Sex

Tulburarile de dinamica sexuala la barbat

Examenul unui individ care se prezinta la consultatie pentru tulburari ale dinamicii sexuale (TDS) presupune cateva aspecte principale de care suntem obligati sa tinem seama si anume: sensibilitatea pacientilor; timiditatea, o anumita reticenta in a-si expune suferinta; dificultatea prezentarii in fata medicului a unor probleme intime la prima intalnire.

Anamneza. Avand in vedere asemenea considerente, anamneza acestor pacienti trebuie condusa in mod special, acordandu-se atentie urmatoarelor aspecte:

– crearea unei atmosfere de calm, liniste si incredere;
– multa rabdare si totala discretie din partea medicului;
– medicul trebuie sa arate un interes deosebit si intelegere pentru suferinta pacientului;
– a se evita dramatizarea situatiei bolnavului, pentru a nu-i creste starea de tensiune psihica, de anxietate;
– se va evita minimalizarea sau ridiculizarea situatiei, pentru a nu-i crea pacientului sentimente de inferioritate;
– se va evita, pe cat posibil, in cadrul discutiei cu bolnavul, utilizarea sintagmei “impotenta sexuala”, preferand in locul ei termenii “dificultate” sau “inhibitie” ca fiind mai putin traumatizanti.

Investigatii. In investigarea TDS la barbat, au valoare cateva aspecte legate de “istoricul bolii” respective, asupra carora trebuie insistat, si anume:

– profesia si nivelul de cultura ale pacientului;
starea civila;
– antecedentele personale, insistandu-se asupra episoadelor de alcoolism, a toxicomaniei, infectiilor veneriene etc.
– varsta actuala si varsta inceperii vietii sexuale;
– caracterul libidoului;
– modalitatea erectieie la pacientul respectiv (anerectie totala, selectiva, intentionala sau abandonatorie);
– modalitatea de producere a ejacularii (ante-portas, tardiva, coitus interruptus, anejaculare totala sau electiva);
– tipul de manifestare a orgasmului (anorgasmie, anorgasmie partiala);
– postcoitul, acesta reprezentand faza cea mai delicata si cea mai fina a coabitarii. Ea consta intr-o stare de destindere psihica si fizica, o stare generala de buna dispozitie si de satisfactie, asociata cu senzatia de oboseala si tendinta la somn;
– rolul partenerei in comportamentul psihosexual al pacientului (stimulant, inhibant, atitudine repulsiva);
ritmul vietii sexuale a pacientului si relatia lui cu tipul de “constitutie sexuala” a individului.

Principalele forme de TDS la barbat sunt:

Impotenta sexuala – persistenta la barbat a TDS (libidou, erectie, intromisiune, ejaculare, orgasm) in totalitate sau partial in mod electiv, fata de o anumita partenera. Din punct de vedere semiologic ea se caracterizeaza prin: absenta libidoului; tulburari de erectie; imposibilitatea de intromisiune; tulburari de ajaculare (anejaculare totala, anejaculare selectiva, ejaculare precoce, ejaculare tardiva, ejaculare involuntara, hemospermia); tulburari de orgasm. Din punct de vedere etiopatogenic, impotenta sexuala poate avea urmatoarele forme de manifestare clinica: impotenta sexuala organica, de cauze diferite (neurologica, vasculara, endocrina, metabolica etc.); impotenta sexuala de tip functional psihogena ce poate fi determinata de factori multipli (impotenta de debut al vietii sexuale, impotenta secundara de tip reactiv, impotenta primara si impotenta din cauze nevrotice pure).

Priapismul – este o TDS a barbatului opusa starii de impotent sexuala ce se caracterizeaza printr-o stare de erectie continua, dureroasa, ireductibila si care nu este indusa si nu este insotita de excitatii sexuale. Subiectul acuza dureri peniene, dificultati ale actului sexual si, mai ales, incapacitatea de a atinge ejacularea, si implicit, absenta orgasmului. Din punct de vedere clinic, priapismul are doua forme: a) priapismul adevarat, primar, cu caracter ireversibil si b) pseudopriapismul sau priapismul secundar, cu caracter reversibil.

TDS la barbat au o mare importanta, ele fiind puternic dublate de o anumita “traire subiectiva” a pacientului cu caracter special. Intotdeauna, in situatia TDS apare anxietatea legata de posibila “pierdere” a capacitatilor virile ale individului respectiv. Aceasta angoasa se va asocia cu sentimente de inferioritate, creand impresia unei excluderi a barbatului respectiv din viata sexuala. De aceea este absolut necesar ca in toate situatiile de TDS sa actionam cu mult tact si sa sutinem din punct de vedere psihoterapeutic bolnavul pentru rezolvarea problemelor sale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *