Modernizarea eșuată a Turnului Pompierilor, cu termene de finalizare repetate și depășite, ilustrează perfect modul în care așa-numita „Listă a Rușinii” pentru firmele care nu-și respectă termenele contractuale cu administrația locală și arhitecții care proiectează case fără autorizație, clamată cu insistență de primarul Emil Boc este marcată de inutilitate. În Cluj, se pare, nu este nici o rușine ca modernizarea unor obiective de însemnătate istorică să fie amânată cu anii, la nesfârșit.
Dacă termenul din decembrie 2020 pentru finalizarea lucrărilor la Turnul Pompierilor a fost prelungit pentru februarie 2021…
… acum, pare-se că nici Primăria Cluj-Napoca nu are habar în privința unei date certe privind încheierea șantierului și recepționarea lucrărilor.
Autoritățile locale ar fi bucuroase ca lucrările să fie încheiate oricum, numai să facă recepția acestui obiectiv de investiție.
Deocamdată, șantierul arată cam așa:
De altfel, nu e nici primul, nici ultimul șantier întârziat.
Mai toate lucrările de modernizare a unor străzi ori zone inițiate de Primărie au înregistrat termene depășite, amânări și promisiuni neonorate: de la modernizarea străzii Regele Ferdinand, la Piața Lucian Blaga și modernizarea scuarului CEC.
Lucrările de modernizare a Turnului Pompierilor, promise de autorități din 2012, reluate în 2018, au primit multiple amânări.
Ultima prelungire a termenelor de încheiere a lucrărilor a avut loc în toamna anului trecut, când a fost stabilită o nouă dată pentru finalizarea proiectului: februarie 2021.
„Reabilitarea Turnului Pompierilor (fonduri europene, a fost concurs internaţional)
Termen de realizare: februarie 2021. Au fost probleme legate de structura de rezistenţă, a fost nevoie de lucrări complexe de consolidare”, se arată pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca la secțiunea Proiectele aflate în derulare la Cluj-Napoca.
Contractul de finanțare a proiectului „Revitalizarea «Turnului Pompierilor»” a fost semnat în 13 noiembrie 2018.
Suma asigurată de Uniunea Europeană este 9.293.437,75 lei (91%), iar aportul Primăriei Cluj-Napoca, în calitate de beneficiar al investiției, este de 922.099,65 lei (9%), pentru un total de 10.215.537,40 lei.
Finanțarea vine prin Programul Operațional Regional 2014-2020, fiind semnat în cadrul Axei 5, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural – pentru proiecte nefinalizate.
Turnul Pompierilor, vechea clădire din centrul Clujului, ar trebui să devină un punct de informare turistică la parter şi un punct de belvedere la etaj.