Cel mai rapid mijloc de transport – avionul – este, de asemenea, unul dintre cele mai sigure. Si totusi, prin plasarea dvs. in aer, cu zeci de kilometri deasupra pamantului si prin deplasarea cu viteze de sute de kilometri pe ora, transportul aerian supune corpul dvs. la solicitari cu totul speciale. Iata cateva afectiuni obisnuite pe care le-ati putea experimenta in timpul calatoriilor cu avionul:
Deshidratarea
Cabina depresurizata a avionului are o umiditate extrem de scazuta, de numai 5-10 %. Aceasta ar putea sa va determine deshidratarea. Pentru a o preveni, beti lichide (apa si sucuri de fructe) pe parcursul zborului. Limitati ingestia de alcool si cafeina.
Cheguri de sange
Stand asezat tot timpul unui zbor lung, nemiscarea determina acumularea lichidelor in tesuturile moi ale picioarelor. Acestea determina cresterea riscului de formare a cheagurilor de sange (tromboflebita). Pentru a ameliora circulatia de intoarcere catre inima:
– ridicati-va si indindeti-va periodic dupa ce este anulat semnalul “puneti-va centura de siguranta”. Plimbati-va prin cabina la intervale de aproximativ o ora;
– miscati-va gleznele sau apasati-va picioarele pe planseu sau pe scaunul amplasat in fata dvs.;
– daca, de obicei, vi se umfla picioarele sau daca aveti varice, este recomandabil sa purtati ciorapi elastici.
Dureri ale urechilor
Pentru a evita durerile de urechi in timpul cresterii si scaderii in inaltime, incercati acest exercitiu de egalizare a presiunii din urechi:
– inspirati adanc; mentineti aerul in plamani timp de 2 secunde;
– expirati lent aproape 20 % din aer, in timp ce va tuguiati treptat buzele;
– cu buzele bine stranse, incercati sa suflati usor aerul, ca si cand ati canta la trompeta. Nu suflati prea tare;
– dupa 2 secunde, expirati normal;
– pentru a aevita usoara ameteala, limitati la mai putin de 10 respiratiile pentru presiune;
– in timpul cresterilor si scaderilor de altitudine, incercati sa cascati, sa folositi guma de mestecat si sa inghititi.
Decalajul orar
Daca ati calatorit vreodata cu avionul catre o zona cu alt fus orar, sunteti probabil familiarizat cu decalajul orar – acea senzatie ca sunteti tarat la mal sau ca iesiti din cada. Resimtirea decalajului orar nu este de fiecare data la fel. Daca zburati in directie estica – si deci potrivindu-va ceasul biologic inainte – este de multe ori mai fificil decat zborul in directie vestica, cand se adauga ore zilei. Majoritatea organismelor umane se adapteaza la un ritm de aproximativ 1 ora pe zi, astfel incat, dupa o schimbare de 4 fusuri orare, organismul va avea nevoie de 4 zile pentru a se resincroniza cu ritmul sau obisnuit:
– Potriviti-va ceasul biologic. Incepeti sa va potriviti ceasul organismului cu cateva zile inaintea plecarii, adoptand un ritm veghe-somn similar ciclului zi-noapte al locului de destinatie.
– Beti multe lichide si mancati usor. Beti mai multe lichide in timpul zborului pentru a evita deshidratarea, dar limitati bauturile cu alcool si cafeina. Acestea accentueaza deshidratarea si determina un somn intrerupt.
Zborul poate agrava raceala?
Calatoria cu avionul probabil ca nu va agrava raceala. Dar aterizarea, racit fiind, poate determina o durere intensa de urechi. Problema este presiunea aerului. La altitudine mare, presiunea aerului este joasa. Dar pe masura ce coborati, presiunea creste.
Cand sunteti racit, acel tub subtire (trompa lui Eustachio), care face legatura intre faringe si urechea medie, este de multe ori obstruat. In mod normal, trompa lui Eustachio egalizeaza presiunea aerului din ureche medie cu presiunea externa in continua crestere. Blocarea trompei reduce vid in urechea medie, determinand formarea unei presiuni dureroase asupra timpanului. Incercarea organismului de a inlocui vidul determina acumularea de lichid si cateodata de sange in urechea medie.
Pentru prevenirea durerii otice (de ureche), cand folositi transportul aerian, daca sunteti racit, administrati-va un descongestiv cu cel putin o ora inainte de aterizare. De asemenea, folositi un descongestiv nazal de tip spay inainte de coborare. Aceste medicamente eliberate fara prescriptie medicala va ajuta sa va mentineti trompele lui Eustachio libere.
Beti multe lichide (nealcoolice) atunci cand zburati cu avionul, dar mai ales daca sunteti racit. Lichidele mentin umiditatea mucoaselor faringelui, laringelui si sinusurilor si scad vascozitatea secretiilor sinusurilor, usurand eliminarea lor.