Editorial

Pulan la pulan trage

Ce vremuri am ajuns să trăim, fraților! Am apucat să vedem „Frăția Pulanelor” destrămându-se? Chiar așa? Să ajungă să se îmbrâncească polițiștii cu jandarmii, ca animalele? Să nu se mai cunoască om de pulan? Să nu se mai cunoască pulan de pulan? Păi unde suntem aici, în junglă?

Citez de pe digi24.ro: „Zeci de angajaţi din sistemul apărării, asistenţei sociale, culturii şi administraţiei publice protestează în faţa Palatului Cotroceni și la Guvern. Oamenii au ieşit în stradă nemulţumiţi față de înghețarea salariilor și a sporurilor. N-au lipsit incidentele.

La Cotroceni, câțiva protestatari, sindicaliști din Poliție, s-au certat cu jandarmii și au acuzat că aceștia „au primit ordin să îi bruscheze, amendeze sau gazeze”. La un moment dat, protestatarii au aruncat cu fumigene.”

Aici am ajuns, să agreseze jandarmii polițiști? Ce, s-au terminat cetățenii din țara asta? Nu mai sunt femei, copii și bătrâni de gazat, nu mai sunt români de bătut? Te iei de-ai tăi? Cred că asta a și fost problema jandarmilor, că n-au fost acolo cetățenii pe care se antrenează în mod normal la proteste. Și dacă tot au făcut deplasarea, au zis să nu fie degeaba și i-au luat la „întrebări” pe polițiști. Ce bine se înțeleg între ele instituțiile de forță ale statului, ca într-o căsnicie: azi ți-o dau, mâine mi-o iau.

O altă întrebare ar fi: de ce s-au dus polițiștii să protesteze la Cotroceni? Cred și ei, ca mulți români, că președintele le dă salarii? Cu alte cuvinte, au ținut să demonstreze că bancurile cu polițiști sunt adevărate? Mă gândesc cum a fost selectat locul protestului: „Avem două palate, Cotroceni și Victoria, mergem la Cotroceni pentru că începe cu litera „C” și e înainte de „V” în alfabet.” Așa? Sau „mergem la Cotroceni pentru că e un palat mai frumos, mai elegant, mai pe bogăție.”

Jandarmeria București a răspuns printr-un comunicat: „Jandarmeria București transmite că intervenția de la Cotroceni nu a creat busculadă, ci a urmărit desfășurarea adunării publice în condiții de siguranță și legalitate.

Personalul militar al Jandarmeriei are dreptul să efectueze control corporal preventiv asupra persoanei şi bagajului acesteia în cazul în care aceasta participă la manifestări publice sau în alte locuri în care este interzis accesul cu produse ori substanţe periculoase. Sub un alt aspect, participanții au obligația de a nu participa la adunări publice cu materiale explozive sau incendiare.”

Adică, jandarmii doar și-au făcut treaba. Acuma, dacă treaba mai înseamnă uneori și gazarea unor protestatari, astea sunt detalii. Ei sunt la datorie, în orice context!

Vă dați seama ce confuzie a fost acolo: polițiștii au făcut gură, jandarmii i-au luat prin surpindere și și-au făcut datoria, polițiștii au dat cu fumigene, că „ce facem aici, chiar ne batem între noi?” Haos de cea mai bună calitate! Cine pe cine bagă în dubă? Cine pe cine amendează? Cine pe cine duce la secție și cine pe cine interoghează? Dezmăț total!

Să vedem un dialog adorabil între un polițist și un jandarm, redat de digi24.ro:

Jandarm: Haideți, vă rog, haideți să vă calmați!

Protestatar: Nu mai pune mâna pe mine, că n-ai voie! Dar nu vă e un pic de rușine? Ce înseamnă asta?

Jandarm: Calmați-vă, vă rog frumos! Păstrați distanța!

Protestatar: Puneți mâna pe noi? De ce? Răspundeți la comenzi politice? V-a spus Iohannis să nu ne lăsați aici? Ce înseamnă asta?

Jandarm: Stimabile domn, vă rog să mergeți la locul de desfășurare.

Protestatar: Vă rog să mă lăsați în pace! Spuneți-i colegului dumneavoastră să nu mai pună mâna pe noi! Ce înseamnă asta?

Jandarm: Haideți, mergeți la locul de desfășurare.

Emoționant. Aparent, după 10 august 2018, jandarmii au trecut pe la școala de bune maniere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *