Analiza

Clujul continuă să își dispute supremația cu Timișul și Brașovul în domeniul imobiliar. Cel mai scump municipiu din țară este doar pe locul IV în topul zonelor cu cele mai multe tranzacții

Scris de 909

Clujul, Brașovul și Timișul sunt județele care, în ultimii doi ani pandemici, și-au disputat supremația în topul vânzărilor imobiliare (la nivel național, un număr mai mare de tranzacții fiind înregistrat doar în București și în Ilfov).

Clujul, datorită municipiului Cluj-Napoca, a fost mereu, de departe, campion național la capitolul prețuri, însă, ca număr de tranzacții, a fost concurat acerb de Brașov și de Timiș, județele care au reușit deseori să depășească cea mai scumpă zonă din țară, datorită prețurilor mai mici și a oportunităților pe care le oferă investitorilor.

În februarie 2022, Clujul a ocupat doar locul patru pe țară ca număr de tranzacții imobiliare, în județul Timiș vânzându-se mai multe proprietăți. În februarie 2021, Brașovul lua fața Clujului. Lupta a fost mereu la mustață, iar tendința s-a păstrat, arătându-ne polurile imobiliar-investiționale cele mai importante din țară, după Capitală: Cluj, Brașov și Timișoara.

Datele statistice ale lunii februarie

Potrivit datelor statistice oferite de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în februarie 2022, la Cluj s-au vândut 3 041  imobile – 964 unități individuale, 815 terenuri intravilane fără construcții, 993 terenuri intravilane cu construcții, 24 terenuri extravilane neagricole și 245 terenuri extravilane agricole.

În februarie 2021, la Cluj s-au vândut 2 696 imobile – 891 unități individuale, 721 terenuri intravilane fără construcții, 866 terenuri intravilane cu construcții, 6 terenuri extravilane neagricole și 212 terenuri extravilane agricole.

Anul acesta, așadar, s-au vândut cu 345 mai multe imobile față de februarie 2021. Eliminarea stării de urgență și ridicarea tuturor restricțiilor ar putea impulsiona suplimentar vânzările imobiliare. Rămâne însă de văzut cum vor influența piața inflația galopantă care se prevede, dezechilibrele economice și războiul de la granițele țării, componenta psihologică jucând un rol major în comportamentul cumpărătorilor.

Clasamentul național

În primele două luni ale acestui an, Clujul s-a situat pe locul IV la nivel național, ca număr de tranzacții imobiliare încheiate (4976).

Pe locul I s-a situat Bucureștiul, cu 18 113 imobile vândute, pe II Ilfovul, cu 6 809 tranzacții, pe III Timișul, cu 5 250 contracte de vânzare-cumpărare finalizate, iar pe locul V Brașovul, cu 4 932 tranzacții.

În intervalul ianuarie-februarie 2021, județul Cluj ocupa același loc IV pe podiumul național al vânzărilor, cu 5 585 tranzacții.

Pe locul I se situa Bucureștiul, cu 16 227 imobile vândute, pe II Ilfovul, cu 8 862 tranzacții, pe III Brașovul, cu 5 665 contracte de vânzare-cumpărare finalizate, iar pe locul V Timișul, cu 4 709 tranzacții.ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Justitie
  Elena Udrea a fost condamnată definitiv în dosarul Gala Bute
 • Acum 9 hours Politica
  Robert Cazanciuc, PSD: A crescut de 10 ori perioada interdicției de a mai obține permis auto pentru cei care se urcă băuți, drogați sau fără carnet la volan și ucid oameni pe șosele – proiect de lege votat în Senat
 • Acum 12 hours Eveniment
  Bărbat, prins în flagrant de către polițiști în timp ce transporta 16.000 de țigări de contrabandă
 • Acum 15 hours Politica
  Președintele ASF a explicat, în plin protest în Parlament: ”Euroins și City Insurance erau Muma Pădurii!”
 • Acum 15 hours Eveniment
  ANRE a amendat Hidroelectrica cu 400.000 de lei. Sancțiunea a fost aplicată inclusiv pentru neemiterea la timp a facturilor
 • Acum 16 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Traiasca banii negri din economia subterana, sursa inepuizabila de crestere economica! Inflatia se va domoli doar cand banii negri din economie se vor imputina. Adica nu prea curand.
 • Acum 17 hours Din oras
  După ȘAPTE ani de reabilitare a unui turn făcut într-un an undeva prin anii 1500, municipalitatea anunță că deschiderea oficială a Turnului Pompierilor va avea loc luni, de la ora 19.00. S-a trezit Boc de la ghiontul administrat ieri de Ziar de Cluj
 • Acum 17 hours Sport
  BASCHET CU RANGA. La meciul U-BT Cluj-Napoca-CSM Oradea, un jucător a sărit la bătaie cu o rangă. S-a ales cu dosar penal. Acum zice că ”regretă”
 • Acum 18 hours Politica
  Proiect prin care şi bărbaţii pot primi tichete cadou de ziua lor – 19 noiembrie. Gabriela Firea: “Egalitatea de şanse nu este doar despre drepturile femeilor”
 • Acum 18 hours Politica
  AUR, filiala Maghiară din Transilvania şi-a ales un nou preşedinte. Apă la moara extremiștilor români: ”Să reprezinte în continuare aspiraţiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania”
 • Acum 19 hours Politica
  Sindicaliștii din sport protestează luni împotriva ministrului Eduard Novak
 • Acum 20 hours Politica
  Fără niciun ștrand funcțional sută la sută în Cluj-Napoca, de imediat 20 de ani de mandat, Emil Boc anunță în presa de chitanțier ”OZN”-uri de natație. Știm, nu v-ați plictisit încă de povestea cu ce OSĂ avem în Borhanci
 • Acum 21 hours In vizor
  Ce se întâmplă cu polițele RCA de la Euroins? Practic lepoți pune în parbriz și toată lumea îți acordă prioritate. Restul sunt povești de gestionat criza
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE