Din oras

UBB isi diversifica admiterea. Apar specializari noi, dar cele la care s-a renuntat sunt secrete

Pentru a atrage cel putin la fel de multi studenti ca anul trecut, in contextul scaderii demografice si a Bacalaureatului dificil, Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) va oferi consultatii gratuite, va organiza inca un concurs pe langa cel de admitere propriu-zis. se vor lua masuri de atragere a studentilor straini in cadrul institutiei. S-a innoit si lista de specializari. Despre cele pentru care nu se vor scoate locuri la concurs in acest an, oficialii au evitat sa vorbeasca. 

Date despre admiterea pentru anul universitar 2014-2015 au fost publicate pe site-ul UBB inca din decembrie 2013. Se doreste scoaterea la concurs a unui numar de aproximativ 10.000 de locuri la licenta, din care jumatate sa fie bugetate. Din cele 21 de  facultati ale institutiei vor organiza concurs de admitere, iar canditatii la celelalte vor realiza eseuri care vor fi notate cu admis/respins, iar media de la Bacalaureat va stabili ordinea acestora pe lista finala. 

“Noutatile din acest an vor fi reprezentate de o gama larga de concursuri organizate in cadrul anumitor facultati in lunile februarie si martie, prin care ar putea fi inlocuite examenele de admitere. Echipa de profesori este foarte importanta, la fel si studentii si credem ca de seriozitatea admiterii depinde si reputatia universitatii si, in final, plasarea ei in randul universitatilor de prim-rang din Europa si din lume”,a declarat Ioan Aurel Pop, rectorul UBB. 

Noutatea le este adresata in principal elevilor de liceu, din clasa a XI-a sau a XII-a.

Cei care au rezultate bune la aceste concursuri pot alege sa fie validati ca admisi sau pot sa isi verifice doar sansele in acest fel. Daca rezultatele sunt slabe, au sanse noi sa fie admisi la concursurile propriu-zise, din sesiunile de vara si de toamna. Organizeaza acest tip de concursuri Facultatea de Matematica și Informatică, Facultatea de Fizica, Facultatea de Biologie si Geologie, Facultatea de Istorie si Filosofie, Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica, Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor.

Mai mult, o parte dintre facultatile UBB ofera consultatii gratuite, in domenii cum ar fi matematica, informatica, fizica, biologia sau chimia. 

Se doreste si incurajarea studentilor straini sa vina sa invete la UBB, mai ales ca, potrivit rectorului, in strainatate e o adevarata tendinta in acest sens, “sunt universitati care au si 90% student straini”. 

“Participam la targuri in strainatate, oferim studii in mai multe limbi, chiar si ani pregatotori daca e nevoie. E o problema si cu vizele celor care din din afara Uniunii Europene. De pilda, sunt multi nigerieni care ar veni la noi, dar li se refuza viza si suntem in situatia de a nu-i primi din cauza aceasta”, a  spus rectorul. 

In prezent , universitatea gazduieste aproximativ 500 de studenti straini cu burse Erasmus si 400 de studenti inmatriculati integral in cadrul institutiei. 

“E un obiectiv strategic. In primul rand ne-am propus sa ii tinem aici pe cei mai buni studenti, iar in al doilea rand sa atragem studenti straini. Suntem intr-o criza demografica, Bacalaureatul e un examen dificil pentru elevi, iar numarul de absolventi din acest an a scazut fata de anul trecut. Speram sa mentinem numarul de student la nivelul de anul trecut”, a dezvaluit Ioan Aurel Pop. 

Din anul universitar urmator, vor fi scoase la concurs cateva specializari noi. Intre acestea, la loc de cinste se afla Informatica, cu predare in limba germana, apoi Stiinta mediului la extensia de la Sfantu Gheorghe, cu predare in limba maghiara sau Administrarea afacerilor in servicii de ospitalitate, in limba engleza. Vor mai fi inaugurate Informatica economica la Sfantu Gheorghe, in limba maghiara si, in aceeasi institutie, Marketing in limba romana.

La master, apar specializari noi cum ar fi Analiza datelor si modelare, sau Psihologie aplicata in organizatii complexe, ambele in limba maghiara. La Ingineria Mediului se inaugureaza specializarile Ingineria valorificarii deseurilor, cu predare in limba romana si Dezvoltare sustenabila si managementul mediului, cu predare in limba engleza.In aceeasi limba se va studia si Administrarea afacerilor pe piete emergente si dezvoltate, la Facultatea de Business. La Studii Europene vor incepe specializari in Andreprenoriat social si Management si negocieri internationalesi europene, iar la Stiinte Politice se inaugureaza specializarea Publicitate si relatii publice, in engleza. 

In privinta specializarilor la care s-a renuntat, prorectorul Anna Soos nu a dorit sa precizeze care sunt exact. 

“Practic, nu putem discuta despre „specializari care s-au desfiintat” ci doar despre anumite specializari pentru care facultatile nu vor scoate locuri la concurs si nu vor organiza admitere in acest an”, s-a marginit aceasta sa precizeze. 

Intre cele la care s-a renuntat in anul universitar trecut s-au numarat Ingineria si protectia mediului in industria chimica si petrochimica, Chimia mediului, ambele in limba romana sau Filosofia, cu limba de predare maghiara. 

In privinta modului in care se decide eliminarea sau introducerea unor specializari si insertia acestora pe piata muncii, Paul Farcas, purtatorul de cuvant a UBB a declarat ca “pot sa va spun doar ca exista, la nivelul Universitatii, un Centru de Dezvoltare Universitara, care proceseaza date statistice referitoare in principal la studentii UBB, dar proceseaza si informatii legate de dinamica din piata muncii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *