuneri concrete, printre care susținerea mai bună a științelor umaniste și folosirea acestora transversal în orice dezvoltare tehnologică. Etica ne va asigura că noile tehnologii nu vor pune la risc omul și dezvoltarea societății”, a explicat rectorul UBB, Daniel David.

Acesta a precizat că la UBB sunt specializări umaniste care se află în deficit financiar și care, totuși, sunt susținute de ani de zile, iar acum ar fi nevoie și de intervenția Ministerului Educației.

Rectorul UBB a afirmat că dezvoltarea tehnologică este inevitabilă și trebuie încurajată, dar dacă nu există această platformă umanistă, ”dezvoltarea tehnologică va produce probleme majore”.

”Vom avea dezvoltări tehnologice care vor duce, de exemplu, la dezvoltarea memoriei de lucru, a atenției și a inteligenței. Unii oameni o să și le permită, iar alții nu, ceea ce va genera dezechilibre și discriminare.

Dacă gândești dezvoltarea tehnologică în platforma umanistă, cu etică, cu analiza acceptabilității sociale, dezvoltarea tehnologică va servi binelui public iar oamenii vor câștiga pe scară largă”, a mai explicat David.

La elaborarea platformei umaniste, al cărui text este public și care va fi transmisă și Ministerului Educației, au lucrat peste 150 de persoane.

Szacats Istvan: ”Am citit Propunerea UBB pentru redefinirea Ideii de Universitate cu sufletul la gură. Din vremurile glorioasei intifade DemocrațieUBB (2012) n-am mai simțit așa o energie și așa un elan transformativ venind dinspre Universitate.”

”Pe foarte scurt, documentul arată o Universitate care își ia inima în dinți, și își recalibrează traiectoria revalorizându-și umanioarele.
1. Știu că o mulțime de lucruri se regăsesc și în Programul ProUBB+ din 2020, și că spre exemplu pe partea cu relația cu societatea, UBB putea deja scora mai percutant în acești ani – dar apreciez și deschiderea cu care ne-au dat Clubul Academic pentru dezbaterea Monumentul Imaginarului Nostru Democratic (a.k.a. „cu soclul”).
2. Știu că UBB e un mamut multicefal, și remarc că de pe document lipsesc semnăturile a niște notabilități, bașca de la umanioare – dar sper că există o coaliție și o masă critică suficient de mare pentru a urni acest proiect.
3. Știu că diavolul e în detalii, și că textul primarului Boc în Transylvanian Review of Administrative Sciences Special Issue 2022, pp. 5–21 este o ofensă adusă genre-ului academic (da, urmează analiza lucrării) și că publicarea unor asemenea texte se va mai putea repeta.
4. Știu și că procesul transformativ creionat bate mult dincolo de 2024, iar continuitatea acestuia e tributară leadershipului.
Dar era demuuult vremea de-un asemena document. Așa că respect, distinși mei frați și surori de la UBB.
Dea Domnul (și Doamna, și domnii și doamnele) să materializați / materializăm cât mai mult din acest plan.”