Analiza

Clujul continuă să își dispute supremația cu Timișul și Brașovul în domeniul imobiliar. Cel mai scump municipiu din țară este doar pe locul IV în topul zonelor cu cele mai multe tranzacții

Scris de 796

Clujul, Brașovul și Timișul sunt județele care, în ultimii doi ani pandemici, și-au disputat supremația în topul vânzărilor imobiliare (la nivel național, un număr mai mare de tranzacții fiind înregistrat doar în București și în Ilfov).

Clujul, datorită municipiului Cluj-Napoca, a fost mereu, de departe, campion național la capitolul prețuri, însă, ca număr de tranzacții, a fost concurat acerb de Brașov și de Timiș, județele care au reușit deseori să depășească cea mai scumpă zonă din țară, datorită prețurilor mai mici și a oportunităților pe care le oferă investitorilor.

În februarie 2022, Clujul a ocupat doar locul patru pe țară ca număr de tranzacții imobiliare, în județul Timiș vânzându-se mai multe proprietăți. În februarie 2021, Brașovul lua fața Clujului. Lupta a fost mereu la mustață, iar tendința s-a păstrat, arătându-ne polurile imobiliar-investiționale cele mai importante din țară, după Capitală: Cluj, Brașov și Timișoara.

Datele statistice ale lunii februarie

Potrivit datelor statistice oferite de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în februarie 2022, la Cluj s-au vândut 3 041  imobile – 964 unități individuale, 815 terenuri intravilane fără construcții, 993 terenuri intravilane cu construcții, 24 terenuri extravilane neagricole și 245 terenuri extravilane agricole.

În februarie 2021, la Cluj s-au vândut 2 696 imobile – 891 unități individuale, 721 terenuri intravilane fără construcții, 866 terenuri intravilane cu construcții, 6 terenuri extravilane neagricole și 212 terenuri extravilane agricole.

Anul acesta, așadar, s-au vândut cu 345 mai multe imobile față de februarie 2021. Eliminarea stării de urgență și ridicarea tuturor restricțiilor ar putea impulsiona suplimentar vânzările imobiliare. Rămâne însă de văzut cum vor influența piața inflația galopantă care se prevede, dezechilibrele economice și războiul de la granițele țării, componenta psihologică jucând un rol major în comportamentul cumpărătorilor.

Clasamentul național

În primele două luni ale acestui an, Clujul s-a situat pe locul IV la nivel național, ca număr de tranzacții imobiliare încheiate (4976).

Pe locul I s-a situat Bucureștiul, cu 18 113 imobile vândute, pe II Ilfovul, cu 6 809 tranzacții, pe III Timișul, cu 5 250 contracte de vânzare-cumpărare finalizate, iar pe locul V Brașovul, cu 4 932 tranzacții.

În intervalul ianuarie-februarie 2021, județul Cluj ocupa același loc IV pe podiumul național al vânzărilor, cu 5 585 tranzacții.

Pe locul I se situa Bucureștiul, cu 16 227 imobile vândute, pe II Ilfovul, cu 8 862 tranzacții, pe III Brașovul, cu 5 665 contracte de vânzare-cumpărare finalizate, iar pe locul V Timișul, cu 4 709 tranzacții.ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 10 hours In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 11 hours In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 11 hours In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 12 hours Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
 • Acum 12 hours Din oras
  L-AŢI VĂZUT, SUNAŢI LA 112: Bărbat căutat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”
 • Acum 13 hours De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 13 hours In vizor
  ÎNVĂŢĂMÂNTUL “GRATUIT DIN ROMÂNIA: Peste 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, dintre care peste 1.400 doar la Cluj
 • Acum 13 hours Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 14 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 14 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 14 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 15 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE