Analiza

Trei săptămâni de la invazia rusă în Ucraina – Emil Boc avertizează „Acum se pregătește instaurarea unei noi «cortine de fier»… Eu v-am spus că acest conflict era inevitabil”

Green deal pe bază de cărbune și instaurarea unei noi cortine de fier.

Se împlinesc 3 săptămâni de la invazia Rusiei în Ucraina. Până și pandemia a pălit în fața unei asemenea amenințări. Acum, autoritățile analizează instalarea unei noi «cortine de fier», însă evită să se pronunțe asupra potențialelor repercusiuni asupra «calității vieții» din Cluj.

Până și politica agresivă a UE de de-carbonizare a sistemului energetic și trecerea la o economie verde au rămas într-un plan secund după războiul declanșat de Moscova în Ucraina.

Clujul – un susținător fervent al noii politici green deal, și care speră să devină independent din punct de vedere climatic prin … 2050 – nu a reacționat în nici un fel la schimbarea paradigmatică a Uniunii Europene, ce permite revenirea la producerea energiei electrice pe bază de cărbune, în condițiile în care Rusia folosește gazele naturale ca o armă politică.

Renunțarea la cărbunele extrem de poluant – aspect ce a dus la creșterea prețurilor la energie – a fost pusă pe hold.

Administrația municipiului Cluj-Napoca continuă să se lupte cu centralele de apartament și analizează noul context geopolitic: instaurarea unei noi cortine de fier.

„Trăim vremuri provocatoare și, noi nu simțim acuma, dar o să vedem în istorie, peste ani și ani: așa cum în ’89 a fost un moment de cotitură în istoria Europei și a lumii, și acum se rescrie istoria.

Intrăm într-o altă etapă – reconfigurarea a ceea ce înseamnă strategiile internaționale, poziționarea pe scena internațională, regimurile politice”, a explicat primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Boc, în cadrul unei intervenții la un post local de radio.

„Acum se pregătește instaurarea unei noi «cortine de fier»”, a avertizat edilul Clujului.

„Dar nu se știe unde e «cortina» asta: înainte de Ucraina, după Ucraina?!”, a mai adăugat Boc.

Potrivit reprezentanților Primăriei Cluj-Napoca, Emil Boc a prevăzut războiul din Ucraina cu mult timp înainte de invazia propriu-zisă a trupelor rusești:

„Eu v-am spus că acest conflict era inevitabil, am declarat înainte de începerea războiului că nu este o problemă de «dacă», ci «când».

Pentru că eu am văzut evoluția Rusiei din 2014 încoace. Mi-am dat seama că ei nu se vor opri. Așa cum, dacă nu sunt opriți acuma, ei nu se vor opri la Ucraina.

Din nefericire, acum ajungem la «finala mare», cum se spune. Finala mare între democrație și autoritarism”, a apreciat Boc.

„Acum se dă bătălia finală. Pentru că noua «cortină de fier» cam asta va fi – între democrație și autoritarism”, a întărit primarul Emil Boc.

Printre trăsăturile autoritarismului, enumerate de edilul Clujului, acesta a amintit controlul/monopolul mass-mediei și propaganda.

În încheierea radio-analizei, edilul Emil Boc a prezentat și «partea plină a paharului»:

„Criza asta este și o oportunitate – România se va consolida ca cel mai important bastion la granițele Uniunii Europene. Asta înseamnă că România va conta din ce în ce mai mult pentru că și-a demonstrat atașamentul pentru valorile democratice.

Dar mă uit și la partea negativă: Ucraina și Rusia dețin cam 25% din producția de grâu a planetei. Asta este afectată acum”, a avertizat edilul.

Frans Timmermans, șeful politicii de mediu Green Deal, anunța recent că UE va adopta legislația necesară pentru ca statele membre să poată utiliza în continuare cărbunele.

Acest pas reprezintă o schimbare istorică pentru Uniunea Europeană.