Sex

Pilula si steriletul

Permitand relatii sexuale fara riscul unei sarcini nedorite, contraceptia aduce o adevarata libertate. Daca prezervativele si substantele spermicide sunt deseori solutii de moment, pilula si steriletul, utilizate de majoritatea femeilor avand raporturi sexuale regulate, raman metodele cele mai fiabile.

 

Pilulele antiovulatorii blocheaza ovulatia, impiedicand trecerea spermatozoizilor in glera colului uterin, si modifica mucoasa uterina, facand-o improprie nidarii unui ou. Ele sunt cel mai des facute dintr-o asociere de estrogeni si progestative sau uneori doar progestative. Cand se foloseste o pilula fara estrogeni, controlul “menstruatiilor” este mai putin bun si efectele asupra pielii mai problematice, cu exceptia anumitor progestative care blocheaza actiunea hormonilor masculini si care sunt atunci utilizati in problemele de acne si de esces al pilozitatii.

 

Fiabilitatea este excelenta, cu o frecventa a esecurilor – atunci cand nu uitati sa le luati – sub 1 %. Cu alte avantaje: atenuarea sau disparitia durerilor legate de menstruatie, regularitatea ciclurilor, posibilitatea de a decala voluntar data menstruatiilor, ameliorarea acneei, a anumitor alopecii (caderea parului), diminuarea pe termen lung a riscului de cancer al ovarului.

 

In schimb, pilulele estroprogestative cresc usor riscul de aparitie a cheagurilor in vasele de sange (tromboze) si in consecinta a accidentelor cardiovasculare: flebite / emboli, infarct, accidente vasculare cerebrale. Aceste riscuri sunt clare la femeia avand anomalii ereditare ale coagularii (de unde contraindicatia daca exista antecedente vasculare familiale), la fumatoare, la femeile hipertensive si la cele care prezinta prea multe grasimi sau prea mult zahar in sange.

 

Micropilulele au fost dezvoltate pentru femeile prezentand contraindicatii fata de pilulele clasice. Ele contin doar un progestativ si doar in doza redusa; actiunea lor se limiteaza la glera cervicala.

 

Aceste pilule trebuie luate la ora fixa, fara intreruperi. Fiabilitatea lor este mai redusa (frecventa a esecului apropiata de 1 %), controlul menstruatiilor este mai putin bun si beneficiile scontate sunt mai putin clare decat in cazul unei pilule clasice. Ele pot chiar, in anumite cazuri, spori problemele pielii si chisturile (sani, ovare).

 

Implantul este un tub de plastic de dimensiunea unui chibrit care contine un progestativ. Se pune dupa anestezie locala, sub pielea de pe fata interioara a bratului, inapoia bicepsului.

 

Avantajele sale sunt evidente: doza foarte scazuta de hormoni, nu puteti uita sa il luati, eficacitate apropiata de 100 %, validitate de trei ani.

 

Inconvenieentele sale tin de un prost control al ciclului (sangerari uneori prelungite sau, din contra, absenta menstruatiilor) si o toleranta dermatologica ce poate sa nu fie perfecta.

 

Fiecare femeie va gasi contraceptia hormonala care ii convine cel mai bine, pe baza experientei medicului sau.
Sterilete. Din plastic suplu, steriletul, sau dispozitiv intrauterin (DIU), are cel mai des forma unui T de aprox. 3 cm si se prelungeste cu unul sau mai multe fire care coboara pana la orificiul colului, acestea semnalandu-i prezenta si permitand extragerea sa. Medicul este cel care il plaseaza in uter. Steriletele sunt aproape toate prevazute, in jurul ramurii verticale a T-ului, fie de un fir de cupru, fie de un rezervor de progesteron, care le face mai eficace. Dupa tipul de model, sunt active timp de 3-5 ani.

 

Steriletele cu cupru actioneaza in special prin impiedicarea nidarii unui ou in uter. Au o rata a eseculuii de 0,5 – 1 % si prezinta inconvenientul frecvent de a creste abundenta si durata menstruatiilor. Nu a fost inca rezolvata dilema daca administrarea concomitenta de antiinflamatorii micsoreaza efectul contraceptiv al acestor DIU…

 

Steriletul cu progesteron actioneaza de asemenea la nivelul glerei colului diminuand probabilitatea de fecundare. Fiabilitatea sa este superioara (0,1 % esecuri, cu aproximatie) si diminueaza durerile si abundenta menstruatiilor pana la a face sa dispara mai mult sau mai putin complet.

 

Punerea unui sterilet in uter (pe langa ca este dezagreabila, unori dureroasa) expune la riscul de a redestepta o infectie dormanta la nivelul trompelor. In plus, prezenta sa o face pe femeie mai vulnerabila in caz de infectie transmisa sexual. Alegerea unui sterilet impune un bilant atent iar aceasta contraceptie este, a priori, rezervata femeilor cu o relatie stabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *