Din oras

UBB a confirmat “paternitatea” monstruozitatii de la statuia Scolii Ardelene

Amenajarea hidoasa de langa monumentul de pe Kogalniceanu a fost realizata de Serviciul Spatii Verzi a Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB), “pentru a stopa accesul copiilor si al animalelor pe cadrul si platforma de piatra”.

De vina pentru deteriorarea covorului vegetal si a placajului de piatra de la monument ar fi studiul arheologic realizat acolo cu cateva luni in urma, potrivit raspunsului trimis de oficialii UBB astazi. Drept urmare, universitatea a cerut inscrierea monumentului intr-un program de restaurare.

“Provizoriu, pentru a stopa accesul copiilor si al animalelor pe cadrul si platforma de piatra, Serviciul Spatii Verzi al Universitatii a amenajat si a imprejmuit zona cu materiale din dotare, pentru a proteja acest grup statuar”, se arata in document.

Materialele pomenite sunt pietricele colorate, cativa bolovani presarati din loc in loc, totul imprejmuit cu un gardulet ieftin. Alcatuirea a starnit reactii vehemente in randul universitarilor.

Arhitectul Virgil Pop a spus ca “ceea ce este acum acolo e groaznic”.

“Ce-au facut la statuia Ladea e OROARE! Parca-i un mormant la cimitirul din Ferentari, cu zgura, talas si „inteligente” serpuiri de pietris. De cateva zile e inconjurat totul de un gard cretin de sarma, tocmai bun sa faca pipi cateii din centru”, a remarcat Miruna Runcan, cadru universitar al UBB, pe Facebook.

Grupul statuar Scoala Ardeleană a fost dezvelit in 30 iunie 1973 si il reprezinta pe Samuil Micu, Gheorghe Sincai si Petru Maior, corifeii miscarii Scoala Ardeleana. Amplasamentul a gazduit cu ani in urma statuia Lupa Capitolina.

“Situatia nu este permanenta si spatiul in care este amplasat grupul statuar va fi restaurat la exigentele propuse de sculptorul Romulus Ladea”, promit reprezentantii UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *